Agentschap Telecom: 60-meter naar 15 kHz
We schreven het al een half jaar geleden. De 60-meter band in Nederland zal teruggaan naar 15 kHz. Dat meldt Agentschap Telecom in het verslag van het onlangs gehouden Amateur Overleg, dat vandaag op de website van de VRZA gepubliceerd is. De toezichthouder zou een klacht vanuit België hebben ontvangen.
Agentschap Telecom was een van de partijen die de originele aanvraag voor 100 kHz bandbreedte ondersteunde op de WRC-vergadering vorig jaar. Vooruitlopend op een officiële allocatie, mochten Nederlandse zendamateurs de toewijzing al gebruiken. Nu de WRC anders heeft besloten door veel weerstand van andere landen en er als compromis een bandbreedte van 15 kHz met een maximaal vermogen van 15 Watt EIRP uitonderhandeld is, zal de toezichthouder zich hierbij aan moeten sluiten.
De nieuwe regels zoals in de WRC besloten zijn gaan officieel per 1 januari 2017 van start, maar het ligt in de verwachting dat Agentschap Telecom deze wijzigingen pas per 1 april 2017 zal invoeren, tezamen met andere wijzigingen voor zendamateurs waar momenteel aan gewerkt wordt.
Moeten we ons dan aan die 15KHz houden per 1-1-2017 of per 1-4-2017?
Dit zal (tijdig) gecommuniceerd worden.
En is nu ook al zeker dat het vermogen gemaximaliseerd gaat worden naar 15 Watt ..??
15 Watt EIRP he! Niet veel stadse amateurs zullen dat kunnen maken op die band…
Ik kan het mis hebben maar dat lijkt me niet zo moeilijk. Zelf met een negatieve antenne gain ga je nog snel over 15 Watt EIRP heen. Ik vond met google:
EIRP = Uitgangsvermogen – kabeldemping + antennegain
Een dipool doet al 2.15dBi en de kabeldemping is laag op 5 MHz.
Om het makkelijk te houden zal het in de praktijk wel gewoon neerkomen op 15 Watt uitgangsvermogen aangezien antennegain en kabeldemping ongeveer tegen elkaar wegvallen.
Ik moet bekennen dat ik aan de 500kHz band (600 meter) zat te denken ipv 60 meter.
Daar maak je niet “even” een halvegolfdipool dus praktische antennes hebben een
zwaar negatieve gain (in dB).
Die formule is correct, maar je moet die antenne wel even maken.
Graag zou ik dit iets aanvullen. Die ruim 2 dBi gain van een dipool geldt voor de vrije ruimte. Maar in verreweg de meeste gevallen zal de dipool boven de grond hangen en de bodem werkt als een reflector. Daardoor is de gain in de richting van de ionosfeer boven je enkele dB’s hoger. Omdat wordt uitgegaan van de piek in het stralingspatroon, zal het uitgestraalde vermogen recht omhoog enkele malen groter zijn dan het zendvermogen. Als je uitgaat van 6 dBi (een redelijke schatting bij een doorsneel bodem) dan zou je dus met een kleine 4 W mogen zenden om onder de limiet te blijven.
Wanneer je de dipool op een halve golflengte hoog hangt, dan ontstaat er een dip in het patroon in de richting van de hemel en zal de piek in het stralingspatroon kleiner zijn, je zou dan dus wat meer vermogen kunnen gebruiken,
Een vertical is op papier redelijk gunstig omdat deze een dip heeft recht omhoog en in de andere richtingen niet ver van 0 dBi af zal liggen, zodat je daarmee het knopje op 15 W zou kunnen zetten. Helaas pikt een vertical nogal makkelijk storing uit de buurt op en is een aparte ontvangantenne waarschijnlijk nodig.
Zoals ik elders al heb aangegeven, is de WRC allocatie een farce. Voor de primaire gebruikers zijn we wat dansende muggen, die ze met hun kiloWatt spullen niet gaan merken. We zijn dus blij gemaakt met een dode mus. Nou ja blij?
PA2S. Bedankt voor de aanvulling. Je hebt gelijk denk ik.
Maar je moet het jezelf ook niet moeilijker maken dan nodig. De stations in ON werken meestal ook met 15Watt output een enkeling met 10 of 20W en de antenne is dan in veel gevallen ook een dipool.
