Agentschap Telecom over PLC-norm

AT_logoNaar aanleiding van een artikel dat we vorige week publiceerden over de nieuwe  EN50561-1 norm voor Powerline Communication Devices (PLC) heeft Hamnieuws.nl enkele vragen neergelegd bij Agentschap Telecom. Via woordvoerder Frans van Bergen ontvingen we de antwoorden. We zullen deze één op één publiceren om eventuele misverstanden te voorkomen.

Hamnieuws:In hoeverre is Agentschap Telecom, of haar Europese collega toezichthouders, betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe norm?

Agentschap Telecom participeert in CENELEC TC210-WG11 en is daarmee goed op de hoogte van de laatste stand van zaken mbt EMC eisen voor PLC apparaten.  CENELEC TC210-WG11  is de werkgroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling van 3 verschillende geharmoniseerde normen voor PLC. Het eerste deel betreft PLC tot 30 MHz voor in-huis gebruik. Deze norm zal binnen enkelen weken worden gepubliceerd in het Official Journal van de European Union (OJEU). Vanaf dat moment mogen fabrikanten de norm gebruiken om aan te tonen dat zij voldoen aan de wettelijke eisen. De Europese regelgeving laat ook toe dat andere methodes worden gebruikt dan aangegeven in de de norm en dat dus op een andere manier  aangetoond wordt dat aan de eisen wordt voldaan. Het niveau van radio protectie dient daarbij wel minimaal hetzelfde te zijn als het niveau waar de norm zich op richt. Zodra de norm gepubliceerd is in de OJEU mag deze gelijk worden gebruikt echter er geldt wel een overgangsperiode waarbij zowel de nieuwe norm als de ‘oude’ norm mag worden gebruikt. Hoe lang deze overgangsperiode wordt bepaalt de Europese commissie en dat zal spoedig bekend zijn.

De delen 2 en 3 die gemaakt worden gaan over PLC access en PLC voor in-huis toepassingen op frequenties groter dan 30 MHz. CENELEC is nog bezig met de ontwikkeling van deze normen.

Hamnieuws: In hoeverre is de nieuwe norm een verplichting voor leveranciers van apparatuur?

Het gebruik van de meetmethodes en limieten uit de norm is niet verplicht maar de norm geeft wel de ‘state of the art’ aan. Dat wil zeggen dat fabrikanten minimaal moeten voldoen aan het niveau van radioprotectie dat volgt uit de geharmoniseerde norm.

Hamnieuws: Hoe gaat Agentschap Telecom om met klachten over PLC’s van bijvoorbeeld radiozendamateurs en hoeveel klachten waren dit in 2012 en tot nu toe in 2013?

Agentschap Telecom heeft in 2013 tot nu toe 20 storingsmeldingen ontvangen betreffende storingen die veroorzaakt werden door PLC.  Agentschap Telecom heeft geen gegevens van de voorgaande jaren.

6 antwoorden
  1. pa0way
    pa0way zegt:

    Er was/is geen behoefte aan de nieuwe norm EN50561-1. De WIFI normen dekken de behoefte volledig af. Waarom moest deze norm er dan toch komen? Het AT is zeer goed op de hoogte met deze nieuwe norm en werkt daar zelf aan mee! (zie het artikel hierboven) Het AT, dus de minister van EZ, heeft dus bewust de Korte Golf de nek omgedraaid. Dat is toch ongelofelijk!

    Waarom heeft het bestuur van de VERON niet direct groot alarm geslagen? Waarom heeft de VERON niet rechtstreeks contact gezocht met de minister van EZ en de politiek om onze bezwaren daar direct kenbaar te maken? Waarom is de VERON niet gezamenlijk opgetrokken met de andere Europese zend- luisteramateur en consumenten verenigingen om deze ontwikkeling in Brussel van tafel te krijgen? Heeft het bestuur van de VERON überhaupt wel toegang tot de Haagse politiek of kwaakt ze alleen het AT na?

    De nu ongelimiteerde verkoop van de z.g. Homeplug en in de toekomst de apparaten die volgens deze nieuwe norm gaan werken betekent het einde van het Korte Golf gebruik zoals we dat nu kennen. Een zendamateur of korte golf luisteraar met buren die een Homeplug gebruiken hebben geen ontvangst meer!

    Deze hele gang van zaken maakt maar weer eens duidelijk dat het bestuur van de VERON heeft zitten slapen. Ik stel voor om deze OM’s per direct te verzoeken af te treden. Zeer incompetente lieden. De schade die deze groep heeft aangericht is enorm!

  2. Wim
    Wim zegt:

    Je kunt natuurlijk meedoen aan velddagen, Summits on the Air en dergelijk. Dan heb je er geen last van. En tja we zijn een democratisch land, 12000 zendamateurs willen geen PLC en de rest van Nederland wel. Bovendien heb ik begrepen dat er in de aan amateurs toegewezen frequenties wat demping verplicht is.

  3. pa0way
    pa0way zegt:

    Beste Wim,

    Deze apparatuur komt nu overal te voorschijn. Homeplugs worden verkocht door de DIY-winkels zoals de PRAXIS. KPN installeert ze standaard als je hun Alles-in-1 bestelt. Zelfs als er al een bekabelt netwerk in de woning aanwezig is plaats met een homeplug. Een zeer onverantwoordelijk gedrag van de KPN.

    Er zijn geen beperking gesteld aan het gebruik van de homeplug / PLC. Iedereen doet maar wat hem goed lijkt.
    Ik ken mensen Homeplugs gebruiken om internet naar hun tuinhuisje mogelijk te maken. De 230 volt leiding die van het woonhuis naar het tuinhuisje loopt hangt buiten 2 meter boven de grond en is 20 meter lang. Gevolg is dat de ontvangst in de het hele woonblok gestoord is.

