Weer ledenverlies bij de VERON

Ook afgelopen jaar heeft de VERON weer leden verloren. Ten opzichte van vorig jaar bedraagt de afname 1.8%. Een trend die zich al vanaf de eeuwwisseling voortzet. Het aantal leden van de VERON komt daarmee op 6.222. Op een totaal van 12.485 actieve zendamateurs (roepletters) vertegenwoordigd de vereniging daarmee tegenwoordig de minderheid. Dat blijkt uit de beschrijvingsbrief voor de Verenigingsraad die gisteren gehouden is. op de VERON website is een overzicht geplaatst van de stemming tijdens de ingebrachte voorstellen. Ook is de toespraak van de voorzitter gepubliceerd.

77 antwoorden
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Geen wonder het huidige bestuur is tegen elke vorm van modernisering van de Veron en blijft maar in het verleden hangen. Grote groepen a,eteurs vertegenwoordigen zij niet ( zit geen mensen in het hoofdbestuur met een novice licentie ) als mede daar waar kansen liggen voor de Veron de jeugd vertegen woordigen zij ook niet, laat ook eens mensen tot het hoofdbestuur toe vanuit de jeugd comissie. Zo als het nu gaat gaat het niet langer, maar een ding hebben we geluk het huidige hoofdbestuur wordt steeds ouder en verwacht ook wel advertenties van silent keys de komede jaren zo dat er vernieuwing gaat komen. 73 Ph5c

  • Rien PA0JME
   Rien PA0JME zegt:

   Wat let je, meld je aan via jouw lokale afdeling en stel je kandidaat.

 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Dat krijg je met die demente figuren die in het hoofdbestuur zitten. Er mag niets veranderen, alles moet bij het oude blijven. Opa vertel nog eens over vroeger.

  • anoniem
   anoniem zegt:

   Zeer mee eens! Het HB wijst elke vorm van kritiek van zich af en duld geen enkele vorm van verandering.Ze drukken precies datgene door wat ze zelf willen!Lijkt wel een partijcongres van de communistische partij op Cuba!

  • Rien PA0JME
   Rien PA0JME zegt:

   Bent u lid, deel uw ongenoegen met het hoofdbestuur. Bent u geen lid, dan ook geen inspraak, dat is verenigings-democratie. Anoniem schreeuwen langs de zijlijn komt een beetje over als voetbal hooligan. Verander de wereld, begin bij jezelf.

  • Anoniem
   Anoniem zegt:

   Nee geen leedvermaak maar vaststelling van feiten. En ja 49.8% is minder dan 50% dus objectief een minderheid. De meeste zendamateurs willen dus niet vertegenwoordigd worden door een club als de VERON.

  • Anoniem
   Anoniem zegt:

   ik ben bang dat de meeste zendamateurs helemaal niet vertegenwoordigd willen worden.. Is nu niet zo dat de 50,2% bij de VRZA zitten.. die zitten net aan over de 1000 leden heen.
   dus blijkbaar willen de meeste zendamateurs niet vertegenwoordigd worden.
   Ik onthou me verder van uitspraken hoe het bij de Veron gaat.

  • Anoniem
   Anoniem zegt:

   Berend en René,
   Ach ja. Meederheid, minderheid, de meerderheid van de miljonairs heeft lak aan de mensen die van een uitkering moeten leven….Wel of niet vertegenwoordigd worden? Zo kun je altijd je gelijk bewijzen… laat-ie fijn zijn😉

  • Anoniem
   Anoniem zegt:

   Mijn probleem is dat op 1 of andere manier de VERON ontzettend veel kan bepalen over de hobby. Alleen maar omdat ze vroeger de grote club waren. Er is veel veranderd behalve de VERON en dat zorgt ervoor dat de hobby stagneert.

  • PJ
   PJ zegt:

   Er zijn HB-leden die 47 jaar zitting hebben in het bestuur. Dus die 50 jaar is nog niets. Lekker blijven zitten.

 3. Rien PA0JME
  Rien PA0JME zegt:

  Dus de andere helft zit bij een andere club neem ik even aan. Hoe is de verdeling dan VRZA ??% DKARS ??% en verder??

  • PJ
   PJ zegt:

   De VRZA heeft dit jaar voor het eerst sinds jaren weer ledenwinst. Daar is een zo goed als nieuw bestuur aangetreden met een jonge visie en blik. Ook DKARS telt al 5 jaar op rij alleen maar een winst in het aantal donateurs. De VERON telt in 2025 nog 7 leden: het huidige bestuur.

