Controleer je oude IP-allocatie

tcpipIn het verleden was er in Nederland een florerend packet netwerk waarin ook uitgebreid gewerkt is met TCP/IP, een protocol wat toen voor ons allemaal nieuw was en waarmee we nu allemaal dagelijks werken op internet. Veel mensen hebben er een boel van geleerd, en hebben hier veel aan gehad. Met de opkomst van internet en de steeds lastiger wordende situatie rond locaties en bijzondere toestemmingen voor onbemand gebruik is dit packet netwerk in verval geraakt en zijn de meeste mensen met packet gestopt.

Ooit hebben veel zendamateurs voor gebruik van TCP/IP een of meer IP adressen aangevraagd en toegekend gekregen in de 44.137.x.x reeks. Dit kan zijn geweest bij Gerard PA0GRI of bij Rob PE1CHL. Deze toekenning is nog steeds geldig.

Je kunt nog steeds gebruikmaken van deze adressen, zowel in een lokaal experiment als door middel van een koppeling met internet. Zie bijvoorbeeld http://www.ampr.org/ en https://portal.ampr.org/ voor meer informatie over het opzetten van een gateway tussen internet en een of meerdere van deze adressen. En ook zijn er natuurlijk nog altijd mensen actief met radio netwerk technologie en nieuwe netwerk experimenten die nog altijd graag een of meer adressen willen gebruiken.

De laatste tijd is er vanuit de Amerikaanse beheerder van het 44.x.x.x blok waarvan deze Nederlandse adressen deel uitmaken de wens opgekomen om de toekenningen een beetje op te schonen.  Dit heeft er onder andere mee te maken dat de centrale gateway tussen internet en dit blok van adressen alleen verkeer doorlaat voor toegekende adressen, en de beheerder het gevoel heeft dat hij een enorm lange filterlijst heeft met voornamelijk ongebruikte adressen.

Daarom heeft Rob een bericht gestuurd aan alle zendamateurs die een IP-allocatie hadden.  Als je je toegekende adres nog wilt houden, om wat voor reden dan ook, stuur dan aub even een mail.  Hij kan je adres dan in ieder geval markeren als herbevestigd zodat het zeker niet zomaar verwijderd wordt bij een eventuele opschoon actie. Ook als je de toekenning wilt laten vervallen dan kun je een bericht sturen, deze wordt dan verwijderd.

Het is niet nodig om te verdedigen of beargumenteren waarom je je adres perse wilt houden, want er is (nog) geen noodzaak om er het mes in te zetten.  Zelfs nostalgische redenen of wazige plannen om er in de toekomst wellicht ooit nog wat mee te gaan doen zijn voor de beheerders genoeg reden om je adres gewoon te behouden. En als je besluit om je adres te laten vervallen dan kun je later altijd weer vragen hetzelfde of een ander adres toegekend te krijgen.

Stuur je mail naar pe1chl@amsat.org et vermelding van je call, en als je vroeger een andere call gehad hebt vermeld die dan ook. Je kunt ook het adres (of de adressen) erbij zetten als je die nog weet. Het is ook mogelijk een actuele lijst op te halen op http://pe1chl.nl.eu.org/hosts/ om te kijken of je daar nog in staat. En uiteraard kun je ook nog steeds nieuwe adressen aanvragen, op http://pe1chl.nl.eu.org/hosts/ staat de info daarover. (Door: PE1CHL)

6 antwoorden
  1. Philip Schroth
    Philip Schroth zegt:

    Zojuist herbevestiging aangevraagd. Ik gebruik de nummers nog wel eens om iets te testen. 😉

  2. PE1CHL
    PE1CHL zegt:

    Nou een ding is in ieder geval duidelijk: het gaat de komende tijd HEEL DRUK worden op packet radio!
    Het blijkt dat 2/3 van de reageerders zijn adres(sen) wil houden en dat er een heleboel net van plan waren om weer eens iets met packet radio te gaan doen. En door mijn mail daar weer extra toe zijn aangezet.
    Ik ga de komende tijd de band eens in de gaten houden want een dergelijke revival had ik persoonlijk niet verwacht.

  3. Randy ten Have
    Randy ten Have zegt:

    Packet radio kan best een goede impuls krijgen wanneer het gecombineerd wordt met andere digitale modi en HAMNET. Het laatste is in Nederland helaas nog niet van de grond gekomen maar zou erg goed gebruikt kunnen worden als backbone voor bijvoorbeeld DMR en D-star relais. Wellicht is dit zelfs de enige manier om er nog een impuls aan te geven. Want hoewel er leuke dingen gebeuren op de satelliet zijn het aantal actieve grondstations in Nederland op een hand te tellen.

  4. Berry
    Berry zegt:

    Ik ben erg geïnteresseerd in data over hamradio. Is er een mogelijkheid dat ik dit bij iemand in werking kan zien?

Reacties zijn gesloten.