Agentschap Telecom over aanpak Intruders

De VRZA heeft tijdens het Amateur Overleg vragen gesteld aan Agentschap Telecom inzake de aanpak van intruders op diverse amateurbanden. Daarbij geeft de toezichthouder aan slechts reactief op te treden op basis van gemelde klachten. Als er voldoende informatie (tijd, locatie) wordt aangeleverd kan Agentschap Telecom pas gerichte acties ondernemen. Dat blijkt uit de notulen van het 95e Amateur Overleg.

Omdat deze verstoringen zich op willekeurige momenten voordoen is het voor AT niet mogelijk om hier continu aandacht aan te besteden. Bij meldingen is het van belang om zoveel mogelijk informatie ter beschikking te stellen. Op welke dagen en tijdstippen vindt de verstoring het ernstigst en meest plaats? Het belangrijkste is, door het luisteren van amateurs op de ingang, te bepalen waar een mogelijke intruder zich kan bevinden.

De toezichthouder geeft daarbij aan klachten te bundelen en deze op niet-exclusieve basis te behandelen. Wanneer direct resultaat niet mogelijk is dan wordt de klacht gesloten. Wél blijft Agentschap Telecom de zaak in behandeling houden wanneer dit mogelijk is. “Meldingen over deze zaken sluit AT doorgaans direct, om hoge doorlooptijden te voorkomen. Dit zegt echter niets over de behandeling.”

Drie vervolgingen inzake piraterij op PI2NOS

Bij zendamateurs bestaat vaak het gevoel dat clandestiene gebruikers wegkomen met hun gedrag. Om dit gevoel weg te nemen zal Agentschap Telecom meer inzicht geven in het aantal klachten en de resultaten van deze meldingen. Zo heeft de toezichthouder drie klachten over intruders op PI2NOS behandeld. Dit heeft geleid tot een strafrechtelijk onderzoek waarbij zendapparatuur in beslag genomen is. Justitie heeft in deze zaken de dader vervolgt en dit heeft tot een veroordeling geleidt.

Waarschuwingen op basis van opnamen

In een zevental gevallen is er telefonisch contact geweest met een zich misdragende zendamateur. Deze amateurs zijn aangesproken op hun gedrag en te verstaan gegeven dat ze op warme aandacht van Agentschap Telecom konden rekenen bij herhaling van dergelijk gedrag. Deze zaken zijn op basis van aangeleverde, of via internet beschikbare geluidsopnames gestart. Hierdoor is b.v. een gele kaart niet mogelijk omdat de overtreding niet is gehoord door een toezichthouder.

Meer meldingen verstoringen door zendamateur

Agentschap Telecom heeft over heel 2016 slechts één klacht ontvangen over een verstoring door een zendamateur. In 2017 (peildatum maart) zijn er inmiddels 41 klachten binnengekomen. Zendamateurs lijken dus actiever te zijn in het melden van storingen door een collega-amateur. Ook worden intruders vaker gemeld, zo valt te lezen uit de notulen van het 95e Amateur Overleg.

Boete en dwangsom voor overtreding

Eén radiozendamateur is een boete en een Last onder dwangsom opgelegd in verband met overtreding van de registratievoorwaarden.

 

25 antwoorden
  1. PA8C
    PA8C zegt:

    Duidelijk verhaal! Dus, heb je last van een verstoring verzamel zoveel mogelijk informatie over tijdstippen, locaties, soort verstoring en eventueel een exacte locatie en dien een klacht in bij AT. Ga er niet vanuit dat iemand anders dit wel zal doen want dan veranderd er nooit iets.

      • Jan Lisman
        Jan Lisman zegt:

        Ik heb niet het idee dat de “EMC Cie van Veron” een officiële autoriteit is.

        “Kunnen” lijkt me hier dus eerder op z’n plaats dan “dienen”.

        Jan Lisman
        ex-PA1JAL

  2. Tonnie
    Tonnie zegt:

    vrza zet hun prioriteiten verkeert. gaat alleen maar om belangen pi2nos. plc, led en zonnecellen zijn veel groter probleem.

    • PH4X
      PH4X zegt:

      Als je de notulen leest dan merk je dat het aantal storingsklachten inzake PLC juist behoorlijk afneemt.

      • PD0JAN
        PD0JAN zegt:

        natuurlijk nemen die klachten af ,als je van te voren toch al weet dat ze er niets aan doen .wat heeft het dan nog voor zin dat je een klacht indient .ik heb er persoonlijk ook over gebeld ,en ze wilde komen ..alleen toen ik het woord plc liet vallen .werd er gezegd daar komen we niet voor ..dus dit soort verhalen verteld zich rond ..dus amateurs melden het niet eens meer ..ik hoor in mijn klanten kring niks anders als klachten over power line communicatie plc adaptors..home plug ook wel genoemd .maakt niet uit ,hoe je het noemt .maar als je buren het hebben ..ben gewoon de sjaak

        • Jurgen PA3KC
          Jurgen PA3KC zegt:

          Als ik het goed begrepen heb is het zelfs zo dat diegene die met PLC stoort bij de radio zendamateur niet eens verplicht is mee te werken er aan om de storing ongedaan te maken.

