Eerste gele kaarten uitgedeeld
Agentschap Telecom maakte via Twitter bekend dat het de eerste gele kaart aan zendamateurs heeft uitgedeeld. De ‘eer‘ is aan enkele zendamateurs die een verbinding maakte via de Amsterdamse VHF-repeater.
De kaart is uitgereikt omdat de zendamateur(s) hun roepnaam onvoldoende noemden. Volgens de regelgeving moet dit aan het begin en einde van een QSO en indien een doorgang langer dan 5 minuten is moet de roepnaam tussendoor herhaald worden.
Hamnieuws vroeg aan Agentschap Telecom hoe gele kaarten uitgereikt worden. In persoon of schriftelijk. Woordvoerder Mariël van Dam laat weten:
Iedere inspecteur van Agentschap Telecom kan meeluisteren en dus toezichthouden op frequenties voor radiozendamateurs, ook het Landelijk Meetnet van Agentschap Telecom werkt hier aan mee. Gele kaarten worden niet uitgereikt, maar via aangetekende post verstuurd naar het adres van de betreffende zendamateur zoals dat voorkomt in het bestand van Agentschap Telecom. Er is geen sprake van een straf (sanctie) maar het is een aandachtvestiging voor de betreffende amateur om (nog) meer aandacht te hebben voor de juiste werkwijze. Agentschap Telecom hecht waarde aan een goede werkwijze, omdat zendamateurs zich hiermee onderscheiden van vergunningsvrije gebruikers van frequentieruimte en tevens omdat zendamateurs in de enquête van 2013 een duidelijk signaal hebben gegeven ook zelf veel waarde te hechten aan juiste omgangsvormen op amateurfrequenties. Het noemen van radioroepnamen is een belangrijk element in dit juiste gebruik, door dit gebruik is het voor iedereen (ook luisteraars) helder welke radiozendamateurs in verbinding zijn met elkaar. Wordt een amateur voor de 2e keer opgemerkt, dan volgt een rode kaart, met als basis een regulier opsporingsonderzoek, en mogelijk een boete.
Duidelijk… Het is niet volgens de regels, maar ik zou liever zien dat ze de stations aanpakken die 30x achter elkaar de repeaters open drukken zonder ook maar iets te zeggen!
Dat, beste Richard kan ook een andere oorzaak hebben! Het gebeurt ook door stations elders die dit onbedoeld doen en andere signalen…. 🙂
Ik hoor regelmatig een microfoonsleutel klikken .. Maar wat jij bedoelt herken ik ook Ruud.
Amsterdam he? Hmm… Die gebruik ik ook geregeld, vraag me af wie deze twijfelachtige eer gekregen heeft.
Al vind ik het opendrukken zoals jullie heren hierboven zeggen inderdaad vervelender om welke reden dat het ook gebeurd, dan het niet/minder noemen van de call.
Nou…..in Amsterdam of regio kan ik er wel een paar bedenken…..luister maar eens op de repeater A’dam en Flevoland (2+70) 🙂
Ik zit er zelf geregeld op Ruud. Daarom vraag ik het me juist af. (PD4MVG hier btw)
Ik zit tegenwoordig af en toe te luisteren via Teamspeak of rechtstreeks en tot augustus 2012 zat ik er zelf regelmatig mobiel gebruikmakend, en toen kwam je er al niet eens tussen (PTT-Award waardig) of uit wie er nu opzaten
🙂
Het hangt van de tijden af waarop je erop zit. Maar als het rond de spits is word het inderdaad vaak lastig. Zelf ook niet te actief meer, is me iets te koud mijn slappe arnold het raam uit te steken. Spoedig goede antenne’s dat wel.
het is bij mij bekend.
Wat Paul…..de “gele kaart” ontvangers…..of het probleem? 🙂
Zouden ze nu dan eindelijk ook eens wat belangerijkere problemen gaan aanpakken dan deze?… lijkt me dan ook aan de orde… storingsbronnen die stilzwijgend maar voor lief worden genomen tegenwoordig… veel belangrijker…
Er zijn wel grotere problemen PLC enz te bedenken, pak dat maar eens aan. Luister liever een op 7.077 mhz dat lijkt soms wel 11 meter met schelden en vloeken,dat vind ik veel belangrijker om daar eens op toe te zien,dan je call een keertje vergeten. 73 Reinhard PD0MCH.