  • Rien PA0JME
   Rien PA0JME zegt:

   Ik las net dat de VRZA wel 1024 leden hebben, nou dat zet zoden aan de dijk. Een (grote) vereniging is nodig om in IARU verband ons te vertegenwoordigen. Een club van formaat is daarom belangrijk. Zoals het er nu uitziet versplintert de zaak. Kijk naar de politiek, exact hetzelfde probleem.

 4. Rien PA0JME
  Rien PA0JME zegt:

  Wat ik trouwens niet heel “sterk” van de reageerders hierboven vind overkomen, is dat zij dezelfde nick anoniem hebben. Je durft blijkbaar je mening niet te geven met radio-roepnaam erbij.

  • Hans PA0EHG
   Hans PA0EHG zegt:

   Dat komt omdat ze via facebook reageren, heeft PH4X in een ander nieuwsitem laten weten, dus waarschijnlijk geen opzet.

   • Rien PA0JME
    Rien PA0JME zegt:

    Hoi Hans, ja ik ben ouderwets, ik ben niet op dat veel besproken medium te vinden. Volgens mij had ik gelijk me daar niet aan te melden. Maar ieder het zijne. Groeten

 5. Anne PB1A
  Anne PB1A zegt:

  De voorzitter werd laatst geinterviewd op PI4AA. Daar vertelde hij dat hij geen bestuurlijke ervaring heeft. Voor zo’n belangrijke functie van de grootste vereniging lijkt me dat wel slim. Uit ervaring blijkt dat ook.

  • Rien PA0JME
   Rien PA0JME zegt:

   Ik luister nooit naar PI4AA. Wat ik dan wel weer jammer vind dat bij DKARS Henk PA2S zijn functie door omstandigheden weer heeft moeten teruggeven.

 6. PA2RU
  PA2RU zegt:

  Inderdaad een aantal anonieme reaguurders hier..
  Grote waffel hebben , maar als het er op aan komt geven ze niet thuis.
  1 er van is zelfs zo ‘slim’ geweest zijn commentaar af te sluiten met zijn call 😛
  Soorry , maar van zulke lui moet ik zwaar over mijn nek!

  • jekanmewat
   jekanmewat zegt:

   weet je van welke lui ik zwaar over me nek ga? die denken dat iedereen voor niks hun privacy op moeten geven en niet kunnen begrijpen dat ze er niks over een ander te zeggen hebben. niet iedereen wil met naam en toenaam op iets op het internet reageren. en dat is hun goed recht. ook is het voor mij onbegrijpelijk dat iemand met zo een grote WAFFEL niet kan begrijpen dat de meeste van die reacties VIA FACEBOOK GEPOST ZIJN EN DAAR NIET ANONIEM ZIJN. techniek is moeilijk he? denk ff na de volgende keer als je die waffel van je opentrekt of anders ga lekker over je nek maar val een ander er niet mee lastig. plofkop.

    • jekanmewat
     jekanmewat zegt:

     ja anoniem ja ivm dat er teveel pa0ers zijn en veron leden die niet van repliek dienen en ik toch mijn hobby op een normale manier uit wil kunnen voeren. maar het lees mijn naam even.

     • PA2RU
      PA2RU zegt:

      Je zal van mij geen last hebben als je je hobby op welke manier dan ook wil uitoefenen : ten eerste omdat jij met je grote WAFFEL hier ook anoniem post , ten tweede reageer ik niet via facebook maar rechtstreeks op dit medium..
      En als laatste : ik mag dan wel lekker direct overkomen , maar heb nog wel enig respect voor de mede mens ( pa nuller of niet ) iets wat ik van jou niet kan zeggen getuige het feit dat je me als jekanmewat uitmaakt voor plofkop.

     • jekanmewat
      jekanmewat zegt:

      respect is bij je eerste post al ver te zoeken maarja andere generatie he? is baasje en kan niet tegen tegengas. met die post val je een boel mensen aan. maar de tijd zal het leren. plofkop
      oh en respect moet je verdienen. iets wat je dus niet geleerd is. ook is dit het internet en je bent net ingewijd. het is een koude en harde plek waar JOU mening niet telt. 😀 welkom. maar het was weer leuk 😉 bedankt voor het lachen vandaag.

   • Rien PA0JME
    Rien PA0JME zegt:

    Kun je ook aangeven wie hier een grote waffel heeft? Misschien moet je eerst eens een keer in de spiegel kijken.

    • PA2RU
     PA2RU zegt:

     Ik denk dat het verder handiger is om zulke lieden te negeren : gezien het taalgebruik van jekanmewat zal hij weinig gerespecteerd worden denk ik…wat je niet zaait kan je niet oogsten.

