Storende signalen geven overlast in de ether

Slechte apparaten en ondeugdelijke installaties kunnen storende signalen in de ether veroorzaken. Deze etherruis kan op termijn leiden tot maatschappelijke ontwrichting of economische schade. Agentschap Telecom roept in haar jaarverslag op alleen apparaten met een CE-markering te gebruiken en altijd een deskundig installateur in te huren.

Het is druk in de ether. Zorgvuldig gebruik en een goede indeling van het spectrum moeten ervoor zorgen dat nu en in de toekomst de ether optimaal bruikbaar blijft. Als 5G de komende jaren een hoge vlucht gaat nemen, dan vraagt dat om nog meer aandacht voor correct ethergebruik.

Agentschap Telecom kiest er bij storende apparaten voor om eerst met een fabrikant of importeur in overleg te gaan om tot oplossingen te komen. Apparatuur wordt alleen in beslag genomen als er sprake is van illegaliteit. Bij storende installaties geven we eerst de ruimte om zelf het probleem op te lossen. Het agentschap gaat ervan uit dat erkende installateurs die aangesloten zijn bij een branchevereniging, beschikken over de noodzakelijke deskundigheid om storende signalen die leiden tot etherruis te voorkomen.

Lees meer over etherruis en wat u daar zelf tegen kunt doen in de Staat van de Ether 2018.

11 antwoorden
  1. Adriaan
    Adriaan zegt:

    Het AT gaat ervan uit dat installateurs kennis hebben van etherruis , laat me niet lachen het interesseerd hen niets slecht voor de prijsverhouding en hun concurrentie positie.

    PA1AD

  2. Joop
    Joop zegt:

    “Het agentschap gaat ervan uit dat erkende installateurs die aangesloten zijn bij een branchevereniging, beschikken over de noodzakelijke deskundigheid om storende signalen die leiden tot etherruis te voorkomen”
    Nobel streven maar toch wel wat naief, de gemiddelde installateur van bijvoorbeeld zonnepanelen heeft die deskundigheid absoluut niet en interesseert zich er ook niet voor, het gaat alleen maar om zo veel mogelijk panelen wegleggen tegen een zo groot mogelijke marge. En wat zegt een CE markering? (het is geen keurmerk) Hierbij zeg je zelf dat je product voldoet aan de regels. Alleen is er geen enkele controle door een externe partij (slager keurt zijn eigen vlees)
    En zo zijn er helaas meer voorbeelden te noemen.

    • Rob
      Rob zegt:

      Inderdaad, er is een enorme leemte tussen het wereldje van de regelgevers, die praten in termen van certificeringen en markeringen, en de dagelijkse praktijk.
      De overheid wil het liefst niet allerlei instanties bekostigen die daadwerkelijk toezicht houden op de markt, nee dat moeten marktpartijen zelf regelen. Instanties komen er pas bij als het uit de hand gelopen is.
      CE markering is daarvan een voorbeeld. Vroeger had je overal “KEMA keur” op zodat je wist dat er een onafhankelijke partij naar gekeken had maar nee dat hoefde niet meer dat kon de fabrikant best zelf.
      Als het dan fout gaat zijn er allerlei administratieve procedures, maar het probleem zelf dat wordt nooit meer opgelost.

  3. MPX
    MPX zegt:

    Agentschap Telecom roept in haar jaarverslag op alleen apparaten met een CE-markering te gebruiken.

    Komen ze uit een ei daarooo, sjoemel markering……..

    • Hans
      Hans zegt:

      En wat is het CE keurmerk nou precies en wat zegt het????

      Niets meer dan een richtlijn voor fabrikanten!
      Iedereen denkt dat als er maar een CE keurmerk opstaat het desbetreffende apparaat ook is gekeurd en voldoet maar
      dat is helemaal niet waar!

      De fabrikant ZELF mag als HIJ vind dat zijn product voldoet aan de norm het CE keurmerk zonder enige vorm van controle vooraf al op zijn product plakken.

      Dat hele CE keurmerk zegt dus helemaal niets!

  4. Hans
    Hans zegt:

    Oorzaak 1 = verkopers die alles wat met de 1e letter H van hobby begint voor de hoofdprijs verkopen.

  5. Ray
    Ray zegt:

    “Agentschap Telecom roept in haar jaarverslag op alleen apparaten met een CE-markering te gebruiken en altijd een deskundig installateur in te huren”

    Leuk hoor, maar….dit is niet meer te stoppen. Dit heeft al dusdanige vormen van apocalyptische proporties aangenomen dat het te laat is.
    En laten we reëel zijn….welke doorsnee burger leest het jaarverslag van Agentschap Telecom?

    Om deze ellende teniet te doen moet er zoveel uit de kast getrokken worden dat zijn weerga niet kent, om over de kosten daarvan maar te zwijgen.
    En tenslotte, en dit is de grootste bottelnek, al deze ‘storende ellende’ is wel een belangrijk deel van de economische motor.
    En aangezien dit altijd prioriteit krijgt, kun je klagen wat je wilt. Er wordt gewoon niets mee gedaan.

  6. Henk
    Henk zegt:

    Jammer dat AT in hun verhaal ook niet even vermeldt dat CE ook voor China Export kan staan, wat dus niets met het keurmerk te maken heeft . .

  7. Ron
    Ron zegt:

    Wel aardig schokkend stukje over powerline en naleving > https://www.veron.nl/nieuws/europese-commissie-powerline-adapters/

    oa> In 2018 voerden elf lidstaten gezamenlijk onderzoek uit naar de conformiteit van powerline -adapters met de EMC-richtlijn. Ook Nederland deed daaraan mee. In dit onderzoek werden zowel de administratieve als de technische vereisten gecontroleerd. In totaal onderzocht men 46 powerline-adapters. De technische eisen betreffen voornamelijk eisen ten aanzien van de emissie van de apparatuur in het frequentiebereik van 150 kHz tot 30 MHz. 43 apparaten werden aan de technische tests onderworpen. Slechts 21% voldeed aan alle eisen uit de standaard .

    En over naleving/controle > Het korte antwoord luidt dat de lidstaten en niet de Commissie verantwoordelijk zijn voor de toepassing van de EMC-richtlijn. Daarom ligt ook de controle op de conformiteit van gebruikte powerline-adapters bij de lidstaten en niet bij de Europese Commissie.

Reacties zijn gesloten.