PI2NOS test nieuw antennesysteem

pi2nosDe bovenregionale repeater PI2NOS test momenteel nieuwe antennes op de lokatie in Hilversum. Gisteren hebben beheerders Paul (PE1RJV), Patrick (PE1DNE) en Mischa (PA1OKZ) hiertoe het nodige installatiewerk verricht terwijl Rob (PE1CHL) op afstand aan de repeaterparameters ‘draaide’.

De nieuwe antennes geven een duidelijk homogener veld en zijn hoger in de mast geplaatst voor een verbeterde dekking in alle richtingen. Al lange tijd bestond de wens om de oorspronkelijke antennes te vervangen vanwege de ingeklemde positie tussen de FM omroepantennes, waardoor een nogal grillig patroon bestond. Daarmee wordt een volgende stap getest in de bouw van het bovenregionale netwerk. Eerder activeerde de Hobbyscoop al een tweede ontvanger in IJsselstein. De nieuwe antennes staan in een testopstelling waarbij de Stichting de hoop uitspreekt om de opstelplek permanent te mogen gebruiken.

Vanmorgen werden al diverse verbindingen gemaakt over het relais tussen stations op respectabele afstand. Zo meldde zich een OM in die vanaf Texel met de portofoon over de repeater kon werken. Een ander station uit Akkrum kon een verbinding maken met een zendamateur bij Raamsdonkveer via het relais. Wel moet opgemerkt worden dat er lichte tropo condities bestonden ten tijde van deze QSO’s. De komende weken zal moeten blijken hoe goed de nieuwe antennes hun werk doen.

“Vanwege het tracé van de coaxkabels hebben we voor deze test een extra repeater in gebruik genomen die parallel aan de bestaande setup draait. Op deze manier kunnen we, mocht dat nodig zijn, naadloos weer terug naar de oorspronkelijke antennes. Dit biedt tegelijk een gedegen redundantie”, zo laat Mischa (PA1OKZ) weten aan Hamnieuws. “Met de ballonvossenjacht over twee weken zal het relais zeer intensief gebruikt worden wat ons veel data oplevert om zaken te vergelijken”.

PI2NOS ondervond al enige tijd passieve intermodulatie op haar Hilversumse ontvanger, veroorzaakt door de hoge velden op de Alticom toren aldaar. Met het omschakelen naar het nieuwe antennesysteem lijkt ook dit probleem verleden tijd. De gevoeligheid van de repeater is hierdoor behoorlijk toegenomen.

Stichting Scoop Hobbyfonds heeft sinds 24 januari 2014 de status bovenregionale repeater en werkt de afgelopen maanden aan het bouwen van een co-channeling netwerk van diverse repeaters. De oorspronkelijke 25-jaar oude repeater is op 4 augustus jl. vervangen door een nieuw systeem die geschikt is voor co-channeling. Daarnaast werd op 10 augustus jl. een tweede ontvanger geplaatst in IJsselstein. De komende periode worden diverse sites gescout om het netwerk verder uit te breiden.

PI2NOS zend uit op 430.1250 MHz. Meer informatie is te vinden op de website hobbyscoop.nl.

2 antwoorden
 1. Stan / PA8C
  Stan / PA8C zegt:

  Ontvangst gevoeligheid aan de repeaterzijde is duidelijk toegenomen! Voorheen kwam ik via de porto, zonder buitenantenne erop, ruiserig over het relais in Hilversum. Nu is dat met 4Watt in de rubber duck volkomen ruisvrij op +/- 20Km ZW van het relais.
  Voorwaar een mooi resultaat en mijn complimenten aan het Hobbyscoop team.

 2. Martin van dijk, DIG16850
  Martin van dijk, DIG16850 zegt:

  De repeater komt Signaal 6/7 in Kampen binnen. En de situatie is als volgt : ontvangst op Yupiteru MVT-7100 Ant. Diamond SH 536 en INHOME opstelling.

Reacties zijn gesloten.