WSPR op VHF in Noord Nederland

WSPR-VHF-Noord-NederlandIn Groningen zijn enkele zendamateurs begonnen met WSRP (spreek uit: whisper) experimenten op de 2-meter band. Hiervoor wordt de frequentie 144.4905 MHz gebruikt (dial: 144.4890 MHz.) WSPR is vooral bekend als modulatie op de HF-banden en kan gebruikt worden om propagatie en antenne metingen te doen.

Inmiddels zijn meer dan 10 zendamateurs in de regio actief en spreidt de activiteit zich ook uit naar andere regio’s. Ook vanuit Friesland en Drenthe komt er langzaam wat activiteit. Hoog tijd om wat aandacht aan dit experiment te schenken zodat ook andere delen van Nederland meedoen.

Op de Facebook pagina van PI4KST is meer informatie te vinden.

WSPR-na-hamnieuws

Een dag na de publicatie op Hamnieuws…

24 antwoorden
  1. Marcel Grootebroek
    Marcel Grootebroek zegt:

    Het is niets nieuws, alleen was en nog zeer weinig. Ondergetekende zette regelamatig een signaal maar was vooral vaak de enige of een van de weinigen.

  2. PH2LB
    PH2LB zegt:

    Goed bezig, maar ben wel benieuwd naar de hardware en antennes (H/V) de OM’s/XYL’s gebruiken.
    Want zie verschillende vermogens voorbij komen zoals PD0SBS met een vermogen van 0.05W en de rest allemaal 1, 2, 5, 10 of zelfs 20W.

  3. Rene
    Rene zegt:

    is dit nu een domme actie of ben ik nu mis want sstv wordt toch al jaren op 144.500 bedreven ?
    groet Rene pd0ejn

    • PH2LB
      PH2LB zegt:

      Volgens mij gaat dat helemaal goed komen want op 144.500 wordt SSTV in USB bedreven.
      WSPR ook, maar is zo smalbandig dat het niet eens en werkt op een freq van 1Khz vanaf 144.489 (dial freq) dus het gebeurt allemaal op het stuk 144.490 +- 100Hz.

      • Geert
        Geert zegt:

        Hallo Lex,
        Ik heb hier het zenden op 144.890 Mhz (5 Watt in een vertical op 20mtr hoogte en 50 Mtr. asl) in WSPR uitgeschakeld,want om de 10 minuten is er 2 minuten geen SSTV mogelijk,en SSTV gebeurt hier vooral in FM.
        De SSTV`er ziet dan 2 minuten een draaggolf op de 144.500 Mhz.
        Dus de SSTV`er heeft er wel behoorlijk last van.

        • PH2LB
          PH2LB zegt:

          Klopt natuurlijk helemaal Geert, was in de veronderstelling dat het in SSB was. Maar is idd FM. Duidelijk gevalletje waar het bandplan niet helemaal goed aansluit.

        • Ap E. Kop
          Ap E. Kop zegt:

          De dial frequentie voor WSPR is 144.489, 00 KHz USB en WSPR zendt default een toon van 1500Hz, dus effectief zit je dan op 144.490,50 KHz USB. De meeste radios hebben een afwijking op VHF (in ieder geval die van mij). Mijn dial QRG is 144.489,150, en dan ontvang ik de meeste stations uit Groningen rond de 144.490,50 KHz, dus mijn radio wijkt 150Hz af. Dit terwijl de passband voor WSPR slechts 200Hz is…

          SSTV zit op 144.500,00 KHz FM en is wel goed hoorbaar maar valt voor het grootste deel buiten de passband van WSPR.

          • Rob
            Rob zegt:

            Volgens mij is het probleem niet dat WSPR last zou hebben van SSTV, maar juist dat SSTV last heeft van WSPR!
            Dat zijn de vervelendste vormen van interferentie. De een ziet geen probleem en gaat lekker door, de andere ziet zijn hobby verpest worden.
            Het zou prettiger zijn als er over-en-weer last was want dan kwam er eerder een oplossing.
            Waarom gaan die WSPR lui niet 5 a 10 KHz lager zitten???

          • PH2LB
            PH2LB zegt:

            @Rob : De oorzaak zit er vermoedelijk in dat WSPR uit de US komt en ze daar voor 2m een heel ander bandplan hebben. (zie : http://www.arrl.org/band-plan )

            Voor Europa geld een andere indeling, maar wordt wel terdege ruimte gehouden voor de propagatie bakens en WSPR wordt zelfs expliciet vermeld. (zie : http://iaru-r1.org/index.php/spectrum-and-band-plans/vhf/2-meter )

            Quote : (Bron : http://rsgb.org/main/operating/band-plans/vhf-uhf/144mhz-band/ )

            144.400-144.500MHz Propagation Beacons Exclusive

            This area of the band is specifically allocated for propagation beacons only. Please do not transmit in this segment especially if you are using FM equipment. Such transmissions cause severe interference to weak-signal users listening for far away beacons. Strictly speaking the beacon band encompasses 144.400-144.490MHz with a 10 kHz guard band up to 144.500MHz. However an allocation has been made on 144.4920MHz +/- 500Hz for Weak Signal Propagation Reporter (WSPR) beacon transmissions. A small number of beacons located on the Atlantic coast have been allocated frequencies within the beacon band. They are beaming towards North America as part of a transatlantic propagation experiment.