15 Watt EIRP @Europese EMC richtlijn (kuch) = geen ontvangst in de stad…ruisniveau veel te hoog, misschien met WSPR-15 nog af en toe een roepletter op het scherm?
73, Henk
Slappe hap … dat Agentschap Telecom … Wel geld innen en verder doen ze voor ons helemaal niets … jammer hoor … oja … wel verwarring schoppen op bv. 70cm….
Je kan het ook anders bekijken: Agentschap Telecom is zo welwillend geweest om 100kHz te alloceren. Als tijdens de WRC dan besloten wordt dat om moverende redenen in internationaal verband maar 15kHz toegewezen kan worden dan is de stem van Nederland maar een kleintje in het geheel. Als dit vervolgens ook nog eens gepaard gaat met daadwerkelijke klachten van primaire gebruikers uit een buurland dan blijft er niet zoveel te kiezen over. Je zou ook kunnen stellen dat AT zijn nek heeft uitgestoken…
Dat snap ik ook wel … Maar probeerde alleen te benadrukken dat er wat andere beslissingen zijn genomen die niet helemaal goed zijn gebleken en waar wij als zendamateurs ondanks onze rechten de pineut zijn … in dat opzicht heb ik er niet zo’n vertrouwen in dat ze hard voor ons lopen 🙂 …
Voor als je het volgende weet is t zuur:
wanneer is hier die 100khz vrijgegeven …. en wanneer is dat plan voor 15 kHz gemaakt…. staat heel leuk in dit artikel : https://www.veron.nl/nieuws/vanaf-3-december-dan-eindelijk-toegang-tot-5-mhz/
Het zat er al een tijdje aan te komen. Wat ik me afvraag hoe de vertegenwoordigers van de verenigingen zich hebben opgesteld. Uit het verslag blijkt niet dat er bezwaren zijn geuit. Nog afgezien van de WRC allocatie die nergens op slaat, het gebruik door primaire gebruikers is beperkt en bovendien is er veel overig spectrum dat ongebruikt is. Het afgelopen jaar ben ik zeer actief geweest en de band ken ik inmiddels zo ongeveer als mijn broekzak en een ding weet ik zeker: als er al klachten zijn, zullen die van ondergeschikte aard zijn.
Ook vraag ik me af wat andere landen gaan doen, zoals het Verenigd Koninkrijk. Zover ik weet blijft het daar bij het oude: een aantal “kanalen” en 100W. Ook moet ik nog meemaken dat bijvoorbeeld Denemarken “meegaat” met de WRC allocatie. Aangezien de signalen op 5 MHz zeker niet bij de grens ophouden, dan zullen er nog steeds allerlei stations zijn, die qua sterkte vergelijkbaar zijn met onze huidige toewijzing, waarbij de Denen zelfs 1kW mogen gebruiken. Hebben de Belgen daar ook geklaagd? Wat is een formeel verzoek? Onderbouwing? BIPT doet zelf niets tegen stations uit ON die overduidelijk “ruimschoots” 15 W EIRP gebruiken. Graag eerst de eigen stoep vegen en dan heb je misschien recht van spreken. Nee, NL is weer het braafste jongetje uit de klas, hoor.
Wat de WRC allocatie betreft: dit is een farce. 15 W EIRP houdt in dat je een handvol Watts in een dipool mag stoppen, want als hij laag hangt, is de gain omhoog al snel een handvol dBi en dus is dan bij een Watt of 3-5 de limiet bereikt. Primaire gebruikers merken niet eens dat wij er zijn.
De band zal er dan waarschijnlijk verlaten bij gaan liggen, misschien een enkel JT signaal, want dat is zo ongeveer de enige optie om nog iets te kunnen werken. DX kun je praktisch gesproken vergeten. Ik ben blij dat we nu nog 100W mogen gebruiken, daarmee bijvoorbeeld afgelopen dagen TG, CE en VP8 kunnen werken. Zou ik de WRC norm hebben toegepast was ik roepende in de woestijn.
Enfin ik hoop dat er een wijziging komt van het frequentieplan, misschien kunnen we dan via een beroep bij de rechter nog iets tegen doen. Ik zal me vast gaan warmlopen en via een WOB verzoek maar vast wat info gaan verzamelen.
73, Henk