De 6-meter activiteit op zondagmorgen 20 juli rond 1100LT.

Waar zijn de zonnevlekken?

solarvhfEen enkele zendamateur zal het wellicht opgevallen zijn: het aantal zonnevlekken staat op 0. Zonnevlekken geven de activiteit van de zon aan en dit houdt direct verband met de propagatie op de hogere HF-banden.

Het komt zelden voor dat er geen zonnevlekken actief zijn. De laatste keer was op 27 januari en 14 augustus in 2012, alsook een aaneengesloten periode van 48 dagen in 2010.

De komende weken zal de activiteit op de hogere HF-banden dus behoorlijk tegenvallen. Wel is er genoeg te doen op de 10-meter en 6-meter (en met geluk de 2-meter) band omdat we nog net in het Sporadic E seizoen zitten. Voor wie de zon buiten wijkt en airco in de shack heeft is er dus nog steeds genoeg te doen.

De 6-meter activiteit op zondagmorgen 20 juli rond 1100LT.

De 6-meter activiteit op zondagmorgen 20 juli rond 1100LT.

8 antwoorden
  • Randy (PH4X)
   Randy (PH4X) zegt:

   Genoeg hoor, alleen door de Sporadic E kom je Europa heel moeilijk uit. Gelukkig heb je alleen in Europa al genoeg DXCC te werken in een van de drie hoofdmodes.

 1. Huub Briels
  Huub Briels zegt:

  Zat me ook al een tijdje af te vragen waarom de gemeten zonneruis zo laag is.. Helaas houdt dit geen verband met de hoge temperaturen van de afgelopen tijd 🙂

  • Frank de Wilde
   Frank de Wilde zegt:

   Ach ik heb een dikke week geen station gewerkt op 6m en gisteren ging het weer prima (log niet bij de hand, maar schat 40 ~ 50 QSO’s van SM via UT naar IK (SV gehoord) ’s middags, ’s avonds weer UT, LY, HA, maar dus ook EI, GI & GM, ik klaag niet ondanks het feit dat ik dit seizoen ook niet verder heb gewerkt dan EA8 met mijn eerste beam sinds 20 jaar op 6m, terwijl ik in het verleden USA & Canada heb gewerkt op een rondstraler met slechts 5w 🙂

Reacties zijn gesloten.