‘Baofeng DMR-portofoon onbruikbaar’

Boafeng’s DMR-portofoon, de DM-5R, blijkt onbruikbaar op repeaters. Dat geldt in ieder geval voor het Nederlandse BrandMeister netwerk. Peter (PA3PM) heeft diverse tests uitgevoerd en het blijkt dat deze portofoon op beide tijdsloten uitzend. Of het probleem met een firmware update verholpen kan worden is momenteel niet bekend.

Omdat gebruik van deze portofoon op het (BrandMeister) netwerk verstoringen aan het netwerk geeft is het gebruik ervan ongewenst. Wanneer een dergelijke portofoon toch gebruik wordt en storing oplevert, dan zal het DMR id tijdelijk geblokkeerd worden op het netwerk.

Meer informatie: HAMdigitaal.nl.

10 antwoorden
 1. Ruud Pont
  Ruud Pont zegt:

  Heb al gelezen dat de chip die het zender in deze porto verzorgd enkel fm aan kan
  Dmr vereist snel aan/uit schakelen van de zender om in het juiste tijdslot te blijven
  Hardwarematig kan deze porto dus nooit dmr tier2

 2. Rob
  Rob zegt:

  “Of het probleem met een firmware update verholpen kan worden”

  KAN de firmware überhaupt wel worden geupdate? Op de FM porto’s van Baofeng kan dat helemaal niet,
  omdat er een processor met eenmalig programmeerbaar geheugen gebruikt is. (dus geen flash)

  • Jeroen PD1ODE
   Jeroen PD1ODE zegt:

   Zeker! Op HAMDigitaal https://www.hamdigitaal.nl/?p=6531 is te lezen dat PTT indrukken tijdens het aanzetten de portofoon in developer modus (“IAP Mode”) zou moeten krijgen. Toetsen lichten op en het LCD scherm zou rood moeten branden. Zo ver ik weet is dit nog niet eerder geweest met de normale FM portofoons.

 3. Azijnzeikerd
  Azijnzeikerd zegt:

  Man man man, het lijkt de Telegraaf wel.

  Dat ding is perfect bruikbaar. Kost geen drol en er zijn 100.000 goedkope accessoires voor te koop. En je kan ook nog eens simplex digitaal communiceren.

  Het enige probleempje is dat ie dan niet via DMR repeaters kan werken. Jammer dan, Wil je dat koop dan voor een klein beetje meet geld een porto waar dat wel mogelijk mee is. Maar wij centamateurs verwachten voor 50 dollar een ding dat presteert als een apparaat van 500 dollar.

  Overigens hoor je op DMR voornamelijk heel veel slap geklets, door steeds dezelfde amateurs. De techniek is leuk, de praktische uitvoering niet. Overigens iets wat op de meeste repeaters van toepassing is.

 4. Eline
  Eline zegt:

  Toen ik in den beginne las over deze porto dacht ik aan een 1 april grap. Een dmr porto die er hetzelfde uitziet als het fm broertje deed mij denken aan bedrog, iets willen verkopen dat niet bestaat. Wat dat betreft heb ik ongelijk gekregen. Waar ik wel in gelijk heb gekregen; dat het nooit goed kan werken. Als Wouxun met een DMR porto was gekomen had ik het meteen geloofd, maar Baofeng, daar heb ik niet zoveel vertrouwen in, al zijn de fm dualband porto’s leuke dingetjes.

  • Rob
   Rob zegt:

   Het is een beetje jammer dat veel mensen alleen die Baofeng porto’s kennen die zo op dit ding
   lijken (UV-5R en varianten) en niet de UV-B5 en GT3mk2 die zo veel beter werken… en de prijs
   is ongeveer gelijk. Maar men blijft maar kopen wat men bij de kennissen gezien heeft in plaats
   van de verder ontwikkelde types. De UV-B5 en GT3mk2 presteren beter dan sommige A-merk
   porto’s!

Reacties zijn gesloten.