Inhoudsopgave RAZzies mei 2019

RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen. Maandelijks verschijnt het eigen digitale magazine van PI4RAZ, dat ook voor niet leden gratis beschikbaar is. Het magazine is wellicht een van de leukste magazines als het op zelfbouw aankomt. Deze maand besteden zij onder andere aandacht aan:

  • Experimenten met een PIN diode switch
  • Ideeën voor een APRS iGate
  • Opa Vonk: P en N materiaal
  • Antenneversterker voor 2m
  • Herintreden
  • Expeditieverslag
  • Afdelingsnieuws

Downloaden van het magazine kan gratis op deze website.

DKARS magazine april 2019

DKARS heeft de april-uitgave van haar magazine uitgebracht. Inmiddels is dit de 49e uitgave van het gratis magazine. Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen. Niet donateurs moeten een paar dagen wachten.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 50 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

  • Plannen voor nieuwe vereniging steeds concreter
  • Het zelf doen van Ionosfeer Doppler metingen op de 80 meter band
  • Lighting an ON THE AIR sign
  • 9G2DX – 4X DX-Pedition to Ghana
  • Large networks of repeaters permanently connected

Van de hoofdredacteur

Het was een heel drukke periode voor mij in de maanden februari en maart en dat had helaas tot gevolg dat het verschijnen van het Magazine daaronder moest lijden. Nu in april is het wel weer gelukt en ook nog met een aantal leuke technische artikelen. Het samenstellen van het Magazine doe ik met heel veel plezier, maar soms is het werk, ook op een tropisch eiland, toch net even belangrijker. Zijn er onder toch nog mensen die willen meehelpen met het opmaken? Ik hoor het graag, stuur even een mailtje naar secretaris@dkars.nl!

Een nieuwe bijdrage leverancier komt uit het westen van Canada, het is Daniel Romila, VE7LCG en deze maand publiceren we gelijk al drie interessante artikelen van hem. Ook niet geheel onbelangrijk, lees nog even over de vorderingen van de nieuwe radio amateurvereniging, het is te lezen op pagina vijf.
Onlangs is de nieuwe geostationaire amateursatelliet de Es’hail-2 / QO-100, ook wel Oscar 100 genoemd actief geworden met een transponder van 13cm naar 10 GHz. In deze editie is er al wat extra aandacht door een artikel van (co) auteur Remco, PA3FYM en wat informatie over apparatuur hiervoor in de rubriek Hamgear and Gadgets.
Verder hebben we ook nog een interessante bijdrage van Hans, PAØEHG gekregen, het gaat over ‘Het zelf doen van Ionosfeer Doppler metingen op de 80 meter band’ Hans schrijft er ook over hoe je dit zelf met eenvoudige middelen ook kan doen.
En uiteraard ook in deze editie weer de nodige bijdragen van de diverse vaste rubrieken die ook weer zeer lezenswaardig zijn.

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

FT4 als mogelijke opvolger voor RTTY

Joe Taylor (K1JT) heeft de afgelopen maanden aan een mogelijke opvolger voor RTTY gewerkt om tijdens contesten te gebruiken. De nieuwe mode krijgt de naam FT4 en is, zoals de naam doet vermoeden, gebaseerd op FT8. De duur van de uitzendingen is echter aanzienlijk korter: 4,5 seconden. Daarbij zijn de voordelen van FT8 behouden: de mode is circa 10 dB meer gevoelig dan RTTY.

In WSJT-X versie 2.1 moet FT4 beschikbaar komen. Binnenkort zullen er release candidates beschikbaar gesteld worden zodat gebruikers er al mee aan het testen kunnen gaan. De uiteindelijke release datum is op 15 juli a.s. gesteld. Op de website van K1JT is een document te vinden dat alle technische data van de FT4-mode bevat.

Introduction: FT4 is an experimental digital mode designed specifically for radio contesting. Like FT8, it uses fixed-length transmissions, structured messages with formats optimized for minimal QSOs, and strong forward error correction. T/R sequences are 6 seconds long, so FT4 is 2.5 × faster than FT8 and about the same speed as RTTY for radio contesting. FT4 can work with signals 10 dB weaker than needed for RTTY, while using much less bandwidth.

Basic parameters: FT4 message formats are the same as those in FT8 and encoded with the same (174,91) low-density parity check code. Transmissions last for 4.48 s, compared to 12.64 s for FT8. Modulation uses 4-tone frequency-shift keying at approximately 23.4 baud, with tones separated by the baud rate. The occupied bandwidth (that containing 99% of transmitted power) is 90 Hz. Threshold sensitivity for 50% decoding probability is S/N = –16.4 dB, measured in the standard 2500 Hz reference noise bandwidth

Joe Taylor geeft (vanaf minuut 15:00) uitleg over FT4 in bovenstaande video.

IC-9700 Firmware V1.06 beschikbaar

Terwijl de zendontvanger pas twee weken bij de eerste gebruikers in Nederland in de shack staan, is Icom al druk bezig met de doorontwikkeling van de firmware. Dit onder andere op basis van de eerste feedback van de vele gebruikers in Japan. Inmiddels is de 6e update beschikbaar. In deze versie zijn deze wijzigingen doorgevoerd:

Changes from Version 1.05

  • Improved accuracy of the automatic reference frequency calibration.
  • Fixed unintended indication on the DR screen.
  • Eliminated RX audio gap when changing the IF filter in the DV mode.