Ik heb de laatste tijd toch regelmatig zitten luisteren naar de betreffende repeater en vond het wel meevallen. Tenzij ze op bijna onmogelijke tijden luisteren omdat ze toch niets anders te doen hebben dan neuspeuteren 😉
Ik zou het op prijs stellen dat ze zonder een call te noemen iig de reden ook opgeven. Anders kunnen we er nog geen les uittrekken en heeft het systeem 0,0 waarde…
Staat erbij… te weinig call genoemd. Dat is reden tot gele kaart…
Ik heb alleen de eerste melding gelezen… toen stond het er niet…
Overigens snap ik dat niet.. je bent amateur.. en dan mag je best lui zijn.. maar freubel dan ff een call gever in elkaar of een zet een MP3 speler neer met een opname van je call in morse +4,5 minuut stilte. Dan gewoon op herhalen. Dan zit je toch altijd goed. Wat de ellenlange gesprekken betreft.. Het is net internet.. boeit het niet.. draai je weg.. ieder zijn ding.. leven en laten leven.
Onderaan deze pagina dus: http://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/radiozendamateurs/uitkomsten-dialoogsessie-radiozendamateurs
Ja in je voorwaarden staat nou eenmaal aan begin en eind uitzending en dan elke 5 min …
Hoe zit het bij D-Star??
Daar word mijn call meegezonden elke x ik ptt maak.
Lijkt me logisch Marjan Porsius. Dit gaat zelf verder dan de voorwaarden natuurlijk 😉
Ja maar dan als ik mijn call niet (wat ik dus wel doe) noem…
Zou ik dus wel een gele kaart krijgen want voldoe niet aan de voorwaarden dan. Maar iedereen met D-Star weet wel mijn call.
Denk dat die voorwaarden aan een aanpassing toe is.
vast iemand van 7077 !
Nou die voorwaarde zit goed in elkaar, hoeft niet te worden aangepast. Het komt erop neer dat je je call bekend moet maken in de modus die je gebruikt. D-Star doet dat dus digitaal, prima. Pas als het door ‘omstandigheden’ niet lukt om je call via die modus te geven, dan moet dit in spraak of morse. Dat is wat mij bij staat van de opmerkingen van die regel.
De prioriteiten zijn in één klap duidelijk geworden. Ergens, heel diep in de onderbuik, heb ik het gevoel dat we met ‘meer handhaving’ op iets anders doelden…
Zojuist hoorde ik dat een voor bekende call een geel heeft gekregen. Ik heb even niet gehoord waarvoor maar het schijnt een call ding te zijn wat ik op kon maken uit het gesprek.
Wat is dan een onbekende call?
Moest zijn “een voor mij bekende call” 🙂
Ik had gelijk het idee van: waarom pakken ze nu niet echte grove overtredingen aan.
Maar het schijnt dat er amateurs zijn die de call helemaal niet noemen, zo melde een amateur op UTR.
En ze moeten tenslotte ergens beginnen en het noemen van call’s heeft met de amateur discipline te maken, en de discipline is soms een beetje zoek…
Dan heb ik het niet over de call eens ’n keertje vergeten.
Ik zou het AT wel adviseren 😉 om wel te melden dat er kaarten zijn uitgedeeld met eventuele sancties, maar ook waarvoor!
Dat zal namelijk een waarschuwend effect geven en hoop ik, meer amateur discipline opleveren.
Ik hoop dat jouw “onderbuik gevoel” niet juist is Hans…
Wat is hiernieuw aan…??? Dit gebeurde twintig jaar geleden (of is het al langer terug?) ook. Alleen heette AT toen geen AT.
Precies……. de gele kaart was er vroeger ook al in de tijd dat er nog geen repeaters waren.
Dag Leo, dat klopt maar er is al heel lang geen kaart meer uitgedeeld.
Vandaar dat het AT tijdens de “Dag van de Radio Amateur” een folder heeft uitgereikt waarin werd aangekondigd dat het AT weer de gele en rode kaarten weer gaat hanteren.
Jongere amateurs wisten waarschijnlijk niets van de kaarten.
Ik ken het gebruik wel, machtiging vanaf mei 1982, heb echter zelf nooit een kaart gehad. Omdat het AT tegenwoordig zogenaamde bestuurlijke boetes kunnen opleggen, is er ook kans op boetes bij grove overtredingen.
De gele kaarten zijn voor zover ik me kan herinneren wel pas na de opkomst van repeaters geintroduceerd. Voor die tijd kreeg je gewoon een brief van de RCD (Radio Controle Dienst zoals AT toen heette) met de mededeling: “wat jij doet mag niet en als je het nog een keer doet dan raak je je vergunning (een poosje) kwijt.”
