VERON plaatst eerste Electron online

VERON heeft afgelopen week haar eerste Electron online geplaatst. Hiermee wordt invulling gegeven aan een voorstel dat tijdens de afgelopen VR aangenomen is: tenminste 2x per jaar de Electron online publiceren zodat ook niet-leden kennis kunnen nemen van de activiteiten van de vereniging.

Het is nog wel te hopen dat de online Electron een betere publicatie krijgt. Zo vallen de pagina’s voor gebruikers van laptops grotendeels buiten het scherm en omdat de vereniging gekozen heeft om afbeeldingen per pagina te gebruiken, vallen visueel gehandicapten helemaal buiten de boot. Ook zijn trefwoorden niet vindbaar via de zoekmachine van de website. Daarmee is de publicatie eigenlijk onbruikbaar.

Ook aanpassingen in ledenadministratie
Daarnaast heeft de ICT Commissie ook updates uitgerold in het VERON Administratie Systeem (VAS), een online systeem voor ledenadministrtaie. Dit systeem is al enkele jaren in gebruik. Nieuw is dat leden nu zelf mogen inloggen om hun gegevens in te zien.

De Electron is hier online te bekijken.

24 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Dit is inderdaad wel een flutoplossing zeg! Ik heb net een nieuw scherm, 2560×1440, maar toch is het nog niet mogelijk om een hele bladzijde te lezen.
  Gewoon een PDF maken was beter geweest. Die kun je tenminste nog zoomen.

   • Wim
    Wim zegt:

    Dit heeft niets met VERON bashen te maken, maar is gewoon eerlijke kritiek, of is er weer eens op lange tenen getrapt?

  • MPX
   MPX zegt:

   Had je dus beter een scherm met een lagere resolutie kunnen nemen of een brilletje erbij moeten kopen.
   En dan ook gelijk doorkrijgen hoe je kunt zoomen met je PC mocht het nog niet lukken.
   Beetje simpel om de boel af te kraken omdat je het allemaal niet zo snapt.
   Maar goed een PDF is wellicht handiger, ddww.

   • Ray
    Ray zegt:

    Met een hoog resolutiescherm kun je alsnog een lagere resolutie kiezen middels de instellingen van je videokaart. Ik snap het probleem ook niet. Ik gebruik nog steeds met plezier een desktop. Moet er niet aan denken om alles op een slimmefoon te moeten lezen, ddwn.

  • Rob
   Rob zegt:

   Ja dat kostte mij ook wel even om dat uit te vogelen… het is allemaal onduidelijk en slecht, ik denk dat men hierop inzet om dan na 2 electron’s volgend jaar te kunnen melden dat er niet of nauwelijks gebruik van wordt gemaakt en dat men het maar weer afschaft.
   VRZA en DKARS leveren gewoon een PDF.

   • Charl
    Charl zegt:

    Precies Rob, jij snapt ‘m tenminste.
    Het HB (of de VR, dat is mij niet helder) wil tegen elke prijs voorkomen dat niet-leden kennismaken met hun verenigingsblad. Dat er nu twee uitgaven online mogen komen is een noviteit te noemen. Maar dit dan wel op een wijze die niet uitnodigend te noemen is.

    En op de verenigingsavonden liggen de electrons op een stapel op de tafel, voor iedereen in te zien en te lezen… Alleen niet mee te nemen.

  • Peppo
   Peppo zegt:

   Gebruik de balletjes onder in het scherm of de pijlen links en rechts op de helft van de getoonde pagina.

  • Fred PA1FJ
   Fred PA1FJ zegt:

   Met het pijltje aan de zijkanten in het midden van de pagina of met je toetsenbord pijltjes li en re.

 2. Ron
  Ron zegt:

  Juul staat nb op de pagina hoor! > Met de pijlen links en rechts in beeld kun je een pagina omslaan.
  En via de rij bolletjes onder in beeld spring je direct naar een pagina..

  Maar ben het met Rob en ook ph4x eens; gruwelijk onbruikbare oplossing!

  Weer eens een wiel opnw uitvinden maar dan wel vierkant lijkt het..

  Als ik die pagina open krijg ik gelijk in IE melding dat onvoldoende geheugen beschikbaar is..
  zegt wat over degene die dit zo “handig” heeft opgemaakt..