 7. Joop
  Joop zegt:

  Verenigingen zijn niet meer nodig.
  QSL? -> LotW, eQSL.
  Nieuws? -> Hamnieuws, DKARS Magazine. Sneller en moderner.
  Afdeling? -> Ook zonder lidmaatschap welkom. Ik doneer daar wel een paar euro aan de bar.
  Vertegenwoordiging? -> Ik wens niet vertegenwoordigd te worden door bestuursleden die 47 jaar zitting hebben.

  • Rien PA0JME
   Rien PA0JME zegt:

   Sluit je dan aan bij VRZA of DKARS, de VERON is niet verplicht. Ook VRZA of DKARS niet trouwens. Waarschijnlijk ben je ook geen lid van een vakbond, je laat anderen voor jou de kastanjes uit het vuur halen. En dan maar zagen. Succes ermee.

 8. Ewoud PD3WDK
  Ewoud PD3WDK zegt:

  Alle vernieuwingen worden door de VERON tegengehouden, dit gaat ze nog meer leden kosten. De VRZA is een goed alternatief voor de QSL post en een stuk goedkoper. Het resterende bedrag van de contributie kan wel in het aparte potje van de plaatselijke afdeling waar ook de mensen van de VRZA en DKARS welkom zijn.

  • Rien PA0JME
   Rien PA0JME zegt:

   Ik heb nog nooit en te nimmer meegemaakt dat iemand op basis van (geen) lidmaatschap is buiten gezet. Muv ledenvergadering met VR voorstellen misschien, maar dat lijkt mij volstrekt logisch. Je hoefde niet weg maar uiteraard niet meestemmen.

 9. Hans Remeeus PA0Q
  Hans Remeeus PA0Q zegt:

  Volgend jaar ben ik 50 jaar lid van de VERON, toen was ik 15 jaar. Een paar jaar later was ik secretaris bij de VERON afdeling Haarlem. Ik vind de VERON nog steeds een even toffe vereniging als toen ik in 1969 lid werd. Heel trots om lid van te mogen zijn! Sterker: ik word alleen maar enthousiaster over de VERON en alles wat zij doen. Ik vind het een perfecte club, goede sfeer, geen geruzie, enthousiast en gemotiveerd geleid en bestuurd, aardige vriendelijke mensen, zonder eigen belangen, doodgewone radiozendamateurs (met of zonder mooie speldjes), mensen met veel kennis, kunde en ervaring; gezellig. Daarom dat ik nu al zeven jaar voorzitter ben van de VERON afdeling ARAC/A21, dit jaar redacteur geworden ben van de HF-rubriek, heel graag artikelen schrijf en veel foto’s maak voor Electron, het ontzettend leuk vind om Morse Challenge mede te organiseren, trots ben dat ik deel mag uitmaken van het VERON PACC-team en zo kan ik nog even doorgaan. Gisteren ook weer een gezellige dag gehad met enthousiaste mensen, ook veel jonge mensen (m/v); goed georganiseerd weer! Door al dat negatieve gedoe van *buiten* de VERON word ik alleen nog maar veel enthousiaster en ga ik steeds meer doen voor de VERON.

  Ik heb 40 jaar bij KPN gewerkt. Altijd een groen hart gehad. Weleens kritiek geleverd, maar altijd enthousiast geweest in mijn werk. 18 jaar Scheveningen Radio, 15 jaar mobiele telecommunicatie; geweldige tijd! Altijd met plezier naar mijn werk gegaan. Een jaar of 3 van de 40 had ik het wat minder naar mijn zin, maar dat heeft mij alleen maar sterker gemaakt. En ik ben maar een doodgewone MULO sufkop; geen drs of zoiets. Gewoon hard werken en plezier beleven. Nooit afgegeven op mijn werkgever en nu nog steeds niet. Toppie bedrijf! Schouders eronder en meewerken; positief blijven, ook tijdens de vele reorganisaties en moeilijke tijden. En zo doe ik dat ook binnen de VERON, al vanaf 1969; toppie vereniging!

  Blijf lekker doorgaan met je negatieve gezeur over de VERON. Je hebt alleen jezelf er maar mee; je zet jezelf in een negatieve spiraal waar je nog maar heel lastig uitkomt. Goed bezig! Niet…

  Tot werkens op de HF-banden!

  73, Hans Remeeus PA0Q.

  • Rien PA0JME
   Rien PA0JME zegt:

   Klopt helemaal. Op HF wordt het niett denk ik. Cuagn op 4m, 6m of 23cm en korter.

  • pieter
   pieter zegt:

   OPA dat komt dat u voor vol wordt aangezien door het huidige Veron vanwege uw leeftijd en jaren lidmaatschap.

