AT: Verscherpt toezicht op gebruikers PI2NOS

Agentschap Telecom gaat de komende weken verscherpt toezicht houden op de bovenregionale repeater PI2NOS. Dat heeft de toezichthouder laten weten. Aanleiding zijn meerdere klachten (van zendamateurs) over medegebruikers en een toename van klachten over clandestiene gebruikers die via het landelijke netwerk een podium zoeken. Het grootste probleem daarbij zijn de legitieme gebruikers zelf, die hierop reageren en een podium bieden. Naar verwachting kunnen deze amateurs dan ook rekenen op een belletje of schrijven van de toezichthouder.

Eerder al nam Stichting Scoop Hobbyfonds, ofwel de Hobbyscoop, maatregelen om clandestien gebruik tegen te gaan. Een ander groot probleem zijn zendamateurs zelf die tussen QSO’s door lopen schreeuwen. In de afgelopen periode heeft AT op meerdere momenten meegeluisterd en er gaat gelukkig ook heel veel goed. Maar er doen zich zo nu en dan zaken voor die weinig of niets te maken hebben met het zendamateurisme. Dit is een complex probleem en de aanpak ervan arbeidsintensief. Naast diverse intruders is echter ook opgevallen dat zendamateurs zichzelf ook niet altijd houden aan de voorwaarden die hun registratie stelt:

 1. Niet of onvoldoende vermelden van eigen (complete) roepletters
 2. Niet gebruiken van het NATO-spellingsalfabet
 3. Verbindingen maken met personen die hun roepletters niet noemen, deze ogenschijnlijk niet hebben of roepletters gebruiken die niet bestaan
 4. Muziekjes/geluidjes uitzenden tijdens een verbinding
 5. Onvoldoende ruimte laten aan deelnemers die zich inmelden
 6. Taalgebruik dat een zendamateur onwaardig is (niet verplicht, maar lokt sterke reacties uit)

Om dat te bereiken zullen inspecteurs van Agentschap Telecom PI2NOS intensiever gaan monitoren en gele kaarten uitschrijven bij bovengenoemde gedragingen. Het doel hiervan is het radioverkeer op PI2NOS in lijn te brengen met de registratievoorwaarden, waardoor de voedingsbodem voor ongewenst gedag en intruden wordt beperkt. Dit lijkt de makkelijkste weg en is dat ook, maar als het radioverkeer op PI2NOS volgens de regels gaat dan wordt ongewenst gedrag van zendamateurs en illegale gebruikers voor een flink deel bemoeilijkt.

Doet Agentschap Telecom dan niets aan intruders? Toch wél; juist in een dergelijke omgeving wordt het voor AT makkelijker om op te treden. Wel is daarbij de hulp van zendamateurs onontbeerlijk. Alleen als zendamateurs investeren in het vergaren van informatie door op de ingang van de repeater te luisteren wanneer er zaken misgaan en die informatie met elkaar en met ons delen, is er voldoende gerichte informatie om een goede kans te hebben om een illegale gebruiker te lokaliseren.

En dan? Wanneer Agentschap Telecom een intruder kan lokaliseren zal zij met Strafrecht optreden, dit betekent inbeslagneming van de gebruikte en andere aangesloten zendapparatuur en het opmaken van proces-verbaal. Mocht een radiozendamateur haar of zijn registratievoorwaarden overtreden dan zal met een gele kaart en bij herhaling een rode kaart worden opgetreden. Dit kan leiden tot een bestuurlijke boete of een (tijdelijk) zendverbod.

Op haar website geeft de hobbyscoop een reactie over het toezicht. De stichting heeft een faciliterende doelstelling; samen met vele radiozendamateurs creeeren zij mogelijkheden om te communiceren, onderzoek te doen en vooral samen innovatieve techniek te bouwen. Met meer dan 15 operationele systemen op maar liefst 24 lokaties door Nederland is een veelheid aan prachtige mogelijkheden beschikbaar voor de geregistreerde radiozendamateur.