  (waarom gewoon geen pdf oid? )

  En tja dus 2x per jaar mogen ook niet-leden eens kijken wat dat blaadje inhoud..
  ach Veron.. ga eens met de tijd mee.. !

  Cq-pa, Dkars en razzies allemaal gratis voor iedereen (paar na 2-3 weken )

  • Gé
   zegt:

   Wie heeft er in deze tijd nog behoefte aan een verenigingsblad? Of dat nu op papier is of in pdf. Plaats gewoon artikelen op je webpagina. (auw…da’s vast tegen het nostalgische been).

   Dkars lijkt dit gedeeltelijk al in te zien: we zitten bijna in augustus en de laatste editie van het Dkars magazine is in april verschenen. Ik heb alleen nog niet kunnen terugvinden waar nu de aangeleverde copy van de afgelopen maanden voor het magazine is terug te vinden. Heeft iemand daarvan misschien een linkje?

   • Rob
    Rob zegt:

    Er is een duidelijk verschil tussen een samengesteld en opgemaakt “blad” en een website met nieuws items (zoals hamnieuws.nl). Bij de een moet je regelmatig kijken wat er voor nieuws is, bij de ander tref je eens per maand een hapklaar blad aan wat daarna ook hetzelfde blijft.
    De VRZA dacht ook dat ze het blad konden vervangen door een nieuwssite maar die zijn daar ook van terug gekomen, CQ-PA is nu weer in de vorm van een blad, maar wel als PDF ipv per post.
    Zie ook bijvoorbeeld Razzies die naast een website met nieuws ook een maandelijks blad hebben.

    • pa1wes
     pa1wes zegt:

     bovendien is het gewoon leuk om 1x per maand zo’n verzameling artikelen, foto’s en verhalen te lezen, lekker onderuit op de bank met de eee-pad, ipad of e-reader en over de hobby lezen, wat andere zoals ermee doen.

 3. Peppo
  Peppo zegt:

  Het is een begin van transparantie, maar er valt nog wel wat te verbeteren aan de lay-out/verschijning. Bladeren is geen feestje en de leesbaarheid verdient ook geen hoofdprijs.

  En Nee, dit is geen bashen, maar gewoon opbouwende kritiek…

 4. Hans
  Hans zegt:

  Er zijn maar 2 redenen dat ik de electron niet meer zal lezen. 1e kennelijk geen https site bij de veron en 2e traag als een slak in een teerton op mijn toch niet langzame ipad en de onderwerpen kun je niet oproepen, alleen de rubrieken die er boven staan. Helaas veron gemiste kans . .

  • Randy
   Randy zegt:

   Het https is een non-verhaal. Er gaat niets spannends over de lijn zoals bijvoorbeeld een username, password en e-mailadres wanneer je (uitsluitend) de Electron wil online lezen vanuit huis. Oké, Internetcafe’s uitgezonderd, maar wie komt er nog in die wiswaspanden… Het is geen 1997 meer. Dan zou ik mezelf eerder zorgen maken om de Google Analytics tracker.

   Alle VERON websites hebben wel degelijk SSL. Mocht er een site missen, mail dan de ICT werkgroep via het contactformulier en het wordt in no-time geregeld.

 5. Eddy
  Eddy zegt:

  Een goed initiatief. Dit is wel de eerste keer ‘Rob’. Ik heb net de electronische Elektron gelezen en het werkt prima. En een PDF krijg ik op mijn tablet ook niet beeldvullend. Dus resumerend, niet zeuren.

 6. Juul - PE0GJG
  Juul - PE0GJG zegt:

  Aha, ik zie het nu pas. Was niet zo duidelijk.
  Maar echt handig is het allemaal helaas niet. Een pdf downloaden is stukken “vriendelijker”.

  • Gé
   zegt:

   Inderdaad niet duidelijk Juul, het stond ook pas in de tweede en derde regel van het artikel (“Met de pijlen links en rechts in beeld kun je een pagina omslaan. En via de rij bolletjes onder in beeld spring je direct naar een pagina.”).

   Iedereen weet toch dat zendamateurs nooit de ‘manual’ lezen?

Reacties zijn gesloten.