WebSDR geactiveerd in de 2-meterband
In Hilversum is vanaf heden een nieuwe 2-meter WebSDR geactiveerd. Hiermee is het gemakkelijk geworden om in de wijde omtrek van ’t Gooi mee te luisteren met de diverse activiteiten op deze van meest gebruikte amateurband, buiten HF dan.
Het bereik is uitstekend; uit een zeer wijde omtrek (omstreeks 100 kilomete) kan door verschillende gebruikers tegelijk worden geluisterd naar zaken die normaal gesproken niet met een eigen antenne kunnen worden waargenomen.
De gebruikte antennes maken onderdeel uit van het ontvangststation van PI2NOS en zijn op een hoogte van omstreeks 150m gepositioneerd. Dat meldt de website hobbyscoop.nl.
De WebSDR wordt ook gebruikt voor de ontvangst van APRS signalen op 144.800MHz. Door koppeling van de PI1NOS Igate met het netwerk is het voor APRS stations een stuk eenvoudiger geworden om in beeld te blijven. Oplettende gebruikers zullen waarnemen dat in het ontvangstsysteem een filter is ingebouwd, dit is namelijk in het spectrum zichtbaar in het ruisniveau. De antennes voor de WebSDR zijn dicht bij sterke omroepantennes geplaatst waardoor filtering noodzakelijk is. Ook is een notch ingebouwd op 145.575MHz om ervoor te zorgen dat het signaal van PI3UTR, die ook vanaf deze plaats uitzend, voldoende onderdrukt wordt om problemen te voorkomen.
Al eerder werd een soortgelijke WebSDR geactiveerd in IJsselstein waarmee een deel van de 70cm amateurband kon worden bekeken en beluisterd. Momenteel is de WebSDR voor in ieder geval 20 gebruikers gelijktijdig te benaderen.
De URL staat er hier niet bij maar dat is http://websdr.pi1nos.ampr.org/
(het is niet nodig om het poortnummer 8901 ook in te tikken, er is een automatische redirect)
De limitaties van de RTL stick zijn wel buitengewoon duidelijk zichtbaar helaas, tijdens de Gooise ronde
zit de hele band vol met intermod producten zeker als ook nog de repeater PI3UTR in de lucht komt.
Als er geen lokale sterke signalen zijn dan werkt het redelijk.
Een beter kwaliteit SDR frontend blijft een wens… maar die zijn meteen ook veel duurder, en de websdr
software ondersteunt ze nog niet.
Maar voor 17, euro is dit een prachtig resultaat … toch? Gebruik die stick zelf ook met de maatwerk alu behuizing van Baco en kan er machtig veel mee ontvangen. Voor deze prijs neem ik veel graag voor lief, de rest is de uitdaging die bij de hobby hoort 🙂
De stick is het geld niet. Maar om er een in de torens te plaatsen zal er speciale (mechanische) filtering toegepast moeten worden. En daar gaat het geld zitten. Cavity’s van Kathrein zijn moeilijk verkrijgbaar en kosten het veelvuldige van wat een RTL-stick kost.
Eens!!
Wel een nieuwe leuke optie erbij!
Jammer, hij is helemaal plat… Deze repeater was dus van korte duur!
Knap staaltje werk, hulde!