‘ Zonnepanelen blijken stoorzenders’

Agentschap Telecom waarschuwt de installatiebranche over de aanleg van PV-installaties. De toezichthouder heeft meerdere klachten ontvangen. Een onjuiste aanleg kan zorgen dat de bedrading aan de gelijkstroom kant werken als antennes. Door deze draden parallel te laten lopen en zo kort mogelijk te houden, kan storing worden voorkomen. Ook ontbreekt het vaak aan deugdelijke aarding. Eerder al werd in Amersfoort een meting gedaan naar aanleiding  van klachten van een zendamateur. De installatie voldeed niet aan de normen en samen met de fabrikant werd aan een oplossing gewerkt.

Deze week verscheen er in de Volkskrant een bericht over de PV-installatie op het World Forum in Den Haag. Daar moeten alle 252 zonnepanelen op last van Agentschap Telecom gedurende drie weken uitgeschakeld worden. Reden is een bezoek van Ivanka Trump en ZM Willem-Alexander. De installatie zou storen op het C2000-netwerk van de hulpverleners. En juist die zullen in grote getallen aanwezig zijn voor de beveiliging van de Presidentsdochter. De maanden juni en juli zijn daarbij ook de maanden met het meeste zonlicht en dus optimaal werkende stoorzenders zonnepanelen.

9 antwoorden
 1. Mike PA0MKO
  Mike PA0MKO zegt:

  “De installatie zou storen op het C2000-netwerk van de hulpverleners.” Waarom alleen uitschakelen bij een bezoek van Ivana Trump……mijn idee : compleet verwijderen deze rotzooi of absoluut storingsvrij maaken met garantie.

 2. Paul, PA7WN
  Paul, PA7WN zegt:

  Vreemd genoeg adviseert het AT om ferrietkralen toe te passen voor de HF band. En ik ga er toch van uit dat het C2000 systeem niet op HF zit. Overigens wel fijn dat ze ook aan onze HF band denken 🙂

  • PH1M Bernard
   PH1M Bernard zegt:

   P2000 (tekst) zit zo rond 169MHZ en T2000 (voice) zo rond 380MHz

 3. Robert PA5
  Robert PA5 zegt:

  Wordt het niet eens tijd voor een groot en sterk media-offensief ?
  Niet alleen vanuit de amateurverenigingen, maar gezamenlijk met het AT en de politiek (die volgens mij de ernst van de etherruis überhaupt niet snapt)
  Het merendeel van de installatiebranche komt kennis te kort of wil niets doen uit concurrentie- en prijsoverwegingen.
  (Zie de reactie van de branche in de volkskrant, ‘het ligt niet aan de apparatuur maar alleen aan de installatie/bedrading’.
  Als je dit als branche (woordvoerder) zegt sla je de plank toch compleet mis en ben je in mijn ogen incompetent op je vakgebied.)
  Laten we eerst een keurmerk specifiek voor de installatiebranche invoeren puur op het vlak van PV installaties in combinatie met etherruis en streng handhaven binnen de branche. Zo krijg je de rotte appels er alleen maar uit.
  Zo worden ook de eindgebruikers beter beschermd.
  Het AT zet in mijn ogen het beste beentje voor (ik spreek uit ervaring want ik ben 1 van de melders) maar ze zijn blijkbaar ook aan juridische regels en obstakels binnen deze regels gebonden.
  Wie pakt dit op ??

 4. Mike PA0MKO
  Mike PA0MKO zegt:

  Aha, nu weet ik waarom…‘Congres met Ivanka Trump in Den Haag levert Nederland 1 miljard op’ volgens het AD en zendamateurs leveren geen 1 miljard op,…..alleen ergernis…..

  • Rob
   Rob zegt:

   Wij zijn als zendamateur echt niet de enige hoor…
   Van de week lanceerde Elon Mush in een keer 60 nieuwe satellieten met de aankondiging dat dit maar het begin was en het er 12000 zouden worden.
   Een Nederlander filmde het overkomen van deze satellieten en dat werd wereldnieuws.
   Hordes astronomen (zowel hobby- als professioneel) in paniek want dit zou een enorme ruis opleveren in hun waarnemingen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van meerdere opnamen om te zoeken naar verschillen, wat dan onbekende planetoiden kunnen zijn of objecten die de aarde kunnen raken. Dan zit je ineens met 12000 extra bewegende objecten die je eruit moet filteren en die het waarnemen hinderen.
   Maar denk je dat de opinie van die relatief kleine groep ook maar enige invloed heeft op dat soort projecten en/of de vergunningen eromheen?
   Echt niet, “het algemeen belang” van breedband internet in onherbergzame gebieden gaat “uiteraard” boven het specifieke belang van astronomen.
   En zo gaat het rondom storing in amateurbanden (of van HF radiospectrum in het algemeen) ook.
   Pas als er ECHT belangrijke diensten (in ieder geval in het gezichtspunt van de politici) in het gedrang komen dan wordt er naar gekeken.

 5. Eric Boot
  Eric Boot zegt:

  Goed bezien zouden de normen, regel- en wetgeving simpelweg een 0 eis moeten bevantten voor elektromagnetische emissie van dit soort toestellen (eigenlijk voor alle toestellen die niet primair bedoeld zijn voor het uitzenden of ontvangen van elektromagnetische signalen). Echter zolang de producenten van deze zooi zitting hebben in de normcommissies en ongestoord kunnen lobbyen in Den Haag en Brussel, zal dat er niet van komen.
  Tenzij er als gevolg van door een dergelijk toestel veroorzaakte ongewenste en onnodige uitstraling een keer aantoonbaar een incident in de luchtvaart ontstaat, dan is in ene, terecht, ‘Leiden in last’ en gaat iedereen zich weer afvragen hoe dat mogelijk is.
  Wij weten dat eigenlijk allang, door slechte regelgeving, niet adequaat handhaven van wel toepasbare regelgeving, wegkijken en bagatelliseren.

 6. PH1M Bernard
  PH1M Bernard zegt:

  Buurt in rep en roer.

  Jannes was eigenlijk een goeie sul, maar gisteren ging hij flink uit zijn plaat. Buurman Herman verteld:

  “Het was zo rond acht uur in de ochtend, een hels kabaal! Dacht even dat een verdwaalde V2 bom uit WOII op m’n dak terecht was gekomen. Ik ren naar buiten en zie mijn buurman als een gek te keer gaan op het dak. “TROEP!” “ROTZOOI” “AAAAHH!!” riep hij, terwijl hij de zonnepanelen van de daken rukte en op straat gooide. Een half uur is hij tekeer gegaan en heeft alle panelen in de buurt eraf gegooid.”

  “Snap er niks van, normaal is het zo’n rustige man, gisteren hielp hij de oude buurvrouw nog de straat over”

  Oom Bromsnor komt aangewandeld. “En zeg waar is de boosdoener?” “Ja die is boven op zolder in zijn hok” Oom Bromsnor: “Dan ga ik hem meteen halen!”

  “Hoeft al niet!”, klinkt het. “Ik kom eraan!” Jannes komt naar buiten en heeft een gelukzalige glimlach en vervolgd; “de banden waren schoon! Geen QRM, ik kon net nog met Japan kletsen” “Nu kan ik vredig sterven!”

Reacties zijn gesloten.