   Als je zoals ik net komt kijken en net mijn licentie heb en daar voor jaren illegaal bezig bent geweest met zenden wordt je door vele zendende OPA’s die veron lid zijn in de nek wordt aangekeken van wat moet die piraat hier die hoort hier niet bij dat is de huidige veron waar ik tegen aan liep toen ik een afdeling bezocht. Ben nu vrza lid waar ik wel welkom ben.

   • Hans
    Hans zegt:

    Dan heb je het in je piratentijd wel knap bont gemaakt en gezien je reactie er nog trots op te zijn ook.

 10. Wim
  Wim zegt:

  Beste mensen, lees hier en trek uw eigen conclusies. https://www.veron.nl/nieuws/stemming-over-de-voorstellen-op-de-verenigingsraad-2018/
  Hieruit blijkt dat de VERON + haar leden de kansen om het tij te keren hebben laten liggen.
  Een opmerkelijk voorbeeld:
  Voorstel 18: Actief zoeken naar een jeugdig lid, jonger dan 26 jaar, binnen het HB.

  Bij het toevoegen van een jong persoon aan het HB kan er beter geluisterd worden naar de gedachten van deze doelgroep. Het lid dient volledig opgenomen te worden in het HB. Op deze manier zijn we als VERON voorbereid op de toekomst en ziet de groep jeugdige aspirant-leden zich daarin beter gerepresenteerd.

  Dit voorstel verworpen

  En zo zijn er als je het verslag leest nog vele andere voorbeelden te noemen, ik ga verder ook niet meer reageren op wat hier geschreven is en nog geschreven gaat worden, maar mijn mening is dat de VERON haar eigen graf graaft.
  Groet Wim

  • pa1ejo
   pa1ejo zegt:

   Een feit is dat je moeilijk jongeren overtuigt om uberhaupt zendamateur te worden. Dit is een hobby waar vijftigers aan beginnen, enkelingen daargelaten die er b.v. via de scouting mee in aanraking zijn gekomen. Er was niet eens een lid onder de 26 aanwezig op de VR. Kortom, dit voorstel gaat niet werken omdat je het HB opzadelt met een bijna onmogelijke taak, daarom verwerp je een voorstel.

   • Hans Remeeus PA0Q
    Hans Remeeus PA0Q zegt:

    Dat klopt helemaal Ernst.

    Jonge mensen (onder de 26 jaar) volgen veelal nog een studie, of hebben een heel drukke baan. Zij zitten in de eerste fase van een relatie en hebben vaak jonge kinderen.
    Om een HB-functie goed uit te kunnen oefenen kost héél héél veel vrije tijd.
    Daarnaast is het voor de vereniging (met ruim 6.000 leden!) wenselijk dat deze bestuurd wordt door mensen met ervaring, kennis en kunde. Niet alleen over onze radio hobby (zodat zij weten waarover zij praten), maar ook bestuurlijk.

    Het is helemaal niet zo dat de VERON geen jonge mensen in het bestuur *wil*; er zijn gewoonweg geen kandidaten. En als er kandidaten zijn, dan moeten zij draagvlak vinden onder de leden zodat deze kandidaten gekozen kunnen worden.

    Ik was ongeveer 18 jaar toen ik mijn eerste bestuursfunctie had in een afdeling van de VERON. Dat was toen al een behoorlijke opgave, kan ik je wel zeggen. Dan spreek ik nog niet eens over een HB-bestuursfunctie, laat staan in het dagelijks bestuur van het HB.

    Gelukkig weten de aanwezigen tijdens de VR dat het allemaal niet zo eenvoudig ligt.
    Jonge mensen (onder de 26) kunnen beter eerst ervaring opdoen in een afdelingsbestuur, in een commissie of werkgroep en sowieso op de amateurbanden.

    Ik heb zeer veel ontzag, respect en waardering voor het huidige bestuur van de VERON; niet één, maar heel veel petjes af! Doe het ze het maar eens na…

    73, Hans Remeeus PA0Q.

    • pa1ejo
     pa1ejo zegt:

     Velen weten niet hoe verenigingen werken en roepen wat van de zijlijn. Je hoort ze ook op de VR, nou, niemand reageert op de roeperts. Daarmee overtuig je niemand, je zult andere vaardigheden uit de kast moeten halen om een voorstel erdoor te krijgen.

     • Hans Remeeus PA0Q
      Hans Remeeus PA0Q zegt:

      Helemaal eens Ernst!