Het projekt PI2NOS is één van de meest omvangrijke systemen die de stichting beschikbaar stelt aan de radio amateurdienst. Behalve héél veel mooie en leuke verbindingen komt het helaas ook voor dat dit systeem onjuist gebruikt wordt door zowel radiozendamateurs als ook anderen. De omvang en het gebruiksgemak geeft een lage communicatiedrempel met een groot dekkingsgebied en publiek, dit lijken enkelen zich niet te beseffen. De financiele investering in de bovenregionale repeater PI2NOS is zeer aanzienlijk en wordt gedragen door sponsors en donateurs. Alhoewel in geval van een calamiteit al zeer snel negativiteit tentoon wordt gespreid is de stichting van mening dat PI2NOS een aanzienlijke en positieve meerwaarde betekent voor het radiozendamateurisme.

Het aangekondigde verscherpte toezicht door Agentschap Telecom is zeer welkom en voor de stichting tevens het teken om de geldende spelregels verscherpt toe te passen. Als je van PI2NOS (of een ander hobbyscoop systeem) gebruik wenst te maken, dan gelden als vanzelfsprekend de registratievoorwaarden. De door Hobbyscoop opgestelde spelregels helpen daarnaast om gemakkelijk en ontspannen verbindingen te kunnen maken. In excessieve gevallen zullen gebruikers gevraagd worden om niet langer van onze systemen gebruik te maken.

Meer informatie: hobbyscoop.nl.

20 antwoorden
 1. Gerard Buitenzorg
  Gerard Buitenzorg zegt:

  Eindelijk een stap in de GOEDE richting.
  Waarom kan NU wel de kat de bel worden aangebonden met een controle en sanctie beleid vaa of door het Agentschap Telecom….Het artikel geeft een zeer duidelijk relaas over hetgeen de radio enthousiastelingen e wachten staat zodra de jaren bekend zijnde voorschriften worden overtreden
  Hulde, ik spreek als luisteramateur de wens uit binnenkort van al het gebral en geneuzel op NOS ter ziele gaat.

  Eutopie? werk er aan mee dat het haalbaar is.

  gegroet

  Gerard Buitenzorg

 2. MPX
  MPX zegt:

  Bijdehand om dit aan de grote klok te hangen, nu gaat iedereen natuurlijk ineens erg braaf doen.
  Of is dit een verhaaltje dat moet afschrikken?

  • Rob
   Rob zegt:

   “nu gaat iedereen natuurlijk ineens erg braaf doen”
   Prima toch? Daar gaat het juist om. Niet om willekeurig mensen te pakken ofzo.

 3. Charles - PE2CH
  Charles - PE2CH zegt:

  Wangedrag en clandestiene gebruikers zijn er altijd al geweest, dat is van alle tijden.
  Kortom, niets nieuws dus.
  Behalve misschien dat ze nu nog meer aandacht krijgen, maar dan een beetje anders.

 4. TON
  TON zegt:

  Stelletje zielepietjes….1 regel mis ik…ook degene die de repeater constant gebruiken en absoluut geen 3 sec loslaten en zg beheerder of wat dan ook zijn …kom op zeg..en over intruders of piraten…de zendamateurs die lopen te muggesiften .zijn der eigen tijd vergeten..enne At gaat alleen maar op intruders af die verlinkt worden door zg zendamateurs..die zelf ook hebben lopen piraten..(dat is iets waar ik niet zo goed tegen kan).73 Ton PD0TZM…

  • Bert Schaap
   Bert Schaap zegt:

