Lage VHF-banden in Ierland vrijgegeven

In Ierland is de lage VHF-band, lopend van 30 tot 49 MHz en van 54 tot 69.9 MHz vrijgegeven aan zendamateurs. Zij mogen hier op secundaire basis experimenten uitvoeren, waaronder (digitale) TV. Dat valt te lezen op de website van PI4RAZ. Daarnaast is de 4-meter band uitgebreid en loopt deze nu van 69,5 tot 70.5 MHz.

Inhoudsopgave RAZzies mei 2018

RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen. Maandelijks verschijnt het eigen digitale magazine van PI4RAZ, dat ook voor niet leden gratis beschikbaar is. Het magazine is wellicht een van de leukste magazines als het op zelfbouw aankomt. Deze maand besteden zij onder andere aandacht aan:

  • End-Fed voor 160/80m
  • Expeditie/experimentenverslag
  • Opa Vonk: Klasse D-E-F-G-H
  • USB interface voor digitale modes
  • Afdelingsnieuws

Downloaden van het magazine kan gratis op deze website.

Mills on the Air 2018

In het weekend van 12 en 13 mei is er weer een hoop activiteit rond de molens en gemalen. Niet alleen in Nederland maar ook in België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden en zelfs buiten Europa. Vorig jaar uit de Verenigde Staten en Australië. De naam Internationale Molendagen is dus niet overdreven.

Inmiddels hebben zich al weer molens aangemeld voor deelname, maar als u bent geïnteresseerd, zelf eens deel te nemen aan deze activiteit en u woont in de buurt van een molen, ga dan eens praten met de molenaar en de eigenaars van de molen en vraag of u in of bij de molen aan dit gebeuren mag deelnemen.

Voor verdere informatie verwijzen we naar www.pd6mill.com.

Namens de organisators,

PB7Z, Bernard en PD5JFK, Jelle

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Ook digitale activiteit op 70 centimeter

Eerder deze week schreven we al over de activiteit in FT8 op de 2-meter band. Naar aanleiding van dat artikel is het aantal Nederlandse stations dat actief werd behoorlijk toegenomen. Diverse stations maken dagelijks verbindingen met Engeland, België en Duitsland. Stations die met een horizontale beam uitgerust zijn zelfs met (Noord) Ierland, Denemarken en Frankrijk.

Ook op de 70cm band is er activiteit. En wel op de frequentie 432.1740 MHz. De activiteit is wel minder dan op de 2-meter band, maar er zijn stations te werken. FT8 is een makkelijke mode die je op de PC mee kunt laten komen terwijl je in de shack bezig bent.

Ook op de 6-meter band is er regelmatig activiteit, zeker nu het Sporadic E seizoen weer begonnen is. De gebruikte frequentie daar is 50.3130 MHz.

WebSDR voor de 4- en 6-meter band

Deze week is er nog een WebSDR online gezet. Nu het sporadic E seizoen weer van start gaat een welkome aanvulling om te monitoren of antennes te testen. Deze SDR staat opgesteld bij Fontys in Eindhoven (PI5FTS), samen met de reeds bestaande WebSDR’s voor HF en VHF/UHF alsook de satelliet tracker.

Deze WebSDR’s zijn bereikbaar op: pi5fts.nl.

WebSDR geactiveerd in Den Haag

Gisteren is er een nieuwe WebSR bijgekomen. Deze is door de crew van PI1DFT geplaatst. De WebSDR laat de onderste 1,5 MHz van de 70cm band zien. Er wordt gebruik gemaak van een Comet GP3 antenne die geplaatst is op het oude Internationale Strafhof in Den Haag en daarmee op circa 65 meter hoogte. De komende weken zal de filtering nog geoptimaliseerd worden.

Adres van deze WebSDR: http://websdr.pi1vbg.ampr.org/.

Bijna 10 procent ledenwinst VRZA

De VRZA heeft het afgelopen jaar een behoorlijke ledenstijging weten te realiseren. Stond de teller op 1 januari 2017 op 932 leden, het jaar werd afgesloten met 1024 leden. Een stijging van bijna 10%. Het vernieuwde VRZA-bestuur heeft zich het doel gesteld om op 1 januari 2019 minimaal 1200 leden te hebben. Om dit te bereiken is de contributie verlaagd en is de vereniging veel actiever op beurzen en tijdens examens.

Voorzitter Floris Wijnobel (PA1FW) schrijft daarover: “Het gestelde doel van 1200 leden per 1-1-2019 is echter nog niet gehaald, dus nog geen tijd om op onze lauweren te rusten. Afdelingen die 5 of 10 extra leden werven voor 31-12-2018 kunnen rekenen op een eenmalige extra afdracht. Het bestuur hoopt dat de afdelingen hiermee extra activiteiten zullen organiseren en onze vereniging verder zullen helpen groeien.”

Sporadic E seizoen 2018 van start

Normaal gesproken gaat rond april / mei het Sporadic E seizoen weer van start. Daardoor wordt het mogelijk om goede verbindingen te maken op de 6- en 4-meter band binnen Europa, maar bij goede condities – zeker met hulp van TEP – ook richting Afrika. Een simpele dipool antenne volstaat vaak al om een CW of voice verbinding te maken met Zuid-Europese landen. Vandaag is de eerste Sporadic E activiteit van dit seizoen waargenomen.

Het Sporadic E seizoen duurt doorgaans tot eind augustus. Door ionisatie van de E-laag worden (pan) Europese verbindingen mogelijk in het frequentiegebied 25-110 Mhz. Dit geeft de mogelijkheid om ‘lokale’ DX te werken op de 10-meter band, maar deze condities geven vooral activiteit op de 6- en 4-meterband. Bij een hoge MUF kan het zelfs voorkomen dat er verbindingen op de 2-meter band mogelijk zijn.

Weer ledenverlies bij de VERON

Ook afgelopen jaar heeft de VERON weer leden verloren. Ten opzichte van vorig jaar bedraagt de afname 1.8%. Een trend die zich al vanaf de eeuwwisseling voortzet. Het aantal leden van de VERON komt daarmee op 6.222. Op een totaal van 12.485 actieve zendamateurs (roepletters) vertegenwoordigd de vereniging daarmee tegenwoordig de minderheid. Dat blijkt uit de beschrijvingsbrief voor de Verenigingsraad die gisteren gehouden is. op de VERON website is een overzicht geplaatst van de stemming tijdens de ingebrachte voorstellen. Ook is de toespraak van de voorzitter gepubliceerd.

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Veel digitale activiteit op 2 meter

De populaire digimode FT8 heeft inmiddels ook de 2-meter band bereikt. Op 144.174 MHz tref je veel stations uit West-Europa aan. Iedere uur vinden er QSO’s plaats tussen Nederlanders en zendamateurs in het Verenigd Koninkrijk. Afstanden van 300 kilometer zijn daarbij makkelijk haalbaar. Vanuit Nederland zijn circa 25 stations actief.

Om verbindingen te maken heb je JT8 software zoals WSJT-X of JTDX nodig en een zendontvanger die USB modulatie ondersteund. Een horizontale antenne is gewenst (beam), maar ook op een verticale rondstraler zijn verbindingen mogelijk. Het meest belangrijkste: zorg ervoor dat je ALC niet tot nauwelijks uitslaat tijdens het zenden.

De actuele propagatie (tropo) bekijken kan op deze website.

Clubstation PI4DR ‘Radio Club Assen’ is ook actief op de 2-meter band.