PI2NOS activeert ‘Engeland ingang’

De beheerders van PI2NOS hebben gisteren een speciale ingang op de repeater geactiveerd voor gebruikers in Engeland. Deze is geplaatst in het meest westelijke opstelpunt van Nederland: Breskens. Door gebruik te maken van een zogenoemde Corner Reflector antenne die over zee uitkijkt kunnen Engelse amateurs makkelijker over de Nederlandse repeater werken.

Omdat het gedeelte tussen 431 en 432 MHz echter vergunt is aan commerciële gebruikers en in een straal van 100 kilometer rondom Charing Cross (Londen) niet gebruikt mag worden is gekozen voor een alternatieve ingangsfrequentie. Deze ligt 8,5 MHz boven de ingangsfrequentie op 438.6250 MHz. Er wordt geen gebruik gemaakt van CTCSS.

De ontvanger is tot stand gekomen door een donatie van Selim, M0XTA en gebouwd en geplaatst door Martijn PD2NLX die het medebeheer doet voor de verschillende PI2NOS en PI3UTR opstelpunten in Zeeland. Martijn is ook een van de vaste klimmers die met regelmaat in hoge masten te vinden is voor de Hobbyscoop.

PI2NOS wordt met regelmaat gehoord in Engeland door de vrijwel aanwezige tropo boven het Kanaal. Door deze nieuwe ingang en frequentie zullen vaker Engelse zendamateurs te horen zijn op de bovenregionale repeater. Zeker door de afwijkende frequentie omdat enkele kilometers landinwaarts van Dover de 100-kilometer zone al begint.

Op de website Hobbyscoop.nl is meer informatie te vinden.

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.