    Dit raakt alleen de zendamateur zul je zeggen (vreemd want die heeft zijn wettelijke vastgelegde rechten waarvoor hij ieder jaar betaalt), maar dat is natuurlijk niet zo. Iedereen in de omgeving kan niets meer ontvangen op de omroepbanden die liggen binnen het frequentiespectrum waarom de homeplug(PLC) uitzendt! We hebben het dus niet over 12000 gerepliceerde zendamateurs maar over 15 miljoen Nederlandse consumenten!

    De techniek die door de PLC leveranciers wordt gebruikt is onveilig. Hij is makkelijk af te luisteren. Hij is ook op een andere manier onveilig en wel voor de gezondheid van de gebruiker die immers “in de PLC antenne woont”‘ De antenne wordt namelijk gevormd door alle 230 volt leidingen in het huis van de gebruiker. Je kunt er niet aan ontsnappen. Levensgevaarlijk!

    Er is geen onafhankelijk onderzoek dat aantoont dat het wonen in een homeplug/PLC antenne veilig is voor alle bewoners in die woning. Dus zowel voor pasgeborene, opgroeiende kinderen, volwassenen als voor kwetsbare bejaarden. Mede daarom moet de verkoop en het gebruik van PLC’s/ homeplugs per direct verboden worden.

  4. Rob
    Rob zegt:

    Dat is wel erg veel mis-informatie in 1 artikel pa0way!
    Je kunt je beter neerleggen bij wat Wim schrijft, het hele volk wil internet en dat is een veel groter belang dan dat van zendamateurs en andere kortegolf luisteraars, wat immers een uitstervende vergrijzende hobby is. Best voorstelbaar dat er soms wordt gekozen in het algemeen belang in plaats van een beperkt belang. Er worden ook ontsierende masten neergezet om het volk mobiel te laten internetten en daar zijn vast meer mensen tegen.
    Als je er tegenin wilt gaan kom dan niet met foute informatie zoals dat wij zouden betalen (doen we al jaren niet meer) en dat dat is voor bescherming (dat was nooit zo).
    En al helemaal niet met kulverhalen over dat het onveilig zou zijn.

  5. PA0ETE
    PA0ETE zegt:

    Punt is, er zijn PLC-apparaten die zonder enige storing aan amateurfrequenties werken. Ik heb zelfs het idee dat dat bij een meerderheid van de apparaten zo is. Voorbeeld daarvan zijn verschillende amateurs waar ik het heb zien werken, ook zes jaar geleden al, terwijl ze PLC gebruikten voor het internet op de computer naast de kortegolfzendontvanger die ze voor hun logboek gebruikten. Geen spoortje van storing te vinden.

    Ik ken daarnaast ook enkele mensen waar de problemen ten hemel schreiend zo erg zijn. Als het in zo’n geval één buur betreft kun je nog overwegen om de buur te verrassen met een veel beter PLC die voor hem het voordeel van bijvoorbeeld meer snelheid geeft, en dan heb jij het voordeel dat je van de HF-prut af bent. Het kost een paar tientjes, maar het probleem is dan wel opgelost.

    Ik heb echter ook wel gezien dat gewiekste verkopers in een hele wijk een product voor goedkoper internet wisten te verkopen met als gevolg dat behoorlijk wat mensen in zo’n wijk tegelijkertijd ineens een inferieur PLC-product inschakelden.

    Tsja,ik zou maar niet te hard gaan roepen dat de uitstraling van boven de grond hangende PLC-kabels zo gevaarlijk is. Voor je het weet zien ze de langdraad van ‘den amateur’ ook hangen, en realiseren ze zich dat die niet alleen hoger hangt, maar ook met veel meer zendvermogen werkt dan de 10 W die die PLC-apparaten volgens de richtlijnen maximaal op zo’n stroomdraadje mogen zetten.

    Dat het er gekomen is dat is eenvoudigweg het gevolg van een groep handige lobbyïsten onder de noemer Home Plug die voor een groep fabrikanten ervoor gezorgd heeft dat de zendapparatuur die PLC in feite is, niet als zendapparatuur werd beoordeeld, maar tegelijkertijd enkele jaren lang ook niet aan de regels voor ongewenste uitstraling hoefden te voldoen.Dat laatste zou zijn tot aan de invoering van nieuwe regelgeving. Het was dezelfde lobbyclub die er vervolgens voor zorgde dat het meerdere jaren duurde voordat die regelgeving er uiteindelijk kwam. In de tussentijd hadden de fabrikanten de kans om de Europese markt vol te plempen met zo’n merkwaardig product waar veel mensen met enig verstand van zaken natuurlijk nooit aan waren begonnen.

    Het kan allemaal nog veel erger hoor. Ik heb daar een paar jaar geleden voor een tijdschriftartikel eens naar geresearcht. In onder andere Nieuw-Zeeland en Japan zijn er internetproviders die hun snelle internet mogen verspreiden niet via glasvezel, maar gewoon via het elektriciteitsnet. Als je je dan bedenkt dat in de meeste landen het distributienet geheel bovengronds is aangelegd kun je je voorstellen wat voor prut dat geeft. In NZ was dan tot enkele mijlen buiten zo’n plaats geen enkele ontvangst meer mogelijk, en in Japan ging het om zulke hoge snelheden dat de frequenties er in sommige gebieden tot ruim boven 400 MHz op slot zaten.

    • PD2LEO
      PD2LEO zegt:

      Als mijn buurman zit te internetten hoor ik hem over mijn gitaar versterkers, op de AM broadcast radio en op verschillende amateur frequenties.

Reacties zijn gesloten.