Helikopterinspecties bij zendertorens

AT_logoAgentschap Telecom controleert deze week vijf Nederlandse zendertorens met een helikopter. Het gaat om de torens in Smilde, Lelystad, Hilversum, Loon op Zand en Roermond. Op de torens staan de FM-masten van verschillende landelijke en regionale omroepen. Gecontroleerd wordt of de FM omroepen zich aan de vergunningsvoorwaarden houden.


Omroepen in Nederland kunnen alleen uitzenden met een vergunning van Agentschap Telecom. In deze vergunning staat onder meer op welke frequenties de omroepen mogen uitzenden, in welke torens hun antennes staan, en met welk vermogen ze mogen uitzenden. Wanneer de omroepen zich niet aan deze vergunningseisen houden, is er een verhoogd risico op verstoringen en heeft de luisteraar een slechtere ontvangst.

Agentschap Telecom gaat de komende week bij de torens in Smilde, Lelystad, Hilversum, Loon op Zand en Roermond met een helikopter meten of de omroepen zich aan de vergunningsvoorwaarden houden. Directeur Peter Spijkerman: ”Deze voor Europa unieke meetmethode stelt ons in staat de verhoogde kans op onderlinge verstoring tussen zenders vroegtijdig te onderkennen en klachten van luisteraars op te lossen en voor de toekomst te voorkomen.

De helikoptermetingen worden tussen 9 t/m 13 september gehouden. Per toren wordt er enkele uren met een helikopter gevlogen rond de zendmast. De vluchten vinden alleen plaats bij daglicht. Het is niet precies aan te geven wanneer. Dit hangt af van de weersomstandigheden.