          Als je buren weigeren mee te werken omdat ze met hun PLC storing veroorzaken in een zend ontvanger van een radio amateur is het dus einde oefening voor die amateur op de plekken waar de QRM is.

          • PH4X
            PH4X zegt:

            Er geldt een norm voor verstoringen. Iets van S9-S9+10dB is ‘acceptabel’. Je moet geluk hebben dat de storing ook boven de 30 MHz plaatsvindt. Dan kun je AT vragen daar te meten. De norm daar is namelijk anders dan beneden de 30 MHz.

            Overigens gaat verstoring in de toekomst alleen maar toenemen. Ook op hogere frequenties. Als zendamateurs zullen we innovatiever moeten worden. Bijvoorbeeld door het bouwen van remote stations zoals DARC heeft gedaan. Zelf gebruik ik op 160/80 een WebSDR voor ontvangst. Een klein stukje software leest via de CAT-interface de QRG uit en de WebSDR loopt automagisch mee.

  3. NL13746
    NL13746 zegt:

    Ik lees hierbij tegenstrijdige antwoorden: De toezichthouder geeft daarbij aan klachten te bundelen en deze op niet-exclusieve basis te behandelen. Wanneer direct resultaat niet mogelijk is dan wordt de klacht gesloten. Wél blijft Agentschap Telecom de zaak in behandeling houden wanneer dit mogelijk is. “Meldingen over deze zaken sluit AT doorgaans direct, om hoge doorlooptijden te voorkomen. Dit zegt echter niets over de behandeling.”

    Dus buiten heterdaad kan je niet veel.

    • Ruud Driessen
      Ruud Driessen zegt:

      Tsja…..en dan ‘betrappen’ ze er een op heterdaad met gallen, knijpen en gewoon klieren tijdens een ronde en die blijkt gewoon weg te komen met een waarschuwing (gele kaart). Dan heeft dit allemaal geen nut zou ik zeggen……

  4. MPX
    MPX zegt:

    “Het belangrijkste is, door het luisteren van amateurs op de ingang, te bepalen waar een mogelijke intruder zich kan bevinden.”

    Gaat het hier alleen om het prestige project van een aantal amateurs?
    Dat de rest van de amateurbanden vol zit met ïntruders (beetje triest woord eigenlijk, want waar hebben we het helemaal over, maar goed) is niet van belang?
    Mensen zonder registratie zijn zo goed als vogelvrij, of het nu op HF, 2 of 70 enz is, dat is de trieste waarheid.

  5. Ap Kop
    Ap Kop zegt:

    Door alleen reactief op te treden besteedt het AT haar opsporingstaak uit aan zendamateurs zelf: zonder klacht geen (re)actie van het AT. De vraag is of wij als zendamateurs deze taak op ons moeten nemen, en of we deze taak (onbevooroordeeld) op ons kunnen nemen. Uit het zéér selectieve handhavingsbeleid op PI2NOS (door PA1OKZ c.s.) blijkt, mijns inziens, dat “wij” dat niet KUNNEN. Het is immers gemakkelijker om over iemand te klagen met een afwijkende mening, dan te klagen over de storing die je ondervindt van een van je gelijkgestemde vriendjes…. BLIJKT in de praktijk. Dit blijkt onder andere uit het feit dat de criteria voor handhaving op PI2NOS niet openbaar en onbespreekbaar en zijn voor het repeaterteam van PI2NOS, en daarmee onduidelijk blijven voor al diegenen die niet tot het repeaterteam behoren. (Ik kan dit onderbouwen met geluidsopnames gemaakt op PI2NOS die eerder op zendmateur.com (oftewel PA0ETE) werden “gemodereerd”).

  6. Bor
    Bor zegt:

    Prioriteit bij AT ligt bij luchtvaart freqs en commerciële fm omroep freqs..

    En zeker niet bij zeg zuinig- 100 halve zolen die op een repeatertje zitten te knoeien al of niet met een licence…

    Ga maar eens nadenken waarom er van de ruim 12.000 zendamateurs amper iets van 500 (misschien nog wel te optimistisch ) zich op PI2NOS begeven….

  7. Wil
    Wil zegt:

    Het is toch gewoon een lachertje op de HF banden, hier word je gestoord door apparaten bij mensen thuis, plc slechte geschakelde voedingen led verlichting en noem maar op, als je in een woonwijk woont waar jeugdige bewoners wonen kun je de hobby vergeten, en dat weten ze ook heel goed bij het Agentschap, en ze weten ook heel goed dat de meeste het nog niet eens meer melden heeft toch geen zin, trouwen agentschap zegt meestal, je hebt overlast geen storing. Einde verhaal.

  8. Henk
    Henk zegt:

    @PH4X

    Randy, hier snap ik werkelijk niets van. Wij moeten dus wijken voor die belachelijke “normen” die de EU accepteert onder de druk van de industrie?

    Come on, dat kun je niet serieus menen.