De eerste repeater in Nederland was volgens mij “Alkmaar” en dat moet zo ongeveer 1972 of daaromtrent geweest zijn.
In mijn optiek is er inderdaad niets gewijzigd t.o.v. vroeger tijden. Het staat tenslotte ook duidelijk vermeld in de voorwaarden en beperkingen die we toch allemaal kennen???? Als er dan een overtreding begaan word vindt ik het volkomen terecht dat men daar op gewezen word. We weten tenslotte donders goed wat er met (grote) regelmaat allemaal gebeurd op de aan ons toegewezen frequenties. Een goed luisteraar heeft maar een half oor nodig en ik weet zeker dat de inspecteurs van het AT donders goede oren hebben!
Enfin, zoals al eerder opgemerkt hierboven was het reeds lang van te voren aangekondigd, maar dat hebben vele waarschijnlijk gemist. Mogelijk dat deze eerste waarschuwingen van het AT de juiste personen nu wakker schudden.
Ik heb trouwens de oude callgever (toch een handig dingetje) uit de tachtiger jaren maar eens uit de kast gehaald, afgestoft, aangesloten en getest. *#)%! staat er nog PD0LUR in. Een hoop diodes eruit en een aantal verplaatst en ja hoor nu seint hij iedere 2 minuten de juiste call. Zelfs nog de documentatie van dat oude ding via Google weten te vinden. Zo, dat bespaart mij in ieder geval weer wat post uit Groningen!
gelukkig doe ik packetradio en heb ik dat probleem niet met de call’s 😉
Google, voor al uw callgever ontwerpen. Voor de luiaards (of diegenen zonder PIC programmer) onder ons is er zelfs een kant en klare te koop voor nog geen tientje. Je kan natuurlijk ook onthouden zo af en toe je call te zeggen (zoals het hoort).
De betreffende amateur is een man die altijd heel vaak zijn call roept maar juist omdat hij, volgens het AT, zijn call in een periode van 21 min. NIET heeft genoemd, heeft ie een gele kaart.
Oooh dan mag ik wel uitkijken.. 😉
Nou gaat het spannend worden …..laat ze maar komen ga mijn call niet meer noemen …..kijken hoe lang het duurt ?
21 minuten ….waar gaat dit nou over….luister maar eens op de HF -banden je hoort bijna geen call als die oldtimers aan de praat zijn ……nou zeg !
Tijd voor een Call generator Ruud Driessen !
Dan komt het volgende regeltje weer voorbij : Leuker kunnen we het niet maken Agentschap Telecom …..!
Laat ze eerst die piraten op de twee en 70cm .maar eens uit de lucht halen !
Ik doe alles netjes, voor zover ik weet, maar ik hou toch stiekem de brievenbus anders in de gaten dan anders.
Ow nee, de deur want je krijgt het aangetekend aangeleverd
Laat het AT alle repeaters maar eens uitschakelen welke slechte filters hebben en spetterend signaal en het coversity Cochanneling project welke niet in fase loopt direct van de band afhalen. relays in het noorden zijn een storings factor geworden ,niet om aan te horen. China meuk , plasma , plc , philips spaar lampen, voedings adapters , conrad meuk, KPN digitenne en internet drama mbt storing noem het maar op. Hier wordt niks aan gedaan. De enquete heeft tot niks geleid behalve dat het AT geld gaat cachen voor de oude kaarten. Veron en VRZA hoor je ook niks meer van mbt harmonisatie voor de Novice en het 13 cm band verhaal voor de A.
Ik heb een call generator…alleen doet ie ’t niet meer… 🙁 dus voortaan alleen maar met de condors werken 🙂
Een callgever is zo inelkaar gezet (Met een PIC-je ofzo.)
Ik laat mijn call altijd duidelijk zien maar dat is blijkbaar niet voldoende 😉
Als je aan ATV doet is laten zien in orde Marcel.
Tip. ben je meer dan 10 minuten vergeten je call te noemen zwijg dan gewoon 😉
Maar dan heb je je niet afgemeld volgens de regels dus dan pakken ze je daar op Gert-Jan Dam 😉
Inderdaad goed dat er weer eens gehandhaafd wordt, alleen hoop ik wel dat ze het niet beperken tot de mensen die net niet vaak genoeg hun call noemen in een repeater qso (lekker makkelijk, even heen en weer spoelen door de opname tot je ergens de call wel hoort en gele kaart sturen naar de geregistreerde vergunninghouder), maar ook en vooral degenen die helemaal geen call hebben maar wel gebruik maken van onze amateurfrekwenties eens aanpakken.
