FT4 als mogelijke opvolger voor RTTY

Joe Taylor (K1JT) heeft de afgelopen maanden aan een mogelijke opvolger voor RTTY gewerkt om tijdens contesten te gebruiken. De nieuwe mode krijgt de naam FT4 en is, zoals de naam doet vermoeden, gebaseerd op FT8. De duur van de uitzendingen is echter aanzienlijk korter: 4,5 seconden. Daarbij zijn de voordelen van FT8 behouden: de mode is circa 10 dB meer gevoelig dan RTTY.

In WSJT-X versie 2.1 moet FT4 beschikbaar komen. Binnenkort zullen er release candidates beschikbaar gesteld worden zodat gebruikers er al mee aan het testen kunnen gaan. De uiteindelijke release datum is op 15 juli a.s. gesteld. Op de website van K1JT is een document te vinden dat alle technische data van de FT4-mode bevat.

Introduction: FT4 is an experimental digital mode designed specifically for radio contesting. Like FT8, it uses fixed-length transmissions, structured messages with formats optimized for minimal QSOs, and strong forward error correction. T/R sequences are 6 seconds long, so FT4 is 2.5 × faster than FT8 and about the same speed as RTTY for radio contesting. FT4 can work with signals 10 dB weaker than needed for RTTY, while using much less bandwidth.

Basic parameters: FT4 message formats are the same as those in FT8 and encoded with the same (174,91) low-density parity check code. Transmissions last for 4.48 s, compared to 12.64 s for FT8. Modulation uses 4-tone frequency-shift keying at approximately 23.4 baud, with tones separated by the baud rate. The occupied bandwidth (that containing 99% of transmitted power) is 90 Hz. Threshold sensitivity for 50% decoding probability is S/N = –16.4 dB, measured in the standard 2500 Hz reference noise bandwidth

Joe Taylor geeft (vanaf minuut 15:00) uitleg over FT4 in bovenstaande video.

11 antwoorden
  1. Gerard
    Gerard zegt:

    Mooi zo weer iets nieuws .ben al aardig druk met FT8 werkt ook geweldig.ik ben er klaar voor

  2. Ron
    Ron zegt:

    Alleen call ,locator en signal report doorgeven en dat durven vergelijken met RTTY?? ft 8 en dan nu ook ft 4 zijn aardige modes voor propagatie testen..maar niet voor normaal ham gebruik..en zeker niet voor contesten!

  3. Bert Schaap
    Bert Schaap zegt:

    Weer zo’n dooie modulatie. Trekken ‘we’ vast weer erg veel jongelui mee aan voor onze hobby. Bij een demonstratie laatst met FT-8 staan toeschouwers te kijken alsof ‘we’ niet helemaal lekker zijn. Toetsje drukken samen met een bakkie, zoals het gros der bevolking ons ziet. Een erg hoog duivenmelkers gehalte. Bouw eens wat, Probeer een echte verbinding te maken. Zoek eens een anders band op als het pas over een jaar wat beter gaat op de HF. Een overmaat aan doodsaaie contesten en passieve digitale mode’s zijn een versnelde doodsteek voor deze hobby. Of koop anders een toegangskaart voor de plaatselijke bingoclub, want die kant gaat het lekker op zo.

    • Henk PA2S
      Henk PA2S zegt:

      Helemaal eens! QSO machines in optima forma. FT8 is erg frustrerend omdat het minder gevoelig is en met FT4 lever je weer in.
      JT65 was een prachtige mode om DX te werken dat met andere modes niet of nauwelijks mogelijk is. Zeker wanneer je veel ruis en troep hebt, zoals zovelen (en ondergetekende idem).
      Je moest er ook nog wat voor doen. Lekker langzaam, je had ook nog de tijd om eventueel een korte opmerking te typen.
      Na de komst van FT8 is de kans op QSO’s op 60 meter met eilanden in de Pacific bijzonder klein geworden.
      Nu al hoor ik het zenuwachtige gejengel van FT4 verbindingen van niks naar nergens en de lol gaat er voor mij op deze manier gigantisch vanaf.

      Onlangs nog een DXpeditie in CW gewerkt, was gewoon weer leuk!

      Heel jammer dat Joe Taylor lijkt te zijn vergeten dat het charme Weak Signal was. Een nieuwe naam voor de software zou niet misstaan.