   Piraten hebben zich inmiddels meer banden eigengemaakt als er toegestane banden voor zendamateurs zijn. In Noord en Zuid-Holland en Utrecht zit men zelfs te “DX-en” op 434,— Mhz, Ook “officiele” amateurs zitten rustig QSO te maken met LPD-ers die een watt of 50 gebruiken. Ook al zou je meerdere banden vrijgeven voor de piraten, bv een stuk middengolf, stuk 3 meter en een stukje kortegolf, dan nog komt het grijze joggingbroek minderwaardigheidscomplex bovendrijven en gaat men toch piraten op andere banden. Want wat zijn ‘wij’ minder als die gasten met een papiertje of het heeft iets “romantisch” of ander geklets.
   Overigens ben ik van mening dat dit soort landelijke systemen met veel ontvangers en zenders, een verkapt GSM systeem zijn, die de gemiddelde zendamateur steeds verder doet afzakken tot een brabbelend mannetje met een stok op de zolder of een walkie-Talkie op de fiets. Doet het altijd, net een smartphone. Dus wat is de meerwaarde t.o.v. een pubermeisje die zit te bellen met haar vakantie vriendje in b.v. Mexico (DX) LOL.
   Andere antenne’s zijn toch niet nodig, Laat staan dat er nog Yagi’s of andere richt antenne’s gebruikt worden. Of enige kennis over antenne’s en apparatuur. Het woord “stopcontact amateur” of “Kom je nu ver met dat bakkie’ worden ingehaalt door de realiteit.

  • Mischa
   Mischa zegt:

   NOS heeft dan ook ongeveer vijf keer zoveel dekkingsgebied Bram. Helaas zit daar ook het gebied bij waar de meeste toestanden vandaan komen (randstad zuid).

 5. Peet
  Peet zegt:

  Zo leer je nog eens wat, me helemaal niet gerealiseerd dat er in de machtingsvoorwaarden staat dat je voldoende ruimte moet laten aan deelnemers die zich inmelden. Kan iemand een linkje plaatsen waar dat staat?

  Geluidjes? Als dat een digitale codering is mag dat toch?

  Als je een verbinding maakt met iemand die z’n call niet noemt, ben je dan illegaal als je daar een verbinding mee maakt? Feitelijk maak je toch een verbinding met de repeater? Zo hoor je op PI2NOS regelmatig een vrouwenstem in het Engels iets zeggen. Een call heb ik nooit gehoord. Waarschijnlijk valt die onder toezicht van een zendamateur met vergunning en is de call PI2NOS. Als dat voor die dame geldt mag in principe toch iedereen die met een draadje aangesloten is op de zender z’n zegje (legaal) doen?
  De vraag is waar ik wat gemist heb.

  Hopelijk wordt er goed onderscheid gemaakt tussen goedwillende amateurs die zich niet bewust zijn van deze voorwaarden en de raddraaiers en illegalen. Dat niet een goedwillende amateur die z’n call wel zegt (en dus traceerbaar is) een gele kaart krijgt omdat een illegale toevallig niet traceerbaar is.
  We zullen zien.

  • Mischa
   Mischa zegt:

   Zeker nooit goed geluisterd. De dame zegt continue haar call maar dat terzijde. Als je gaat vallen over de repeatercallgever dan vraag ik me werkelijk af of je het wel helemaal begrepen hebt…

 6. sam
  sam zegt:

  heerlijk geen gebrul geboer en andere smerige geluiden meer op pi2nos t lijkt een utopie maar de tyd zal t leren of de wens van de amateurs uitkomen

 7. Johannes
  Johannes zegt:

  Jammer dat al die “paalklevers” van de NOS nu naar DMR verhuizen en het daar ook op 11 meter begint te lijken.

  • Randy
   Randy zegt:

   Lekker daar heen laten gaan. Op DMR kun je mensen selectief aan en uitzetten 🙂 Op 204 kom ik al bijna niet meer.

  • Mischa
   Mischa zegt:

   Het heeft ook niets met NOS te maken, maar met zendamateurs – in dit geval de paalklevers. Is toch logisch…

 8. sam
  sam zegt:

  was gisteren weer lekker raak op de NOS schapen en andere dieren geluiden gehoort zelfs muziek lekker bezig jongens!!!
  op de 11 is het doodstil nou dus ik weet niet waar jullie over zeuren tunnel visie???

Reacties zijn gesloten.