Voorstel tot opheffen PWGN

dwgn_logoHet bestuur van de Packet Werkgroep Nederland heeft een voorstel ingediend tot opheffing van de vereniging. In een nieuwsbrief aan de leden schrijft secretaris Hans Weijers (PA0X) dat het bestuur voornemens is tot opheffing over te gaan zonder eerst een Algemene Leden Vergadering uit te schrijven, hetgeen de vereniging volgens haar statuten verplicht is. Als reden wordt aangevoerd dat, naast het bestuur, het aantal aanwezige leden op een hand te tellen is.

Enkele leden zijn het niet met deze actie eens en zijn op Facebook een actie begonnen. Zij voelen zich gepasseerd omdat het bestuur de leden met ‘ex leden‘ uitgenodigd terwijl het voorstel tot opheffen nog niet eens aangenomen is. Daarnaast zijn ze boos omdat het bestuur twee ALV’s achter elkaar in de planning heeft staan. Daarmee lijkt het bestuur min of meer al een keuze gemaakt te hebben, ongeacht wat de leden willen. Dit blijkt ook aan de zinsnede “Indien wij (het bestuur, red.) geen schriftelijke reactie ontvangen gaan wij er vanuit dat u instemt het met bestuur”.

Tijdens de 1e vergadering stelt het bestuur voor om tot opheffing van de vereniging over te gaan en heeft hiervoor de instemming nodig van 50% van de leden + 1 lid. Omdat dit een onmogelijke opgave lijkt, is er een pauze ingelast gevolgd door een tweede ALV. Tijdens deze vergadering wordt hetzelfde punt op de agenda gezet alleen nu is de stem van 50% van de aanwezige leden (+1 lid) nodig om tot opheffing over te gaan. Gezien de opkomst van de Algemene Leden vergaderingen de laatste jaren, zou het zomaar kunnen dat het bestuur van de Packet Werkgroep tot opheffing van de vereniging over kan gaan.

De Packet Werkgroep Nederland is opgericht in 1991 en heeft met name in de beginjaren veel goeds gedaan voor het Packet netwerk in Nederland. SysOps werden financieel en materieel ondersteund en er was een goed landelijk platform voor overleg tussen gebruikers en beheerders, hetgeen bij nieuwe digitale netwerken als D-star en DMR ontbreekt. Hoewel de werkgroep momenteel nog ruim 100 leden telt en deze leden het bestuur de opdracht hadden gegeven om de naam Packet Werkgroep Nederland om te zetten in de Digitale Werkgroep Nederland alsook breder te kijken dan packet radio alleen, lijkt het bestuur niet geslaagd in deze opdracht.

Falend bestuur
Eind november vorig jaar stuurde het bestuur een nieuwsbrief waarin de leden met ‘ex leden‘ aangeschreven werden en gaf zij een opsomming van punten waarom de werkgroep opgericht zou moeten worden. Kijkend naar de punten valt vooral op dat het bestuur zelf verzaakt heeft om een aantal zaken te regelen. In de lijst staan onder andere de bepaling van de strategie, het gebrek aan daadkracht om leiding te nemen, er vrijwel geen contact met leden is en het bestuur er niet in geslaagd is om iets simpels als een naamswijziging van Packet WerkGroep Nederland naar Digitale WerkGroep Nederland, hetgeen enkel een ritje langs de notaris is, voor elkaar te krijgen.

Snel duidelijkheid
Komende zaterdag, 24 mei a.s. vinden de Algemene Leden Vergaderingen van de Packet WerkGroep Nederland plaats in het Van der Valk hotel te Emmeloord. Dan zal blijken of de vereniging opgeheven wordt en de enige winnaar het radiomuseum van Cor Moermans is, die volgens voorstel de tegoeden van de vereniging, circa 13.000 euro, krijgt overgemaakt of dat leden stemmen voor behoud van de vereniging, een nieuw bestuur vormen en daadwerkelijk mee gaan met de tijd en de taakstellingen die liggen afmaken en door gaan als ‘Digitale WerkGroep Nederland’.