 

DMR-repeater PI1APD uitgeschakeld

Vandaag is de PI2NOS-ontvanger in Apeldoorn uitgeschakeld. Ook de DMR-repeater PI1APD is uitgezet. Dat schrijft een van de beheerders op Facebook. Dit omdat het opstelpunt in Apeldoorn niet meer gebruikt kan worden.

Eerder al werden zenders en ontvangers van PI2NOS in Noord-Nederland afgeschakeld, alsook delen van Zuid-Nederland waaronder de ontvanger in Breda. Hobbyscoop heeft eerder aangekondigd haar systemen deels af te gaan bouwen.

Storende signalen geven overlast in de ether

Slechte apparaten en ondeugdelijke installaties kunnen storende signalen in de ether veroorzaken. Deze etherruis kan op termijn leiden tot maatschappelijke ontwrichting of economische schade. Agentschap Telecom roept in haar jaarverslag op alleen apparaten met een CE-markering te gebruiken en altijd een deskundig installateur in te huren.

Het is druk in de ether. Zorgvuldig gebruik en een goede indeling van het spectrum moeten ervoor zorgen dat nu en in de toekomst de ether optimaal bruikbaar blijft. Als 5G de komende jaren een hoge vlucht gaat nemen, dan vraagt dat om nog meer aandacht voor correct ethergebruik.

Agentschap Telecom kiest er bij storende apparaten voor om eerst met een fabrikant of importeur in overleg te gaan om tot oplossingen te komen. Apparatuur wordt alleen in beslag genomen als er sprake is van illegaliteit. Bij storende installaties geven we eerst de ruimte om zelf het probleem op te lossen. Het agentschap gaat ervan uit dat erkende installateurs die aangesloten zijn bij een branchevereniging, beschikken over de noodzakelijke deskundigheid om storende signalen die leiden tot etherruis te voorkomen.

Lees meer over etherruis en wat u daar zelf tegen kunt doen in de Staat van de Ether 2018.

Nieuwste SDR-Radio bevat ‘beacon sync’

Gebruikers die een SDR gebruiken die niet aan GPS gedisciplineerd is kunnen merken dat de drift van apparatuur, en dan met name de LNB, te groot is voor smalband toepassingen zoals CW en SSB. In de nieuwste update van SDR-Radio, inmiddels versie 3.0.7, is hier rekening mee gehouden. Er is een experimentele ‘beacon sync’ ingebouwd die de drift van converters zoals een LNB in software gaat compenseren. Ook de eventuele drift van een RTL-stick of een Pluto SDR kan hiermee gecompenseerd worden. Deze functionaliteit is enkel beschikbaar voor het baken van de Es’Hail-2 satelliet.

Wijziging in wetgeving op komst voor /m stations

Ben je met regelmaat mobiel QRV via een repeater? Let dan op. De wetgeving zal per 1 juli a.s. wijzigen. Daardoor is het vasthouden van een microfoon niet meer toegestaan, zo leert navraag bij de Rijksoverheid.

Op basis van de huidige wet- en regelgeving is het degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig bestuurt, verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Onder een mobiele telefoon wordt verstaan een apparaat dat bestemd is voor het gebruik van mobiele openbare telecommunicatiediensten (artikel 61a Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990). Onder dit huidige verbod valt het vasthouden van een microfoon tijdens het rijden niet. U dient echter wel rekening te houden met artikel 5 van de Wegenverkeerswet, op basis waarvan het verboden is zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Voor de volledigheid wil ik u er nog op wijzen dat het verbod in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 in juli 2019 wordt uitgebreid naar een verbod van het vasthouden van alle mobiele elektronische apparaten tijdens het rijden, voor bestuurders van alle voertuigen. Onder mobiele elektronische apparaten worden ook mediaspelers met een video- of audiofunctie verstaan. Van vasthouden is geen sprake als een microfoon en/of oortje op of aan het lichaam gedragen wordt. Het blijft ook toegestaan een mobiel elektronisch apparaat te bedienen via een knopje aan een snoer. Met de nieuwe bepaling wordt het continu vasthouden van een microfoon of oortje wel verboden.

Mobiele gebruikers doen er goed aan een hands-free set in te bouwen. Standaard setjes zijn voor ca. 50 euro te koop bij Wimo in Duitsland en compatible met de meeste VHF/UHF dual-banders. Zelf een schakelaar inbouwen en een zwanenhals monteren kan natuurlijk ook. Stel wel de Time-out Timer (TOT) van je zendontvanger in.

Sporadic E seizoen 2019 van start

Normaal gesproken gaat rond april het Sporadic E seizoen weer van start. Daardoor wordt het mogelijk om goede verbindingen te maken op de 6- en 4-meter band binnen Europa, maar bij goede condities – zeker met hulp van TEP – ook richting Afrika. Een simpele dipool antenne volstaat vaak al om een CW of voice verbinding te maken met Zuid-Europese landen. Vandaag is de eerste Sporadic E activiteit van dit seizoen waargenomen.

Het Sporadic E seizoen duurt doorgaans tot eind augustus. Door ionisatie van de E-laag worden (pan) Europese verbindingen mogelijk in het frequentiegebied 25-110 Mhz. Dit geeft de mogelijkheid om ‘lokale’ DX te werken op de 10-meter band, maar deze condities geven vooral activiteit op de 6- en 4-meterband. Bij een hoge MUF kan het zelfs voorkomen dat er verbindingen op de 2-meter band mogelijk zijn.