70cm WebSDR voor Nederlandse repeaters
De mannen van de repeaters hebben weer hippe dingen gedaan. Sinds vandaag is een WebSDR live gezet die vrijwel alle 70cm repeaters in Nederland laat horen.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een antenne die opgesteld staat boven de mastcabine van de Gerbrandytoren, circa 220 meter hoog. Dat is dezelfde antenne die ook gebruikt wordt voor de ontvanger van PI2NOS en de D-Star en DMR-repeaters PI1UTR.
.De WebSDR heeft een bereik van 430.000 tot 432.000 MHz en als hardware wordt gebruik gemaakt van een standaard RTL-Stick, die, uiteraard met de nodige (externe) filtering, verbonden is met de reeds aanwezige antennes. Om het een en ander toonbaar te maken, is de software gebruikt die ontwikkeld is door PA3FWM en ook gebruikt wordt door de WebSDR in Twente.
De WebSDR is bereikbaar via de HAMNET url: websdr.pi1utr.ampr.org:8901 en vooralsnog ook via internet beschikbaar.
En direct al too busy hi.
Leuk experiment.
Mja vooralsnog kunnen we 20 luisteraars tegelijk parkeren. Misschien kan dit getal nog wat omhoog. Even de komende dagen aanzien…
Nice!! maar ik dacht dat die cabine leger moest ipv voller ! hi!
En voor de knijpertjes /antennetesters enzo.. ; mooi leeg stukkie op 431,100-200 om te testen..
Ziet er prima uit, lekker relaxed luisteren met een bak koffie, leuke prestatie weer!
Wordt de software ook beschikbaar gesteld (evt via hamnet) of is het closed source
voor fre0n >
Q: Where can I download the server software?
A: Nowhere. However, I distribute it (without cost) via e-mail to people who are setting up a publicly accessible server (i.e., listed on websdr.org), and who have everything needed to set it up: a soundcard-based SDR, a computer running Linux, and a fast internet uplink. If you have all of these and are seriously interested in setting up a server, email me with some details about your plans and equipment: what kind of SDR hardware, what kind of internet connection and computer, what frequency band(s), and what does that add to the current offering on websdr.org (see the next question) ?
Q: Does it make sense that I set up a WebSDR server?
A: Have a look at the current list of servers on http://websdr.org, and judge whether your server would add something to that, e.g. by being in an unusual location, having a special frequency range or a very good antenna site. Yet another 40 m WebSDR with a dipole in western Europe is probably not useful, but one on Antarctica would be quite nice…
ah, het is een standaard webSDR installatie? Dat had ik er niet uit opgemaakt, ik dacht dat het iets specifieks was (kan de webSDR hier niet openen omdat t op een alternatieve poort draait, anders dan 80/443)
Leuk experiment en nu maar hopen dat het langere tijd mag en kan draaien.
Er is hier voor niemand in de cabine geweest. Dit is puur software, die gewoon van thuis uit geinstalleerd is. De hardware die was al eerder (voor dat bekend werd dat we daar weg moesten) geplaatst, maar door de drukte was het er nog niet van gekomen om er wat mee te doen. Er was al een filter/versterker/splitter aanwezig voor de 70cm ontvangers die daar staan en Paul had eerder al die 7 euro geinvesteerd die zo’n RTL DVB stick kost, onder het motto van “kan altijd een keer handig zijn”. We hadden toen echter meer in gedachten om deze bijvoorbeeld te gebruiken als er een storing op de repeaters werd waargenomen waar we een wat breder plaatje van zouden willen zien. Recent had ik eens geprobeerd de stick als extra ontvanger aan de met svxlink bestuurde repeaters te knopen en dat werkte zo goed dat we bij PA3FWM om deze software gevraagd hebben. Die is inderdaad closed source. Ik zit er wel aan te denken om nog wat te sleutelen aan een open source component (rtl_tcp) die hier bij gebruikt wordt, zodat we naast de WebSDR ook andere SDR toepassingen kunnen draaien, met name dan weer die svxlink ontvangers en bijvoorbeeld een APRS igate.