Aflevering 28 van The TXfactor

De 28e uitzending van de serie TX Factor is online gezet door de makers. Ook deze keer hebben de makers diverse verschillende onderwerpen. In deze laatste aflevering aandacht voor onder andere:

It’s been over a year since our last episode was released so we’re trying to make up for lost time by releasing show number 28 almost eight years after our first show back in February of 2014. Where have the years gone?!

In this show, Bob and Mike get to grips with constructing a digital voice modem using an MMDVM module kit and Raspberry Pi Zero, and Bob reviews the long-awaited ID-52 5W hand-held transceiver from Icom.

Aflevering 26 van The TXfactor

De 26e uitzending van de serie TX Factor is online gezet door de makers. Ook deze keer hebben de makers diverse verschillende onderwerpen. In deze laatste aflevering aandacht voor onder andere:

Episode 26 is packed full of pre-lockdown features including a very relaxed “tea and biscuits” interview with Tim Kirby GW4VXE as he speaks of his big passion for VHF / UHF operating and shows us around his new home QTH and what surely must be a blank template for some stunning possibilities with antennas!
Bob G0FGX and Mike G1IAR take the lid off Bob’s Icom IC-7300 and fit a Radio Analog PTRX-7300 RF interface module, without blowing anything up (it’s a dream to fit and actually very simple!). And in a TX Factor breaking news scoop, Bob gets his hands on one of the very first Icom IC-705 SDR QRP all-mode transceivers to arrive in the UK and gives a comprehensive review of all its’ wondrous capabilities!

IARU vernieuwd haar websites

The International Amateur Radio Union (IARU) is bezig om al waar websites te vernieuwen. De hoofd-website iaru.org is inmiddels actief in een nieuw design. Dat geldt ook voor de Region 1 website. De websites van Region 2 en 3 zullen de komende dagen volgen. Met het nieuwe ontwerp wil de IARU meer uniformiteit uitstralen en de regionale websites beter integreren in de hoofd-website.

Meer info: iaru.org.

Aflevering 25 van The TXfactor

De 25e uitzending van de serie TX Factor is online gezet door de makers. Ook deze keer hebben de makers diverse verschillende onderwerpen. In deze laatste aflevering aandacht voor onder andere:

A post election special – well, not really! Just a look at some more new and innovative AR products from this year’s Hamfest, including a potted history of the ever-popular and much revered range of transceivers and kits from Elecraft with co-founder Eric Swartz WA6HHQ. In this modern era of digital connectivity, we take the ever-present Internet for granted; it’s always there and continues to deliver our data from A to B without issue. But what would happen if that vital link failed? We visit Southampton and Portsmouth on the UK’s south coast to see how two city councils, assisted by a group of dedicated amateurs, plan to maintain their communications infrastructure via radio links alone, should the Internet go down.

 

DARU lanceert haar nieuwe website

De Dutch Amateur Radio Union, DARU, heeft haar nieuwe website gelanceerd. Op deze website is informatie te vinden over het bestuur en de activiteiten van de vereniging, waaronder de activiteiten van het Bureau Antenne Ondersteuning Nederland (BOAN), dat zendamateurs help als zij problemen hebben met vergunningen en/of toestemmingen bij het plaatsen van antennes. Ook is er informatie over opleidingen en awards te vinden.

DARU heeft aangegeven door te gaan met het uitbrengen van DKARS magazine onder haar eigen naam. De voorgaande 50 edities zijn op de website te vinden en gratis te downloaden als naslagwerk. Ook in de toekomst blijft het magazine gratis en (uitsluitend) digitaal beschikbaar.

Om de website verder te ontwikkelen is DARU nog op zoek naar een webmaster die ervaring heeft met het open source pakket Joomla. Zo kan onder andere het Forum verder ontwikkeld worden, maar er zijn meerdere ideeën die het bestuur graag met de kandidaat webmaster wil bespreken om te kijken wat de (on)mogelijkheden zijn.

De website is te vinden op: https://www.daru.nu.

WebSDR’s voor de Es’hail-2 transponder

Inmiddels staan er enkele WebSDR’s gereed om (na donderdag) te kunnen luisteren in de smalband transponder van de Es’hail 2 satelliet. Zo is er een in Italië maar ook in België staat een ontvanger.  Vanuit AMSAT zelf is nog geen WebSDR gevonden. Ook voor de breedband transponder is nog geen SDR beschikbaar, maar met nog enkele dagen te gaan tot de lancering zullen deze ongetwijfeld snel volgen.