      Het is zó gemakkelijk om vanaf je toetsenbord, het liefst volledig anoniem, alleen maar negatieve zooi over mensen in de amateurgemeenschap uit te strooien, zonder zelf iets bij te dragen om zaken daadwerkelijk te veranderen en te verbeteren. Ik ben erg blij dat ik anders in elkaar steek en plezier kan beleven aan de radiohobby en de VERON.

      Mensen vergeten vaak dat ook negatieve aandacht nog steeds aandacht is. De VERON staat weer volop in de kijker en dat is uiteindelijk héél gunstig voor de vereniging en de leden… Mij motiveert het in ieder geval om mijn werk voor de VERON nog uitdrukkelijker uit te voeren.

      73, Hans Remeeus PA0Q.

     • jekanmewat
      jekanmewat zegt:

      serieus? dus mensen die zich totaal niet kunnen vinden in het beleid en handelen van de VERON en niet het gevoel hebben vertegenwoordig te worden erdoor, aan die mensen is het advies; wordt lid van de VERON en doe mee aan de bureaucratie??? wat voor een bord voor je kop heb je dan wel niet? en ja dit is anoniem PA0ner hans. kijk naar me naam.

 11. Hans PA0EHG
  Hans PA0EHG zegt:

  Zal ik er nog wat op zeggen, ………………… nou zal toch maar niet verder ingaan op deze discussie. Niet dat ik nou stil in een hoekje ga zitten, dat echt niet.

  Na gister durf ik wel de uitspraak te doen dat ik verwacht dat volgend jaar het VERON ledental tussen 500 en 1000 gedaald zal zijn.

 12. PD9P
  PD9P zegt:

  De leden die daar op de VR aanwezig waren verdienen toch ook het bestuur wat ze dus nu weer hebben gekregen….punt uit…..
  Veder kun je daar zelf je conclusie uittrekken!

 13. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Het is een oude pa-0 el club, overtuigd van hun heilige gelijk…..

  Oude autoritaire dictator mannetjes, in dat bestuur.

 14. Frank
  Frank zegt:

  Knuppel in het hoenderhok…

  Kan een vereniging (in dit geval de VERON) die minder dan de helft van de Nederlandse zendamateurs vertegenwoordigd, de Nederlandse amateurs vertegenwoordigen bij de IARU?

  Bovendien blijkt dat de ballotage blijkbaar leden kan weigeren; hoe zit dat wanneer deze vereniging het monopolie op vertegenwoordiging bij de IARU bezit? Ontnemen wij de betreffende amateur dan niet het recht dat zijn belangen worden meegenomen? Uitwijken naar een andere vereniging kan hij niet (althans wat betreft vertegenwoordiging bij de IARU) en een nieuwe lidmaatschapspoging kan pas na één jaar worden genomen.

  Is de VERON in zijn huidige vorm eigenlijk wel diegene die ik als vertegenwoordiger bij de IARU zou willen hebben?

 15. pa1ejo
  pa1ejo zegt:

  Binnen de VERON en de VRZA hebben we een vereniging waar je normaal met elkaar praat. Er zijn geen anoniempjes, integendeel, we kennen elkaar, we steunen elkaar, we helpen elkaar, we doen dingen voor elkaar. Wil je meepraten? Word dan lid. Wil je iets veranderen? Doe een voorstel en probeer de club te motiveren. Wil je iets bereiken? Doe dan mee. Wil je bij het AT iets voorstellen? Doe dat dan via de verenigingen want die zijn gesprekspartner. De rest van de clubs, inclusief alle onafhankelijken, zijn niet vertegenwoordigd in het overleg met het AT, en ook niet binnen de IARU.

  • Hans PA0EHG
   Hans PA0EHG zegt:

   Volgens mij heb je geen enkel idee wat er allemaal gespeeld heeft de afgelopen weken.
   Wil je lid worden dan krijg je een ballotage over je heen uit een afdeling en van een voorzitter waar je helemaal niemand van kent.
   Meedoen heb ik al lang genoeg , 7 jaar HB lid en voorzitter van de VHF-cie en 10 jaar lid VHF-cie, ook nog amateur van het jaar 1991 geweest. En wat krijg je dan als je weer meer wil praten en voorstellen wil doen, je wordt geballoteerd door een afdeling die mij en ik hen niet ken.

   Is dat normaal praten of elkaar steunen en helpen. Nee daar is iets anders aan de hand geweest, er zijn heel veel amateurs die zelf hun conclusie al hebben getrokken.

   Dus hou maar op met je verhaal van rozegeur en maneschijn want dat is in ieder geval niet de wereld van de VERON.
   Van VRZA weet ik het niet.