    De norm is heel duidelijk: in de Europese richtlijnen staat dat de lidstaten de radiocommunicatie, inclusief de amateurdienst, moeten beschermen tegen interferentie.

    Dat is klare taal. Alleen worden er getallen bij bedacht die die belofte op geen enkele manier waarmaken.

    Als we allemaal op deze manier reageren op de onzin uit Brussel, dan is het toch echt heel slecht met ons gesteld!

    In elk geval zal ik niet capituleren voor de Brusselse dwaasheid en zal naar wegen blijven zoeken om het tij te keren. Bovendien: het is nergens voor nodig. Er is zat apparatuur die niet of amper stoort.

    Bedenk dat niet alleen zendamateurs last hebben van de troep, maar ook steeds meer andere radiodiensten. Hoog tijd dat C2000 eens flink hapert door S9+ QRM. Misschien wordt men dan wakker?

  9. Bor
    Bor zegt:

    Ter lering en vermaak ;

    Wij zendamateurs hebben de amateurbanden beschikbaar gekregen voor zelfontplooiing middels experimenteren.

    Het kopen van een jappenbak, een antenne uit blisterverpakking en meedoen met radiowedstrijdjes heeft niets te maken met de bedoelde zelfontplooiing.

    Er zijn dus geen 12000 zendamateurs in PA tot PIZZ , maar nog steeds 500 stuks, net als in 1950.
    De overige 11500 voldoen namelijk niet aan de reden waarom de ITU het zendamateurisme heeft gelegaliseerd.

    De toegangseisen zijn gedevalueerd tot het beantwoorden van vragen van het kaliber

    Er hangt een aap in de boom. Hij laat los, hij valt

    a) naar boven
    b) horizontaal naar links
    c) horizontaal naar rechts
    d) naar beneden

    Het meest droevige is nog dat men dan trots is als een voldoende aantal vragen correct beantwoord is.

    Het wordt dus tijd dat de ITU het zendamateurisme opheft door de banden voor andere doeleinden te gebruiken. Iedereen is daarmede gediend, omdat

    – de apparatuur voor communication over powerline daarmede goedkoper kan worden,

    – de overheidsorganisatie die uit algemene middelen gefinancierd wordt, kan worden uitgedund,

    – er minder genot-roof is bij buren tengevolge van BCI en TVI en

    – een hoop ontsierende antennes van de daken in woonwijken kunnen verdwijnen,

    – waarvan de overheid door registratie aangeeft dat ze die nog niet kan verbieden zolang niet onomstotelijk bewezen is dat de sterke hf straling uiterst schadelijk is voor de gezondheid van mens en dier, maar dat de berichten van het opvallend vaak voorkomen van leukaemie (bloedkanker), naarstig onderzoek leidende tot bewijzen die de vermoedens definitief bevestigen, voortgang doet vinden en gefinancierd blijft worden.

    – Ingeval van internationale spanningen het internationale informatieuitwisselingsverkeer volledig onder controle gehouden kan worden.

    – mensen die als hobby hebben rubber stamp contacten te maken in een ruiserige QRM QRN en QSB omgeving met toevallig aanwezige derden, die dezelfde intentie hebben, dat prima kunnen doen via Internet met de hamsphere server, of een wedstrijdje ervan maken tegen de computer met MorseRunner waaarmee alle voornoemde voordelen onaangetast blijven.

    Sinds de verplichte antenneregistratie geeffectueerd is, is het mogelijk correlaties te bepalen op grond van de woonplaats van de geregistreerde kankergevallen en de plaats van stralende antennes.
    Zodra de correlatie significant blijkt, is te verdedigen dat het bewijs geleverd is, op zodanige wijze dat maatregelen gerechtvaardigd kunnen worden.

    (bron > http://pa0wv.home.xs4all.nl/hahaham.html )

    • Stan. PD5CN
      Stan. PD5CN zegt:

      Ik begrijp niet wat de bedoeling is van de heer Bor.
      Er is een artikel verschenen over storing op hamnieuws.
      Latten wij het cometaar dan ook bij dit artikel houden.

      De U getoonde frustratie kan U bij andere artikelen kwijt.

      Ik ga ook niet hier schrijven MAN je hoort in het museum thuis met je gedachte.
      Dat zeg ik wel tegenjouw op een nette manier tijdens een open vergadering dat gaat over de problematiek F en N.

      Waarom is er dat eigelijk????? wees blij dat ieder naar zijn vermogen iets positiefs op de banden doe.
      Die enkele F of N daar gelaten

  10. Anne Mak
    Anne Mak zegt:

    Mijn laatste klacht werd schriftelijk afgehandeld na aandringen van mij om een keer te reageren. Ook bij redeamateurs is dit gebeurt. Je dient een klacht in en vervolgens hoor je er niets meer van, alleen a;s je achter je antwoord aangaat. Vervolgens is het antwoord. We kunnen niets voor je doen. Terugbellen zoals een jaar geleden is er niet meer bij.

    Gr Anne PB1A

Reacties zijn gesloten.