            Het is natuurlijk vervelend dat er interferentie is, maar dit zelfde zie je ook bij PSK31 en EME JT65 op 2m.

          • Rob
            Rob zegt:

            Jammer dat als er iemand een “plan” maakt, dit dan fouten bevat die niet gecorrigeerd worden.
            De bakenband loopt tot 490 of 491 (hierover wisselen ook al de meningen) maar er is evengoed
            een 492 gealloceerd. Zo moet het natuurlijk niet!
            Als we “het recht van de sterkste” wilden naleven dan was er helemaal geen bandplan nodig.
            Zeker gegeven het feit dat er plek zat is in de bakenband zou ik zeggen: ga een paar kHz
            omlaag met dit experiment en dien een voorstel in om het bandplan overeenkomstig te
            wijzigen. Dan is iedereen weer blij.
            Wat de Amerikanen doen daar hebben we al helemaal weinig mee te maken, en naar ik die
            tekst begrijp worden er juist voor een experiment richting Amerika wel weer lagere frekwenties
            gebruikt…

          • Ap E. Kop
            Ap E. Kop zegt:

            Rob er is geen “plan met fouten”… Een bandplan is een advies voor en door amateurs, waar je GEEN rechten aan kunt ontlenen. De redenering 144.500 is van/voor SSTV stations, dus moeten gebruikers van een andere digitale modus wijken, is (foutief) gebaseerd op het feit dat je WEL rechten kan ontlenen aan een bandplan. Dat is dus de onderliggende denkfout, die niet alleen door jou gemaakt wordt.

            Een bandplan geeft aan waar BIJ VOORKEUR met een bepaalde digitale modus (of met spraak/phone) wordt gewerkt (bijvoorbeeld SSTV of CW). Dit is echter geen wet van Meden en Perzen. Zonder plan zal het sowieso een chaos worden, dus een bandplan is bedoeld om chaos te voorkomen. Het is een onderlinge afspraak, maar je kunt het bandplan niet verheffen naar regel waar eenieder zich aan dient te houden.

            Je zal wellicht nabij een WSPR station wonen en dan kan het WSPR signaal wel 10-20dB boven ruisniveau kunnen zijn, maar over het algemeen zijn WSPR signalen -10dB tot wel -30dB beneden ruisniveau… dus waar hebben we het over… 😉

            Overigens is het opvallend dat in dit soort situaties de gevestigde orde (d.i SSTV stations) de “oplossing” ziet in het veranderen van frequentie door de ander… en deze oplossing als een oplossing ziet die iedereen blij maakt. Maar blijkbaar maakt zelf naar een andere frequentie verhuizen indien je WSPR signalen hoort jou niet echt blij. Dat lijkt mij niet erg consequent. Feitelijk is de regel: indien de frequentie in gebruik is dien je zelf een schone frequentie te zoeken, en NIET de frequentie te claimen op basis van een bandplan en anderen te verzoeken QSY te gaan. Wat zo gemakkelijk zou moeten zijn voor anderen, zou ook gemakkelijk moeten zijn voor jou.

          • Rob
            Rob zegt:

            “Rob er is geen “plan met fouten”… Een bandplan is een advies voor en door amateurs, waar je GEEN rechten aan kunt ontlenen”

            Een plan wat amateurs adviseert om frekwenties te gebruiken waarbij ze elkaar nodeloos onderling storen is een plan met fouten.
            Het advies om 144.500 te gebruiken voor SSTV en 144.492 voor WSPR staat in HETZELFDE plan!
            Dat kan natuurlijk niet, hoe je er ook omheen kletst.
            Dit plan moet gewoon worden aangepast want er is plek zat om WSPR ergens anders neer te zetten.

          • Ap E. Kop
            Ap E. Kop zegt:

            Elkaar storen wordt niet veroorzaakt door een zogenaamde “fout” in een plan, maar door een mede-amateur die óf de frequentie niet uitluistert en uit onnozelheid begint te zenden, óf door een mede-amateur die de frequentie wel uitluistert en, ondanks dat de frequentie in gebruik is, toch BEWUST gaat zenden. Omdat hij – geheel ten onrechte- de frequentie voor zichzelf en de digitale mode die hij bedrijft, opeist. En zich daarbij baseert op het (foute) bandplan.