Update: BATC heeft inmiddels een smalband SDR geplaatst en een breedband Spectrum Analyzer.

Nieuwe website repeaters Bergen op Zoom

De Stichting Repeater Bergen op Zoom heeft een nieuwe website live gezet. Via deze site proberen zij gebruikers van de systemen zo goed mogelijk op de hoogte te houden over de techniek van de Bergen op Zoomse repeaters. Ook zullen eventuele storingen en nieuwtjes vermeld worden.

De nieuwe site beschikt over wat leuke tools, zoals het uitlezen van uw signaal kwaliteit op PI3BOZ. Tevens staan er overzichten met betrekking tot de UP/DOWN status van de (netwerk) apparatuur. Ook kunnen bezoekers gemiste QSO’s welke op PI2BOZ en PI3BOZ plaats vonden terug luisteren. Dat geldt ook voor de wekelijkse ronde van PI4BOZ iedere woensdagavond.

Meer info: repeatersboz.nl.

LoTW overschrijdt de 1.000.000.000 QSOs

Het elektronische logboek van de ARRL, Logbook of the World (LoTW) heeft de grens van 1 miljard QSO’s overschreden. Al deze QSO’s hebben geresulteerd in ruim 188 miljoen QSL’s van bijna 113.000 verschillende zendamateurs over de wereld.

In tegenstelling tot het eQSL systeem werkt LoTW ‘blind’. Pas bij een match is een QSO als zodanig zichtbaar. Om die reden kunnen LoTW QSL’s wél gebruikt worden voor bijvoorbeeld DXCC en VUCC certificaten.

Beginnen met LoTW is eenvoudig en kost wat tijd en een postzegel e-mail voor registratie. Het systeem werkt aanzienlijk sneller dan conventionele QSL kaarten, waarbij het niet ongebruikelijk is dat kaarten 1,5 tot 2 jaar onderweg zijn. Daarnaast tellen veel exotische DXCC geen QSL-bureau. LoTW is dan een goed alternatief voor de DXCC-score.

WebSDR op 2.3GHz actief in Eindhoven

in Eindhoven is een WebSDR voor de 13cm band geplaatst. Hamnieuws schreef al eerder over de nieuwe SDR die in aanbouw was. De afgelopen maanden zijn de financiële middelen bij elkaar gebracht door donaties en is begonnen met de bouw van de ontvanger. Deze staat opgesteld op de PI6EHV en is in beheer bij de Heinrich Hertz stichting.

Er wordt gebruik gemaakt van meerdere achtersets die verschillende banddelen bestrijken. Zo is er een ontvanger in het CW/SSB smalband-deel alsook een ontvanger in de bakenband. Er zijn plannen om ook een DVB-S input te maken op 2330 MHz. Ideaal nu DVB-S experimenten voor onder de 100 euro gedaan kunnen worden met de ADALM Pluto SDR tussen 70 MHz en 6 GHz.

De WebSDR is via deze link te bekijken.

VERON plaatst eerste Electron online

VERON heeft afgelopen week haar eerste Electron online geplaatst. Hiermee wordt invulling gegeven aan een voorstel dat tijdens de afgelopen VR aangenomen is: tenminste 2x per jaar de Electron online publiceren zodat ook niet-leden kennis kunnen nemen van de activiteiten van de vereniging.

Het is nog wel te hopen dat de online Electron een betere publicatie krijgt. Zo vallen de pagina’s voor gebruikers van laptops grotendeels buiten het scherm en omdat de vereniging gekozen heeft om afbeeldingen per pagina te gebruiken, vallen visueel gehandicapten helemaal buiten de boot. Ook zijn trefwoorden niet vindbaar via de zoekmachine van de website. Daarmee is de publicatie eigenlijk onbruikbaar.

Ook aanpassingen in ledenadministratie
Daarnaast heeft de ICT Commissie ook updates uitgerold in het VERON Administratie Systeem (VAS), een online systeem voor ledenadministrtaie. Dit systeem is al enkele jaren in gebruik. Nieuw is dat leden nu zelf mogen inloggen om hun gegevens in te zien.

De Electron is hier online te bekijken.