      73, Henk

  4. Patrick (PE5I) met bijna 10.000 FT8/JT65 QSO's in de logs.
    Patrick (PE5I) met bijna 10.000 FT8/JT65 QSO's in de logs. zegt:

    De reacties spreken weer boekdelen hier. Huilies die te achterlijk zijn een computer op te starten. Wel oordelen over andere! Dat dan weer wel!

    Sommige kennen blijkbaar alleen antieke modes als AM en RTTY die voldoende waardevol zijn om plezier mee te beleven. Dom gezeur over het weer en geklaag over hun jicht moeten we dan maar normaal vinden en bij de hobby horen.

    Als dat zelfde spul nou eens zou leren omgaan met een computer, hoeven ze zich niet zo achter hun hand geblazen buizen te verstoppen en hoeven ze zich ook niet zo druk te maken over mensen die iets anders leuk vinden als hun. Want daar wringt de schoen. Sommige vinden het niet leuk dat nu iedereen een verbinding kan maken over grote afstand. Dat was alleen voorbehouden aan een paar elite met masten van 30 meter in de tuin. Klinkt nu als een clubje zielige amateurs die niets anders meer te doen hebben als al die andere af te katten over dingen die ze leuk vinden.

    FT8 is here to stay! En VEEL mensen vinden het blijkbaar WEL leuk. Anders zou het niet zo hard lopen, hmmm?

    Wat mij betreft mag die club langzaam maar zeker hun klep gaan houden. Want er komt alleen maar onzin uit. Bovendien heb ik ze ondertussen gehoord en ben het gemekker zat! Over 10 jaar hoor je dit gejammer zowiezo niet meer. Net als met de overgang van AM naar SSB of van radio naar video, het opkomen van de cassette etc etc etc. Wat je maar wil.

    LEVE FT8! Dat FT4 de laatste SSB-er mag verdrijven!

    (natuurlijk meen ik dat niet maar dan weet je tenminste hoe jij klinkt)

    https://www.youtube.com/watch?v=W8r-tXRLazs

    • Henk PA2S
      Henk PA2S zegt:

      Het heeft helemaal niets te maken met elite, hoge masten en dikke stations. Ook niet met computerkennis – of ervaring.

      Ook niet met buizen, AM of SSB.

      JT65 heb ik enorm gewaardeerd omdat je daarmee mooie verbindingen kan maken met weinig vermogen op 60 meter. Toen FT8 kwam, leverden we zeker 6 dB aan gevoeligheid in en als iedereen op de FT4 kar springt, is er weer zo’n 6 dB weg.

      Bij -16 dB is de kans 50% dat een bericht goed wordt gedecodeerd. Er is in de praktijk meer nodig, onder meer vanwege fading. Dus is er meer dan een eindtrap verloren gegaan ten opzichte van JT65 en wordt het juist opnieuw hard nodig om een goed station te hebben. De wedloop wordt dus alleen maar aangewakkerd en dus: hoge masten en dikke eindtrappen.

      En – maar dat is persoonlijk – het werken van een ver station is een uitdaging, niet de stations die je elke dag kunt werken. Als je wekenlang de boel in de gaten hebt gehouden en je uiteindelijk toch dat QSO kunt maken, dat geeft mij voldoening.

      Maar het grootste bezwaar is het verlies aan gevoeligheid waardoor de lastig te bereiken gebieden onbereikbaar gaan worden. JT65 is ongeveer uitgestorven en dat kan met FT8 ook gebeuren, zeker als de meesten haast hebben. En dan nog steeds: de mooie DX ga je met een eenvoudig station waarschijnlijk niet meer werken met FT4.

      73, Henk

  5. Fred PA1FJ
    Fred PA1FJ zegt:

    Nog even en dan komt FT2, Mensen krijgen steeds meer haast! en maar zeggen kijk eens wat ik heb gewerkt!
    Gewerkt je PC zal je bedoelen, ik heb niets tegen het gebruik van een PC in onze hobby maar dit heeft niets meer met het maken van QSO’s te maken. Ook met CW heeft de PC al zijn entre gemaakt ook om dat men steeds sneller wil 40 WPM!
    Haastige spoed is zelden goed!

    • Ray
      Ray zegt:

      Wat een onzin, digimode hoort net zo goed bij de hobby.
      Je hoeft het niet te gebruiken. Ik verdenk de mekkeraars over digimode dat ze het gewoon niet werkend krijgen en daar gefrustreerd over zijn 😀
      Kom op, laat een ieder de hobby op zijn manier beleven.
      Ookmet digimode maak je mooie qso’s zonder geleuter 🙂

Reacties zijn gesloten.