En ook niet alleen op de repeaters maar ook bijvoorbeeld in het vogelvrije “LPD” stuk van de 70cm band waar zat stations zitten die niet met LPD spullen werken.
Dat is natuurlijk veel meer werk want dan heb je het adres niet in de database. Ik ben benieuwd.
Volgens mij was dat meer wat de amateurs in de enquete bedoelden met meer handhaving.
Laat AT maar eens de hele week luisteren op kanaal 14 daar bedoel ik mee 7.077 daar is het een grote bende van tijd tot tijd. ik zal me daar niet graag in willen melden hele dagen dezelfde mensen aan het woord.
Meld iemand zich in met een eigen mening dan word je afgetroeft door dezelfde mensen die al de hele dag aan het woord zijn geweest.
At doe er wat aan heel veel delen deze mening maar durven, niet te spreken.
Gerrie
Het wordt echt tijd dat het AT optreedt tegen de bende op 7.077.
Het is niet alleen het taalgebruik en een ander aftroefen maar ook dat zowel F en N gemachtigen met teveel vermogen werken.
Sommigen zitten met meer dan kilowat te werken.
En dan de bovenregionale repaeter pi3utr soms is het net een kinderkanaal!
Heren dit kan anders en moet anders want er zijn vele mobiele stations die ook een keer een verbinding willen maken op band.
Wat de call betreft zijn vele Amateurs in overtreding! Gebruik elke keer de callname zodat andere ook weten wie je bent.
Oke tot zover.
73, Jos
Laatste tijd veel op de luister toer op de amateur banden.
Veel tussendoor rondjes zijn er te horen op bijv. 80 meter, dus iPad bij de hand om op QRZ.com the checken wie ze zijn en waar ze zitten, dat is leuk om je eigen ontvangst situate te toetsen etc.
Bijna nooit hoor je een call sign helaas.
Bij het Nederlandstalig amateur net gaat dat wel prima.
Arthur
Beste heren van AT, en
Buiten dat een zendamateur zijn call moet noemen, zouden uitzendingen eigenlijk een onderwerp moeten hebben over onze hobby.
Op 7.077 zijn er vaak discussies die uit de hand lopen zoals bijvoorbeeld politieke meningen. Ook het taalgebruik op deze frequentie laat te wensen over. Het gaat zelfs zover dat de ‘betreffende heren’ inmiddels deze frequentie opeisen.
Wanneer er toevallig op deze frequentie gewerkt wordt door een buitenlands station, worden de eindtrappen opengedraaid zonder een melding te doen c.q. te geven naar de betreffende buitenlandse amateur. Er wordt dan met grote vermogens en veel te grote bandbreedte over deze amateurs heen gewerkt! De band ‘schoon maken’, wordt dit onderling genoemd. Eventueel iets opschuiven in frequentie hoger of lager is geen optie.
Aantal buitenlandse amateurs spreken hier inmiddels schande over. Dit lijkt mij niet goed voor de naam van de Nederlandse zendamateur waarvan ook ik een deel ben, dan wel deel van uitmaak.
Ik heb het bandenplan nagekeken en kan daar niet terug vinden dat de frequentie 7.077 een vastgestelde frequentie is waar enkel Nederlands sprekende amateurs hun zegje kunnen/mogen doen.
Heren van AT, ook ik vergeet weleens -per abuis- mijn call te noemen, maar probeer me uiterst fatsoenlijk te gedragen op de (alle) banden. Dit is op 7.077 ver te zoeken.
Ik verzoek u hierbij of u deze frequentie eens wilt monitoren, en dan eventueel hiertegen maatregelen wilt treffen, tegen de huidige gang van zaken.
Wat hier gebeurt heeft niets meer met zend-amateurschap te maken.
Heel graag zie ik een reactie tegemoet, waarvoor alvast mijn dank.
73 Marcel
Hee, ik dacht dat de vergunningen waren afgeschaft en vervangen door registraties.. Maar het formele antwoord van AT doet anders vermoeden?
Mensen gewoon met CW werken in een fist waar decoders op stuk lopen.. Kunnen ze bij AT ook niet meer nemen. Ieder die dat het wel kon is gepensioneerd.. Dus je seint maar rustig: Natte Aal hier is Vette paling hoe komp ik bij je binne?, brekie brekie.