            Rob je ziet blijkbaar niet in dat je de frequentie 144.500MHz FM impliciet claimt voor SSTV. Een frequentie claimen en je daarbij baseren op het bandplan is incorrect, want dit is absoluut niet de intentie achter een bandplan. En dat is de enige “fout” die er gemaakt wordt: een frequentie opeisen voor een bepaalde digitale modus.

            En 144.492 KHz wordt niet gebruikt door WSPR stations. De (default) frequentie is 144.489 KHz USB met een (default) toon van 1500Hz zit je dan effectief op 144.490,5 KHz USB. En daar ligt meteen de oorzaak voor het “probleem”: de meeste gebruikers gebruiken de default instellingen, ook al kan je die overschrijven.
            Maar de belangrijkste oorzaak van het “probleem” is dat we elkaar BLIJKBAAR de ruimte niet gunnen. En dat is jammer, en in mijn ogen de enige “fout” die er gemaakt wordt.

            Marc, PD4U

          • Rob
            Rob zegt:

            Ik eis helemaal niks op, ik ben noch met WSPR noch met SSTV QRV.
            Ik zie alleen dat in het bandplan staat dat 144.500 de centrale frekwentie is voor beeldverzending (SSTV dus!) en dat er binnen het kanaal wat je dan inneemt een andere modus geplaatst is in hetzelfde plan.
            En dat is dus fout. En het hoeft helemaal niet, men kan WSPR een paar kHz omlaag zetten en dan is iedereen tevreden.
            Dat heeft niks met gunnen te maken en alles met goed plannen.

          • Ap E. Kop
            Ap E. Kop zegt:

            OK je eist niks op want je doet noch aan SSTV noch WSPR, ook goed. Maar onderliggend aan jouw redenering is dat er maar één modus op één bepaalde frequentie of frequentie-gebeid kan opereren, en dat het bandplan daarbij leidend is. Het bandplan is echter een afspraak door en voor amateurs onderling, die er van uit gaat dat we een frequentie(gebied) kunnen delen. De frequentie is immers nooit 100% in gebruik door SSTV stations noch 100% door WSPR stations… Dus “de fout” die jij ziet is louter imaginair, en bestaat alleen vanuit jouw perspectief. Ik zie de fout en het probleem niet…

  4. Dirk
    Dirk zegt:

    Dr om het artikel gelezen omtrent wspr, heb er al heel lang belangstelling voor, maar is slecht te koop in europa, weet u waar de verenigings leden deze wspr hebben gekocht? Pa3fsy @ yahoo.nl

    • Ap E. Kop
      Ap E. Kop zegt:

      Enkele WSPR tips:

      Het is erg belangrijk dat de klok van je PC niet afwijkt. WSPR zendt precies twee minuten en het is zaak dat alle stations exact gelijk beginnen met zenden of decoderen of de even minuten (bv 12:02, 12:04, 12:06 etc.) Je kan je PC klok gelijkstellen middels een NTP server. Klik in windows op de klok in de taakbalk, klik op “Instellingen voor datum en tijd wijzigen”. Klik op het tabblad “Internettijd”. Klik op “instellingen wijzigen” en klik op “Nu Bijwerken”. Vink ook “Klok met internet tijdserver synchroniseren” aan zodat dit voortaan automatisch gebeurd.

      Een volgende belangrijke tip is ervoor te zorgen dat de ALC van je radio niet in werking treedt tijdens het zenden. Ik zie verschillende stations met extra (harmonische) carriers. Regel niet je vermogen af door je radio op 5Watt te zetten, en met normale audiosterkte in te sturen. Maar zet je radio op bv 10 of 15W en regel je wattage door het audioniveau in windows te verlagen totdat je op een externe meter 5Watt geeft of minder. Dan zal de ALC niet in werking treden.

      Ook mag de frequentie niet te veel verlopen. Ik zie een aantal stations die wel 10-30Hz zakken of stijgen in frequentie, dat is teveel om WSPR te bedrijven. Vaak trekt de drift wel bij als een radio warmer wordt. Dus probeer als je radio te instabiel is, twee perioden van twee minuten achter elkaar te zenden. dan dient de eerste periode voor het opwarmen en stabiliseren van je radio… 😉

  5. Teun PA4TJ
    Teun PA4TJ zegt:

    Vanuit Emmen ben ik ook in de lucht met WSPR. Half Watt op een rondstraler op 32 meter boven NAP. Op dit kaartje zie je mij niet, helaas. Ja, er moet ook gewerkt worden hi. Ik wil kijken naar verzwakkers omdat de set nu eenmaal niet minder afgeeft dan 0,5 Watt. (FT 817).

  6. Rene
    Rene zegt:

    Goedemorgen radio professionals,
    hier en daar is er toch wel interesse voor dit soort uitzendingen, blijkt wel.
    Vandaag woensdag wil ik om 1530 u een half uur lang FT8 uitzenden op ongeveer 144.489 mHz.
    Groeten van Rene

Reacties zijn gesloten.