Berichten

Digipeater PI1APA uitgeschakeld

De Apeldoornse APRS digipeater/igate PI1APA is uitgeschakeld. Dat laat de beheerder PE2CJ aan Hamnieuws weten. De kosten zoals voor energie, verzekering, hardware en vergunning van de digipeater worden uit privé middelen betaald en mede door de stijging in vergunningkosten is besloten om het zogeheten experiment te beëindigen. Momenteel is de digipeater uitgeschakeld, maar er wordt gewerkt aan een ‘doorstart’. Er is interesse getoond om PI1APA voort te zetten onder leiding van een andere beheerder. De overdracht van vergunning en hardware is in gang gezet. Wel is het denkbaar dat de voormalig beheerder PE2CJ een APRS igate als vervangend ‘experiment’ zal herstarten.

Toch afwijking van vergunningsregeling

Agentschap Telecom blijkt toch af te zijn geweken van de nieuwe verguningsregeling. In dit geval gaat het specifiek om de identificatie van APRS-stations. Eerder was op Hamnieuws te lezen dat een klacht van een amateur niet in behandeling genomen is. Agentschap Telecom bleek bij een andere klacht met een andere maat te reageren. Dit tot verbazing bij een eerdere klager. Het station PI1VBK heeft een addendum op haar vergunning gekregen, waarin staat dat identificatie niet verplicht is in CW, maar dit mag ook in de mode AX25 (F1D), waarvoor het station vergund is.

Naast het hiaat met betrekking tot de identificatie in CW geldt, zo werd deze week duidelijk, ook een probleem met de vrij te laten ingangsfrequentie van repeaters alsook het ontbreken van de vaste shift. Agentschap Telecom heeft bij de introductie van het nieuwe Vergunningsbeleid aangegeven na circa 6 maanden een evaluatie te houden. Dit zal ongetwijfeld op de agenda staan van het komende Amateur Overleg dat op 25 oktober georganiseerd wordt.

Agentschap Telecom over APRS-digipeaters

Agentschap Telecom heeft recent enkele ‘digipeaters’ in het APRS-netwerk onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat er mogelijk enige onduidelijkheid bestaat over het gebruiken van een (digi)repeater op basis van de eigen amateurregistratie. Vooral het idee dat ‘als je bij de zender aanwezig bent’ je een repeater op een privé-call mag gebruiken blijkt door veel zendamateurs als juist te worden gezien. Om deze onduidelijkheid weg te nemen, is hieronder de van toepassing zijnde regelgeving uitgelegd.

Een (digi)repeater zendt aan de ingang ontvangen berichten, zonder tussenkomst van de eigenaar/gebruiker van deze repeater, opnieuw uit. In de situatie dat dit gebeurt met een vergunning (voorheen ATOF) is dat juist, maar in de situatie dat dit gebeurt op basis van de registratie is dit fout. Hierbij speelt artikel 10 van de Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning met meldingsplicht 2015 een rol:

Art. 10, lid 1, onder b zegt: “Het uitzenden van omroepprogramma´s, muziek, reclame of berichten van of voor derden is niet toegestaan.”

Ook berichten van andere zendamateurs of andere geautomatiseerde systemen zijn berichten van derden. Hiermee is het ter beschikking stellen van een (digi)repeater aan andere zendamateurs een gebruik dat niet wordt gedekt door de registratie van de eigenaar/gebruiker, maar dient te worden gedekt door een vergunning voor het zenden met een relaisstation van Agentschap Telecom. Lees meer over het aanvragen van een vergunning in de Gedragslijn vergunningen radiozendamateurs.

Het gebruik van repeaters zonder vergunning kan leiden tot een sanctie.

Hiaat in nieuwe vergunningsregeling

Er blijkt een hiaat te zitten in de nieuwe vergunningsregeling voor onbemande stations waar veel gebruikers tegenaan lopen. Wanneer een vergunning wordt aangevraagd voor een APRS-station dan dient de identificatie van dat station in CW of spraak te geschieden. Voorheen mocht dit nog in F1D (packet). Gebruikers van een nieuwe vergunning kunnen tegen problemen aanlopen wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt.

De ontdekking werd gedaan door een station in Zeeland. Toen de vergunninghouder navraag ging doen bij toezichthouder Agentschap Telecom werd in een toelichting aangegeven dat geen afwijkingen mogelijk zijn. De toezichthouder schrijft:

Er zal niet worden afgeweken van het actuele identificatie-voorschrift zoals beschreven in het nieuwe beleid, dat betekent dat u inderdaad een voorziening dient te realiseren om een morse (A1A, max 20 w/pm) of een spraak (F3E) identificatie te bewerkstelligen. Dit identificatie-voorschrift is opgesteld om het mogelijk te maken toezicht te blijven houden op het gebruik van het frequentiespectrum dat aan zendamateurs is toegewezen, ondanks de grote hoeveelheid verschillende modulatiesoorten.

