Secundaire status en de 13cm band

13cm_grid-antenneZendamateurs hebben een secundaire status op de 13cm band. Dat  houdt in dat primaire gebruikers, onder andere omroepstations en KLPD, voorrang krijgen bij het gebruik van deze frequenties. Zendamateurs zullen de uitzending dan moeten staken.

Tijdens de troonwisseling was dit goed merkbaar. Agentschap Telecom verbood zendamateurs uit te zenden in een omtrek van 40 kilometer rond Amsterdam. Dit had gevolgen voor veel ATV-stations waaronder PI6ATS, PI6ATV, PI6HLM, PI6NOS, PI6HVS, PI6ZDM, PI6NHN, PI6ALK, PI6HHW, PI1HHW en PI1HLM.

Tijdens het afgelopen Amateur Overleg, dat twee keer per jaar tussen Agentschap Telecom, de Veron en de VRZA gehouden worden kwam de 13cm band nogmaals ter sprake. In het verslag valt te lezen dat de gebruiksintensiteit in de 13cm band toeneemt en dat enkel uitluisteren niet meer voldoende is om te bepalen of er een primaire gebruiker actief is.  In de huidige tijd is dat niet meer voldoende.

Voor de amateurband betekent dit dat de invulling van het begrip secundair gebruik nader onderzocht gaat worden. Wellicht moeten hiervoor nieuwe tools worden ontwikkeld. Dit alles in overleg met de primaire gebruikers. Het uiterst denkbare scenario om deze problematiek op te lossen is het voorgoed “sluiten“ van deze band of een deel van de band voor radiozendamateurs. Vooralsnog gaat het agentschap hier niet van uit en zoekt zij naar een acceptabele oplossing voor de betrokken partijen.

De boodschap is duidelijk. Het is slikken of stikken en de verenigingen kunnen dan ook niet anders dan meewerken. Niet alleen tijdens de troonwisseling moesten zendamateurs wijken voor primaire gebruikers. Minder bekend is dat er de afgelopen weken meerdere evenementen zijn geweest waarbij omroepstations actief waren in de 13cm band. Onder andere bij evenementen in Lisse en Scheveningen was dit het geval. Zo moesten diverse ATV-repeaters ook al 48 uur uitgeschakeld worden tussen donderdag 25 april en vrijdan 26 april.

Als zendamateur moeten we hopen dat er een goed compromis gevonden wordt met de primaire gebruikers. Eerder al zagen we diverse delen van onze banden aan derden gegeven worden. Omstreeks 1996 begon het met LPD-gebruikers, later werden D-GPS bakens in het hoge deel van van de 70-cm band toegestaan.

2 antwoorden
  1. Rick
    Rick zegt:

    Ook voor een evenement in Eindhoven moest o.a. PI6EHV een week geleden uit. Nette mail van AT.

Reacties zijn gesloten.