   • Hans Remeeus PA0Q
    Hans Remeeus PA0Q zegt:

    C’est le ton qui fait la musique…

    Ik ken jou als een zeer gewaardeerd en gerespecteerd mens, die veel betekend heeft voor het radiozendamateurisme en voor de VERON. Dit beeld zal bij mij niet snel veranderen. Ik heb jou nog steeds heel hoog, ondanks dat wij soms verschillende meningen en inzichten hebben.

    Maar… wanneer je je constant negatief uitlaat over de VERON, dan *kan ik mij voorstellen* dat er mensen zijn die een ander beeld krijgen en zich wellicht afvragen: “willen wij dit in onze vereniging en wat is het uiteindelijk doel waarom Hans weer lid wil worden?”.

    Ga met de mensen van die afdeling praten (geen brieven of berichten sturen); dit zal hopelijk enkele donkere wolken en hun bezwaren doen oplossen.

    73, Hans Remeeus PA0Q.

    • Hans PA0EHG
     Hans PA0EHG zegt:

     Ga met de mensen van die afdeling praten (geen brieven of berichten sturen); dit zal hopelijk enkele donkere wolken en hun bezwaren doen oplossen.

     Dat doet VERON toch ook niet met DKARS, eerst wilde alleen het HB niet, nu heeft de hele VERON in de wijsheid van de afgelopen VR besloten om niet te willen. Waarom zou het dan voor mij wel moeten werken.

     Heb je nou nog steeds niet begrepen wie verantwoordelijk is voor mijn ballotage, je weet het wel maar het past je niet.

     • Hans Remeeus PA0Q
      Hans Remeeus PA0Q zegt:

      Beste Hans,

      Stop nou eens met die veronderstellingen. Je hebt mij ook gevraagd of ik het bezwaar ingediend had. Nu weer anderen. Het zou geeneens in mijn gedachten opkomen om jou een strobreed in de weg te leggen; ik heb wel wat beters te doen. En ik zou nooit zoiets doen zonder consensus binnen het afdelingsbestuur en de leden. Van mij ben je welkom. Ga met die mensen in Drenthe *praten*. Stop met brieven en berichten schrijven; daar bereik je alleen het tegenovergestelde maar mee. Allemaal negatieve energie.

      Dat het HB en een overgrote meerderheid van de VR niet met DKARS wil praten is vrij logisch. Eerst richt DKARS een stichting op omdat ze denken het allemaal veel beter te kunnen doen; eigen contest, eigen bulletin, eigen evenementen. PRIMA! Vooral mee doorgaan. Nu *moet* iedereen bij de VERON ineens weer gaan samenwerken met ze… Waarom zijn ze dan zelfstandig geworden en weg gegaan? Spijt? Samenwerking kun je niet afdwingen en vooral niet op de wijze waarop het opgedrongen wordt. Zo werkt dat niet. Beide partijen moeten dit willen. Zo gaat dat ook met mensen. Wanneer ik mijzelf maar blijf opdringen bij iemand, dan ontstaan er irritaties en bereik ik het tegenovergestelde. Het is veel effectiever om jezelf dusdanig interessant te maken voor de ander, zodat deze jou gaat opzoeken. Niet zo moeilijk om dit te bedenken, toch?

      73, Hans Remeeus PA0Q.

   • Hans
    Hans zegt:

    Ongelofelijk, als een ander dit had geschreven die geen amateur van jet jaar was geweest had ik het als sensatiezoeker afgedaan. Ik denk dat als pa1ejo iets met het bestuur van Veron te maken heeft hij zich heeel diep moet schamen dat hij zo’n “Rutte” verhaal opdist en met hem het hele bestuur van veron. Dit doet het zendamateurisme geen goed.

    • pa1ejo
     pa1ejo zegt:

     Ik heet Ernst, ik ben niet anoniem, en ik geef gewoon een reactie op een lopende discussie hier. Ik schaam me nergens voor.

  • Hans
   Hans zegt:

   En dat is nu jammer. In plaats dat we als zendamateurs gezamenlijk optrekken proberen we elkaar op allerlei manieren te dwarsbomen, te kleineren, aftewateren (om het netjes te zeggen) of wat dan ook. Doet me denken aan mijn begintijd als zendamateur Veron vs V.R.Z.A. ook toen al begin 70’er jaren vorige eeuw. Stop er eens mee en ga samen de strijd aan als grote mensen dan bereik je meer bij het optrekken tegen de overheid en vergroot de kans dat we onze banden kunnen blijven behouden. Kijk wat er met een deel van de 70 cm band is gebeurd.

 16. Peter
  Peter zegt:

  De VERON is net als een vakbond. Een paar PA0-lers blijven lid. De rest weet dat ze overbodig is. De dagen voor de vereniging zijn daarmee geteld.

