Nieuw HF-bandplan op komst

iaru_logoPer 1 juni wordt er een nieuw bandplan actief voor de HF-banden in IARU region 1, de regio waar onder andere Europa onder valt. Dit bandplan is ontstaan door samenwerking van verschillende verenigingen. In Nederland is de VERON verantwoordelijk voor internationaal overleg in IARU-verband.

Nieuw is onder andere een (voorlopige) indeling van de 60-meter band. Voor die band is rekening gehouden met de geharmoniseerde 15 kHz, zoals die binnenkort in Nederland waarschijnlijk ook zal gelden. Voor de 60-meter band is zowel ruimte voor CW, DIGI-modes en SSB.

Andere aanpassingen zijn onder andere het verruimen van het DIGI-mode bandje op de 30-meter band, dat nu van 10.130 tot 10.150 kHz loopt. Op de 80-meter band is een nieuw DIGI-mode segment geïntroduceerd tussen 3.570 en 3.580 kHz voor onder andere JT65 en JT9-toepassingen.

Op de website van VERON is een beknopte versie te downloaden. Deze is in kleur opgesteld en dubbelzijdig af te drukken.

4 antwoorden
 1. Hans
  Hans zegt:

  Waarom is de beknopte versie van het nieuwe bandplan nergens te vinden op de website van de Veron?

 2. Hans
  Hans zegt:

  Naar e-mail contact met Agentschap Telecom kreeg ik het volgende antwoord omtrent de 60 Meter band.

  het aanpassen van de 60 meter band in overeenstemming met de uitkomsten van de WRC 15 te weten 5351,5 – 5366,5 kHz.
  De regeling wordt niet gewijzigd per 1 juni 2016.
  Mocht een dergelijk besluit worden genomen dan wordt dit ruim van te voren bekend gemaakt door ons en de verenigingen.

  Conclusie is dat de huidige regeling voor de 60 meter band blijft van kracht zoals die op 3 december is ingegaan, dus de 5.350 — 5.450 kHz blijft tot gewoon beschikbaar er wordt geen wijziging aangebracht naar aanleiding van het WRC 15 besluit.

 3. Henk
  Henk zegt:

  het zou eens tijd worden dat ze dat jt gejengel op de 077 eens gaan aanpakken sommige zijn op de lsb net zo hard als op de usb erg storend,

Reacties zijn gesloten.