Licensed Shared Access op 13cm

FairSpectrumAgentschap Telecom is een proef gestart in Licensed Shared Access (LSA) te bieden aan primaire gebruikers op de 13cm band. Via dit systeem kunnen gebruikers van draadloze camera’s frequentieruimte aanvragen en wordt een online planning verzorgd. Daarbij wordt rekening gehouden met zaken als onderlinge afstand, bandbreedte, etc.

Nederland is het eerste land in Europa dat gebruik maakt van LSA. Agentschap Telecom heeft daarbij het Finse bedrijf FairSpectrum geselecteerd als partner. Het systeem zal in Nederland vooral ingezet worden om planningen tussen de verschillende onderlinge gebruikers af te stemmen. Dit is noodzakelijk, omdat er vaak meerdere zendbeperkingen tegelijk zijn opgelegd aan zendamateurs die de 13cm band op secundaire status mogen gebruiken.
Zij mogen vaker en langer geen gebruik maken van de 13cm band, waarbij opvalt dat de uitgegeven bandbreedte ook steeds groter is: niet ongebruikelijk is dat de gehele band op slot gaat tijdens grotere evenementen. De intrede van HD en de bandbreedte die hiervoor noodzakelijk is zal ongetwijfeld bijdragen aan de bandbreedtebehoefte van primaire gebruikers.

Zendamateurs mogen echter nog niet meedoen met de test. Onbekend is of vaste frequenties waarvoor een ATOF uitgegeven is, meegenomen zijn als ‘permanent bezet’ in het nieuwe planningssysteem. Door zendamateurs wél mee te laten doen, of in ieder geval inzicht te geven in de gereserveerde stukken spectrum kan de kans op storingen verminderd worden. Ook kan het systeem bijdragen aan het inzichtelijk maken van het primaire gebruik en op die manier bijdragen een een goede cohesie tussen de verschillende gebruikers.

2 antwoorden
 1. Mischa
  Mischa zegt:

  “Zij mogen vaker en langer geen gebruik maken van de 13cm band”

  Waarop is die conclusie gebaseerd?

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Op data zoals beschikbaar gesteld door AT. Dit komt mede door (eenmalige) grote evenementen zoals de Tour de France en de Giro d’Italia die in Nederland van start gegaan zijn. Daarnaast zijn OB/DAV-vergunningen nu permanent uitgegeven aan productiebedrijven.

Reacties zijn gesloten.