Toekomst Digitale WerkGroep Nederland
Er is zeker een toekomst voor een Digitale WerkGroep in Nederland. DMR wint aan populariteit en binnen de SysOps is veel overleg. Het APRS-netwerk is nog steeds springlevend en packet is niet dood. Hoewel de gewone zendamateur allang is overgegaan op internet, heeft DARES een landelijk netwerk met WinLink packet-stations om bij calamiteiten in staat te zijn om berichten en bestanden uit te wisselen. Daarnaast zou een DWGN initiator kunnen zijn van het uitrollen van een HAMNET netwerk, een IP-based netwerk op 2,4 en 5 Ghz dat de backbone vormt voor D-star en DMR. Bijkomend voordeel daarvan is dat de hoge banden weer eens een keer gebruikt gaan worden omdat iedere zendamateur ziet dat de 2,4 GHz band vaker en langer ‘op slot’ gaan voor primaire gebruikers. De aanwezige financiele middelen zouden gebruikt kunnen worden om een begin te maken met de uitrol van deze moderne digitale netwerken.

5 antwoorden
  1. Angela
    Angela zegt:

    Ik hoop dat er inderdaad voldoende leden zullen zijn die Nee stemmen tegen opheffing.
    Het zal zeker niet makkelijk zijn, maar naar mijn idee zijn er zeker nog genoeg mogelijkheden met Amateur Radio verbindingen voor digitale data. En dan inderdaad ALL digitale data, niet alleen klassiek Packet Radio, niet alleen DStar, niet alleen DMR, maar alle digitale toepassingen die genetwerkt kunnen worden.

    Mensen die op de ledenlijst zouden moeten staan en niet in de gelegenheid zijn om te komen kunnen een volmacht stem zenden naar de secretaris, maar graag een (B)CC naar mij via pwgn-actie at pe1biv punt nl .

  2. Angela Scholder
    Angela Scholder zegt:

    Dat is alleen als de Nee stemmers bij de 2e vergadering die dag, en dat is inclusief volmachten, meer dan de helft van het aantal uitgebrachte stemmen is.

    Ik heb een reactie geschreven op het geplaatste artikel, wat er heel goed uit ziet.
    Daarin ook gesteld dat het ongetwijfeld moeilijk gaat zijn, maar dat ik denk dat er nog steeds genoeg mogelijkheden zijn voor digitale radio verbindingen met alle mogelijke applicaties.

  3. Dennis Ammerlaan
    Dennis Ammerlaan zegt:

    Vrijdag de 23e mijn N gehaald (officieus, maar met 0 fouten moet het raar lopen….)
    en nu lees ik dat een in potentie digitale werkgroep bijna ter ziele gaat terwijl mijn interesse juist bij dit digitale stuk ligt….

    Ik hoop dat het goed is gekomen en de neuzen op de toekomst gericht zijn afgelopen zaterdag.

    Groetjes,
    Dennis

    • Rob
      Rob zegt:

      Hallo Dennis,
      Waar de PWGN voor was opgericht dat was de oude packet radio mode waarmee amateurs werkten vanaf ongeveer 1985 en die sinds een jaar of 10 nauwelijks meer gebruikt wordt.
      (althans in vergelijking met hoe het in de jaren 80 en 90 ging)
      Er is nog wel wat packet in gebruik, maar de samenwerking in een vereniging die er was om een netwerk in stand te houden van linkverbindingen en bulletin board systemen die is niet meer zo nodig. Alleen in DARES verband wordt er op dat gebied nog wel wat gedaan, en dat regelt DARES zelf. En er is nog APRS in gebruik, maar dat vereist niet zoveel coordinatie.
      Dat PWGN geen bestaansrecht meer heeft dat betekent nog niet dat je digitaal niks meer kunt doen. Er is nu digitale spraak (DSTAR en DMR) en uiteraard zijn er digitale modes zoals PSK31 die je zelfstandig kunt bedrijven zonder dat daar een PWGN bij nodig is.
      En ook is er een duidelijke trend richting het digitaal maken van hele transceivers (SDR).
      Ook zou het nog wel kunnen dat er ooit nog een digitaal netwerk komt wat meer gebruik maakt van hedendaagse techniek.
      Wat het allemaal lastig maakt is dat er een goed werkend internet is, en het gebruik daarvan veel minder moeite kost dan het zelf optuigen van een netwerk. Je moet een voldoende aantal gemotiveerde deelnemers vinden die bereid zijn er tijd en geld in te steken. Toen het packet netwerk werd opgebouwd en de PWGN opgericht, was er nog geen internet voor iedereen. Dus men moest wel.

Reacties zijn gesloten.