 17. paul
  paul zegt:

  Het probleem bij de Veron is niet zo zeer de technische invulling van verjonging, samenerking met anderen, etc, maar vooral de *erkenning* dat dit leeft onder een jongere generatie.

  In de speech van Remy zie ik daar niets van terug.
  Dat is een kapitale gemiste kans met het oog op groei of consolidatie van jonge leden.

  Ik denk dat Hans PA0Q een uitstekende nieuwe voorzitter zou kunnen zijn, die met al zijn enthousiamsme wél die verbinding zoekt.

 18. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ik vind het meeste commentaar op de Veron enerzijds gerechtvaardigd, anderzijds ben ik van mening dat als je het zo graag anders wilt, je ook de stappen moet ondernemen om het anders te krijgen. Dus als je vindt dat er jongere mensen in het bestuur moeten komen, dan moet je zelf actie nemen om niet alleen bij jou in de afdeling, maar ook in de andere afdelingen jongeren te interesseren voor een bestuursfunctie en ook ervoor zorgen dat voorstellen ter verjonging van het bestuur bij de VR op tafel komen.

  Daarnaast ben ik van mening dat 49.8% van de zendamateurs wel degelijk een meerderheid is, omdat diegenen die geen lid zijn van enige vereniging dus duidelijk niet de behoefte hebben, om vertegenwoordigd te worden door een belangenvereniging. Dus van de 12485 amateurs, zijn er 6222 bij de Veron en 1000 bij de VRZA. Laten we ervan uitgaan dat niemand van beide verenigingen lid is, dan is grofweg 5/6 van de georganiseerde amateurs bij de Veron en 1/6 bij de VRZA. Ik vind dat een heel grote meerderheid.

  Maar ja, dat is mijn mening en iedereen mag wat anders vinden 😉

 19. Ge.
  Ge. zegt:

  OK, even rekenen:
  – 12.485 actieve registraties.
  – 6.222 leden bij VERON
  – 1.024 leden bij VRZA
  – ongeveer 300 donateurs van Dkars*

  (* aanname op basis van het laatst bekende openbaar gemaakte financieel verslag van Dkars, Dkars maakt immers niet bekend hoeveel donateurs de Stichting heeft)

  Nu zijn er mensen dubbel lid/donateur, maar stel nou eens dat dat niet zo zou zijn. Dan zijn er dus 7.546 radio-liefhebbers die er financieel iets voor over hebben dat hun belangen behartigd worden door een stichting of vereniging. Ergo: er is een groep van ongeveer 5.000 amateurs die ‘achter op de fiets’ zitten bij de betalende groep.

  Van de betalende groep amateurs steunt 82,5% (!) de VERON. Dan doe je het als belangenbehartiger volgens mij toch behoorlijk goed bij je achterban en kan je spreken van een overgrote meerderheid.

  Je zou er met deze aantallen ook bijna voor gaan pleiten om de verplichte jaarlijkse afdracht aan het AT voor iedere amateur te verhogen en deze verhoging te gebruiken voor financiëring van belangenbehartiging. Daarmee betaalt voortaan iedereen die zich met de radiohobby wil bezighouden mee aan belangenbehartiging. Dus ook de groep van ongeveer 5.000 amateurs die nu lachend profiteren van amateurs die wél hun financiële steentje bijdragen.

  #omdenken zou ik zeggen

 20. Anoniem
  Anoniem zegt:

  En de hackersspaces bloeien als een gek, echt, met een spijkerradio win je geen leden. Moderniseren is het motto.

 21. paul
  paul zegt:

  Het probleem bij de Veron lijkt naast de technische invulling van verjonging,vernieuwing,samenwerking,etc vooral misschien het geven van een stukje *erkenning* van wat leeft onder een jongere generatie.

  In de speech van Remy voel ik vooral een brok verdediging, weinig luisterend oor voor kritiek en wordt veel ingevuld met het lange hoofdstuk “het nieuwe normaal”. Maar met het (overigens terecht) aanvallen van ongewenste omgangsnormen wordt tegelijkertijd met hoge snelheid aan de *inhoud* van het gemor voorbij gegaan. Dat is jammer en een grote gemiste kans.

  In “Young Old Man” Hans PA0Q zou ik een uitstekend voorzitter kunnen zien, die met al zijn enthousiasme wél die verbinding zoekt. Met een beetje geduld en een hele lange optocht passen alle zendamateurs echt wel door 1 deur, maar dan moet je ego vervangen door een gemeenschappelijk doel, anders kom je nooit vooruit.

