300 Vergunningen tijdens troonwisseling

Koninginnedag_vlag_kroonAgentschap Telecom heeft ruim 300 vergunning aanvragen verwerkt voor de troonwisseling. Deze zijn extra uitgegeven naast de reeds bestaande (exclusieve) vergunningen. Sommige vergunninghouders maken gebruik van één frequentie, andere van tien. Veel van deze vergunningen zijn door (digitale) AV-verbindingen die tussen 2 en 3 Ghz werken. Alleen de NOS zou al 70 zenders in de lucht hebben, zo meldt de NOS.

Naast de media zijn er diverse extra vergunningen uitgegeven voor de (persoons) beveiliging. Ook ondersteunende diensten als catering en EHBO zijn veelal voorzien van portofoons. Het is te verwachten dat de 8 (16) PMR kanalen in de 446 Mhz band overbezet danwel onbruikbaar zullen zijn op koninginnedag in Amsterdam.

Agentschap Telecom laat de NOS weten een extra controle uit te voeren op alle satellietwagens die momenteel op de Rokin en Nieuwezijds Voorburgwal geparkeerd staan. Wanneer de vergunningen niet in orde zijn, moeten uitzendingen per direct gestaakt worden.

Voor de mensen die in- en om Amsterdam mee willen luisteren zijn dit de interessante frequenties:

  • Tijdelijk Gesloten Netten (TGN/PMT) op zowel VHF als UHF (1) (2)
  • Draadloze reportageverbindingen  voor radio (1)
  • Draadloze intercom verbindingen voor radio en TV (1) (2) (3)