70MHz frequenties Duitsland bekend

Duitse-flagIn een Ambtsblad dat vandaag uitgegeven is, staan de voorwaarden voor toegang tot de 4-meter (70 MHz) band voor Duitse zendamateurs. Zij mogen tot 31 augustus 2014 gebruik maken van frequenties tussen de 70.000 en 70.030 MHz. Daarbij gelden dezelfde voorwaarden als de 6-meter (50 MHz) band: enkel horizontale polarisatie en maximaal 25 Watt EIRP vermogen. Dit omdat defensie een primaire (mede)gebruiker is op die banden.

Eerder deze week werd bekend dat Duitse zendamateurs toegang kregen tot deze nieuwe VHF-band, na overleg tussen de landelijke vereniging DARC en de Bundesnetzagentur (BnetzA). De tijdsduur waarop de band beschikbaar komt zal voor velen echter teleurstellend zijn. Wel valt de opening van de 4-meter band in Duitsland in het Sporadic E seizoen, maar het is niet bekend of er een vervolg aan deze tijdelijke openstelling gegeven wordt. Veel zendamateurs zullen daarom terughoudend zijn met het aanschaffen en/of bouwen van apparatuur.

DARC schrijft op haar website de dialoog aan te willen gaan met belanghebbenden en hoopt dat er ook voor volgend jaar mogelijkheden zijn. Het uiteindelijke doel van de vereniging is een permanente openstelling van de 4-meter band in Duitsland, waarbij afstemming plaats moet vinden binnen de gehele IARU-regio.

De toegang geldt enkel voor A-amateurs, in Nederland te vergelijken met de Full license.

3 antwoorden

Reacties zijn gesloten.