Negende uitgave DARU-magazine
Gisteren is de negende uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 55-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.
In dit magazine onder andere:
- Android-toepassingen uitvoeren op de pc
- DARU feliciteert de jarige VERON
- GREX-peditions – Grid Edge Expeditions
- Metingen met de nanoVNA, deel 4
- Verslag PI9CAM tijdens de ATV contest op 13 september
- QO-100 satelliet communicatie als beginner
- Klein maar fijn: EME op 3cm
- Spade & Archer lichten radioamateur examens niet meer door
Voorzitter Bert Woest (PD0GKB) schrijft:
Beste lezers, Allereerst een rectificatie. In mijn voorwoord in DARU Magazine#8 schreef ik dat de RFDX een radioclub is, echter geen vereniging. Ik had me vooraf beter moeten informeren. Direct na het verschijnen van het magazine kreeg ik een mail van de secretaris van de RFDX dat zij wel degelijk als vereniging ingeschreven staan bij de KvK en dat ik dit vooraf had moeten checken. Eens. Excuses aan het bestuur van de RFDX-vereniging zijn inmiddels gemaakt. Het noemen van RFDX als club was allesbehalve kleinerend bedoeld. Integendeel zelfs. Het ging in mijn voorwoord helemaal niet zozeer om het wel of niet vereniging zijn. Kern van mijn betoog was dat er kennelijk belangrijke onderwerpen zijn die het overleg van de radio verenigingen met het agentschap, het Amateur Overleg, niet bereiken. Er zijn dus nog andere kanalen waarlangs radioamateurs in contact proberen te komen met Agentschap Telecom of het Ministerie. Ik vroeg me hardop af hoe dat kan en pleitte ervoor dat we als verenigingen samen optrekken in het vertegenwoordigen van de belangen van de radioamateurs. Tot zover mijn rectificatie.
In de aanloop naar de ALV zijn we als DARU-kernteam bezig om alles goed voor te bereiden zodat de digitale ALV op 19 november a.s. goed verloopt. We streven ernaar om dit transparant en zo laagdrempelig mogelijk te maken zodat iedereen kan meedoen. Een belangrijk agendapunt is de bestuursverkiezing. We hebben een aantal vacatures die we graag ingevuld zien. Vrijwilligers voor hand– en-spandiensten kunnen we ook erg goed gebruiken. Alle DARU leden ontvangen binnenkort de speciale ALV mailing met meer informatie over aanmelding en aanleveren van agendapunten.
Zoals jullie inmiddels steeds vaker kunnen lezen is ons streven een zo’n groot en kwalitatief mogelijke behartiging van de belangen van de radioamateurs. Kijken we bijvoorbeeld naar het overleg met AT dan gebeurt dat nu door VERON, VRZA en sinds kort DARU. AT is bezig met het aanpassen van de zogenaamde terms of reference, plat vertaald de toelatingseisen om aan het AO te mogen deelnemen. Ik voorzie dat men het beheersbaar wil houden dus wellicht eisen gaat stellen om een Poolse landdag te voorkomen. En gelijk hebben ze.
Steeds meer (adspirant) leden vragen ons of ze dan direct ook lid zijn van het DQB. Tot onze spijt moeten we nu ‘nee’ verkopen omdat volgens internationale richtlijnen deze slechts is voorbehouden aan één vertegenwoordiging per land. Nu zijn dat VERON en VRZA. Informeel heb ik een enige tijd geleden gevraagd aan de VERON of wij aan konden sluiten maar helaas blijken de database en bijbehorende architectuur net aangepast, zouden programmeurs en organisatie er voorlopig niets bij kunnen hebben en tenslotte vraagt het ook logistieke aanpassingen. Men gaf aan dat de meeste van onze leden toch ook lid zijn van VERON of VRZA dus dat het dan geen probleem hoeft te zijn. Vanzelfsprekend zijn wij echter van mening dat wij deze service ook aan DARU-leden moeten kunnen aanbieden. We gaan het verzoek binnenkort nogmaals formeel doen en we houden jullie op de hoogte.
Er komt steeds meer (internationale) druk op het gebruiken van frequentieruimte. Via de VERON zijn wij als amateurs vertegenwoordigd in de IARU waar hier vanzelfsprekend over wordt gesproken. We gaan jullie nadrukkelijk betrekken bij dit vraagstuk en samen met VERON en VRZA zullen we alle leden ook gaan bevragen.
Met deze paar voorbeelden wil ik laten zien hoe belangrijk het is dat we op dit type onderwerpen een goede overkoepelende vertegenwoordiging in Nederland hebben. Noem het een federatie of bond of hoe u wilt, maar dit is wat DARU drijft. Goede (inter)nationale vertegenwoordiging en belangenbehartiging met zoveel kwaliteit dat ze in alle geledingen zeer serieus genomen wordt. Niet de zoveelste vereniging maar een professionele Unie van radioamateurs met de focus op wat ons allemaal verenigt. Daar staat DARU voor. Juist nu, want de toekomst van amateurradio staat op het spel! United we stand, divided we fall!
Veel leesplezier met deze nieuwe editie!
73!
Bert Woest, PD0GKB