Je kan beter op 35 cm gaan zitten piraten. Heb je geen machtiging nodig en al stoor je als de hel ze laten je gewoon met rust. Krom maar waar!
Om 30 seconden je call noemen, zoals een station die dagelijks vrijwel constant aan het woord is op 7.077, vind ik ook een beetje overdreven. En het is inderdaad waar wat hierboven allemaal over deze babbelbox geschreven is.
Ik vind dat de amateurs die op 7,077 Peter en Gijs elke dag een gezellig qso voeren ik heb enkele weken met veel plezier mee geluisterd.
Heel nederland luisterd naar 7.077 en leverd komentaar helaas.
Er zijn ook wel eens conflicten die door andere ook verder uitgewerkt worden
maar dat proberen ze ook gelijk uit de wereld te helpen.
Het is niet meer toegestaan om in de mode ` spraak`F3E een morsecallgever te gebruiken zie artikel 1.2 dus let op!!
de callgever mag enkel gebruikt worden in de mode A1A A2A F1A F2A J2A G1A
G2A
en niet meer bij FM,vroeger was het wel toegestaan.
mg pa3eha
Da’s lastig voor al die FM repeaters dan. Moeten daar de callgevers van worden aangepast (een uitzondering daargelaten)
Hey kan wel. PI3ALK, PI2NOS en PI3UTR hebben ook een gesproken call 🙂
De roepnaam wordt uitgezonden overeenkomstig de volgende uitzendingsklasse.
Spraak: A3E,H3E,J3E,R3E,F3E en G3E.
Zie artikel 11 eerste lid onder i.
Een catalogeer mag wel mits hij in spraak ook spraak uitzendt en gebruik maakt van het NATO alfabet.
Met vriendelijke groeten Patrick
Uitzenden roepnaam onbemande stations (ATOFS):
Bij bakenzenders: roepnaam alleen in A1A toegestaan.
Bij F.M.analoge relaisstations: Tijdens de uitzendingen van het onbemande station worden de roepletters van het station herkenbaar een keer per 5 minuten uitgezonden.
Alleen de klasse van uitzending F3E is toegestaan.
Opmerking:
dit zijn dus 2 verschillende onderwerpen, een telegrafie qso, DSR of packetradio e.d. in onderling qso is dus niet toegestaan.
Tijdens de verbinding dient de gebruiker binnen elke 5 minuten zijn roepnaam (identificatie) te noemen. Telegrafie in F.M. is hoorbaar en herkenbaar.
Deze regels waren er in het verleden en ook nog per 1 januari 2014.
.
i. de combinatie van letters of cijfers wordt uitgezonden overeenkomstig de volgende uitzendingsklasse:
1°. Spraak: A3E, H3E, J3E, R3E, F3E en G3E;
Bij deze uitzendklassen is de roepnaam verplicht met spraak te doen,meer en minder niet,alle andere zienswijzen is voer voor juristen.
73 Carel pa3eha
De tekst is een beetje onduidelijk. Dus meteen is er weer een boel discussie 🙂
Er staat wel opgesomd welke modulatiemethoden mogen worden gebruikt per klasse van uitzending, maar er staat niet met zoveel woorden dat de klasse van uitzending van de callgever hetzelfde moet zijn als die van het QSO zelf.
Maar dit zou je er wel in kunnen lezen…
Als je echt wilt lezen dat bij een uitzending in spraak (bijvoorbeeld in FM, F3E) de callgever alleen mag worden uitgezonden in spraak met modulatie A3E, H3E, J3E, R3E, F3E of G3E, dan zou je er kennelijk wel mee wegkomen om een spraak callgever te gebruiken die dezelfde zender in AM (A3E) moduleert! (zodat het getetter van de callgever voor de normale tegenstations niet of nauwelijks hoorbaar is door je eigen stem heen. luister je met een AM ontvanger dan hoor je het wel)
Dat is toch wel vreemd.
Jammer dat opstellers van wetsteksten, ondanks dat ze al zulk moeilijk taalgebruik hanteren, toch nog zo onzorgvuldig formuleren. Het zou niet moeilijk zijn geweest om het zo op te schrijven dat het duidelijk is wat er wel en niet mag.
(dwz of mixen van de uitzendingsklasse en/of modulatiemethode van callgever en qso wel of niet mag)
Heeft er nog iemand een, liefst al pratende, grijze roodstaart papegaai te koop voor weinig. Even mijn call laten leren en klaar is ikke 🙂