Omdat de vergunninghouder geen mogelijkheden zag om dergelijke identificatie binnen de uitrolverplichting van 4 maanden te realiseren is de vergunning weer ingeleverd bij Agentschap Telecom.

System Fusion (C4FM) repeater in Delft

Vanaf morgen zal de C4FM-repeater in Delft aangezet worden. Door het nieuwe vergunningenbeleid kan deze repeater bestaan naast de DMR-repeater PI1DFT die dezelfde roepletters heeft. De repeater zal uitzenden op 438.0250 MHz met de ingang op -7.6. Er wordt gebruik gemaakt van Mixed mode, dus ook analoge gebruikers kunnen experimenteren in FM, zo laat beheerder Ton (PD4DFT) aan Hamnieuws weten. De repeater zal vooralsnog standalone zonder netwerkkoppelingen draaien.

Daarnaast zal er een APRS digipeater geplaatst worden op de nieuwe 70cm frequentie 432.5000 MHz. Deze gaat, net als de C4FM repeater, uitzenden met 15 dBW vermogen op 50 meter hoogte.

Eerste APRS iGate op 432.500 MHz QRV

De eerste APRS iGate op de nieuwe frequentie 432.5000 MHz is gisteren aan gezet. Deze staat op de Gerbrandytoren en maakt gebruik van een WebSDR op het systeem van PI1UTR. De APRS systemen zullen vanaf 1 april a.s. verhuizen van 430.5125 MHz naar de Europese frequentie 432.5000 MHz. Agentschap Telecom heeft hier in de nieuwe beleidsnotitie rekening mee gehouden.

Houders van een bestaande vergunning mogen deze echter niet overzetten naar de nieuwe frequentie. De parameters in de huidige vergunning blijven geldig. Voor een iGate is echter geen vergunning nodig. Dit is enkel een ontvanger die de informatie via internet doorzet naar de centrale APRS-systemen. Nederland kent tientallen iGates die eenvoudig te maken zijn met een RaspBerry Pi, een RTL-SDR en DireWolf-software.

Meer informatie over deze WebSDR staat op Hobbyscoop.nl.

Nieuwe antenne voor PI1GRL en PI1SGM

GroenloDe antenne voor de Achterhoekse DMR-repeater PI1GRL is vervangen. Deze antenne doet ook dienst voor APRS-digipeater PI1SGM-2 en staat opgesteld op het dak van Scholengemeenschap Marianum in Groenlo, gemeente Oost-Gelre.

De Diamond X300 antenne is vervangen door een Comet GP-9 die de nodige versterking heeft en staat opgesteld op circa 20 meter boven straatniveau, zo laat Henry (PC2KY) weten aan Hamnieuws. Met de nieuwe antenne is de Achterhoek weer enkele jaren verzekerd van goede APRS en DMR-dekking.

Lees meer

Nieuwe functies op repeaterkaarten

kaartjeaprsRené, PC7X, heeft enkele nieuwe functies toegevoegd op de interactieve repeaterkaarten die voor PI2NOS en PI3UTR ontwikkeld zijn. Zo laten de kaarten ook APRS-stations zien. Mobiele stations die de tekst ‘PI2NOS’ of ‘430.1250 MHz’ meezenden in de statustekst krijgen daarbij een rode lijn zodat deze extra opvallen op de kaart. Ook wordt er geëxperimenteerd met Multilateratie (MLAT), waarbij op basis van signaalsterkte de positie op de kaart weergegeven wordt.

Lees meer

WebSDR geactiveerd in de 2-meterband

pi2nosIn Hilversum is vanaf heden een nieuwe 2-meter WebSDR geactiveerd. Hiermee is het gemakkelijk geworden om in de wijde omtrek van ’t Gooi mee te luisteren met de diverse activiteiten op deze van meest gebruikte amateurband, buiten HF dan.

Het bereik is uitstekend; uit een zeer wijde omtrek (omstreeks 100 kilomete) kan door verschillende gebruikers tegelijk worden geluisterd naar zaken die normaal gesproken niet met een eigen antenne kunnen worden waargenomen.

Lees meer

Wijzigingen in DMR-netwerk

DMRSinds vandaag zijn er enkele grote wijzigingen in het Nederlandse DMR-netwerk van Hytera. TalkGroup 204 op Slot 2 is niet meer. Dat kanaal werd tot gisteren gebruikt voor alle landelijke communicatie.

Sinds vandaag is TalkGroep 9 actief op het 2e tijdslot waarbij de gebruiker zelf een reflector kan koppelen. Daarmee kan gekozen worden voor Noord, Midden of Zuid-Nederland alsook heel Nederland.

Lees meer