  Maak bijvoorbeeld van de Dag voor de Radio Amateur echt de Dag van de Radio Amateur, met z’n allen en een grote ronde tafel.

 22. Rien PA0JME
  Rien PA0JME zegt:

  Wat let je, wanneer zien we jouw bijdrage aan CQPA, Electron of het DKARS-magazine?

 23. Hans Remeeus PA0Q
  Hans Remeeus PA0Q zegt:

  Wat Tuur PD…… hier schrijft is aanzet geven tot moord en impliciet bij de wet verboden!

  Ik begrijp werkelijk niet dat Randy ten Have PH4X dit toelaat op zijn hamnieuws.nl. Schaam jullie zeer diep!

  Voor mij aanleiding om deze site niet meer te bezoeken.

  Ik wens iedereen het allerbeste toe!

  73, Hans Remeeus PA0Q.

  • Hans PA0EHG
   Hans PA0EHG zegt:

   Nee dat is de nieuwe NORMAAL

   Gaat mij ook iets te ver maar begrijpen doe ik het wel.

 24. Al 30 jaar radioamateur
  Al 30 jaar radioamateur zegt:

  De voorzitter van onze afdeling, is ook een oud pa0 mannetje,

  Hij leid de afdeling vanuit egoïstisch autoritair oogpunt ….. en verwerpt bijna altijd al onze menselijke voorstellen..

  De maandelijkse bijeenkomst lijkt hier echt op een commerciële aandeelhouders bijeenkomst ….

  Super saai, geen democratie…..
  en dus niet / nooit gezellig…

 25. Klaas
  Klaas zegt:

  Da veron hb is niet eerlijk en speelt vuile spelletjes
  Iemand die door dat hb een lintje heeft gekregen misbruiken om bezwaar in te dienen en dan achter die oude man van 77 jaar schuilen
  Een stel zieke mafkezen dat hb

 26. Bert Schaap
  Bert Schaap zegt:

  Zelden zoveel onzin gelezen. Het trauma zal wel een soort jaloezie zijn op mensen die hun school wel hebben afgemaakt.Het zijn echt niet allemaal Drs. o.i.d., Het huidige N-examen is het LTS examen niveau van 1985. Moet te doen zijn.
  Het huidige cliche beeld van D-amateurs als luie dikke mannetjes met een hondje en een vettig petje, komt ook niet uit de lucht vallen. Dat is precies zo’n beeld als oude mannetjes, wat men zelf ook vanzelf wordt, die het allemaal wel weten.
  Bert Schaap (Nergens lid van)

  • jekanmewat
   jekanmewat zegt:

   D-amateurs? onder welke steen kom jij weg.
   is al een tijdje niet meer in gebruik hoor. en het taalgebruik in de bladen en verdere lectuur die door de VERON verspreid wordt vindt ik ook soms duiden op een exclusiverent beleid tegenover N-licentie houders.
   verder is het algemeen bekend
   (vooral na die enquete onder “alleen” hun eigen leden voor de herijking van de N-licentie voor alle zendamateurs)
   dat ze neerkijken op de N-licentie en dat ze die liever als 2-jarig opstapje zien voor de F en dat iedereen die dat niet kan maar lekker op kan rotten uit HUN hobby.
   maarja is nie zo, zie je verkeerd, en anders wordt je toch lid van dat zootje.
   oh en de LTS is ookal heel lang niet meer. is nu Middelbaar Beroeps Onderwijs oftewel M.B.O. the more you know

 27. Hans PA0EHG
  Hans PA0EHG zegt:

  Wat ik me nou afvraag of er hier nog afgevaardigden zijn die bij de VR zijn geweest (behalve pa0q) en eens kunnen uitleggen wat er nou in hemelsnaam gebeurd is, of zijn ze er wel maar durven ze niet ?

  Als afgevaardigde aan de VR mag je ook wel wat verantwoording dragen voor het beleid van de VERON dus mag je ook wel eens wat uitleg geven.

  Ben heel benieuwd !

 28. Frank
  Frank zegt:

  Of zijn die betalende leden eigenlijk lid omdat ze anders geen QSL-post kunnen ontvangen? Niet iedereen doet aan LotW (of eQSL maar daar heb je voor je DXCC niets aan). Wat zou (ik zeg uitdrukkelijk zou want de kans dat een der bestaande verenigingen medewerking verleent is klein daar VERON/VRZA het buro beheren) ) er gebeuren wanneer er een nieuwe vereniging zou worden opgericht die wel toegang zou hebben tot het QSL-buro? Zou dat leiden tot een massale uittocht bij de VERON?

Reacties zijn gesloten.