Beheerders PI2NOS: “Wij hebben er genoeg van”

Op de website van Stichting Scoop Hobbyfonds, de beheerder van onder andere het PI2NOS repeater systeem is gisteren een bericht geplaatst, waarin beheerders aangeven dat ‘het punt bereikt om verstrekkende maatregelen te nemen tegen personen die zich uitsluitend inzetten om het verkeer (…) te verstoren’. De verstoringen betreffen personen die doelbewust QSO’s verstoren, vreemde geluiden, geschreeuw, etc.

Per direct zijn enkele ontvangers uitgerust met een (afwijkende) CTCSS toon van 192.8 Hz. Het betreft met name de ontvangers in Zuid-West Nederland. Een van de repeater beheerders gaf gisteren aan dat het gaat om de ‘driehoek Rotterdam – Den Haag – Dordrecht’ en een tweetal gebruikers in de regio Breda alsook één station in Groningen, zo was te horen op PI2NOS.

Indien deze maatregelen niet werken dan zal de stichting de ontvangers in deze delen van Nederland ontmantelen en de zender in IJsselstein uitschakelen. De zender in Hilversum zal dan aangaan met beperkt vermogen waardoor  Zuid-West Nederland geen gebruik meer kan maken van deze bovenregionale repeater.

Verder wordt een oproep gedaan naar de gebruikers van het systeem om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Te vaak wordt er, veelal zonder call, gereageerd op verstoorders. De enige juiste oplossing is echter het lokaliseren van stoorbronnen. Dus schakelen naar de ingang van het systeem en een onderbouwde melding doen bij de toezichthouder. Details als tijd, opname en locatie helpen om de klacht in behandeling te laten nemen.

22 antwoorden
 1. Rinse
  Rinse zegt:

  Hallo 1 ieder die dit leest,

  Het zou verschrikkelijk jammer, dat de PI2NOS deels of totaal uitgeschakeld zou worden, zijn voor al het werk, tijd en geld wat er in is gestoken door de beheerders en sponsoren. Een groot aantal mensen maakt er dagelijks en met veel plezier gebruik van.
  Het reageren overal op zouden we mee moeten stoppen daar je alleen maar olie op het vuur gooit en het misbruik dus juist aanwakkert.
  Ook het verwijzen naar de zgn PIRATEN zou verleden tijd moeten zijn, immers het zijn niet alleen de niet gemachtigde mensen die de verstoringen veroorzaken maar ook onze mede Amateurs.
  Mochten we wel figuren tegenkomen die géén licentie hebben zouden we ze niet af moeten blaffen maar proberen deze mensen aan de studie te helpen zodat ze wel een licentie kunnen halen, voor de zendamateurs die de boel bewust verstieren is maar 1 oplossing en dat is het, al dan niet tijdelijk of definitief, de roepletters intrekken.

  Laten we met ons allen hopen dat het door een paar treiteraars voor zoveel goed willende mensen bedorven gaat worden!!! immers dan heeft een kleine groep het weer gewonnen van een grote groep.

  @Beheer van de PI2NOS succes en wijsheid toegewenst in de besluitvorming omtrent de PI2NOS

  Rinse PD2RF

 2. Cor, PA0GTB
  Cor, PA0GTB zegt:

  Ik ben ruim 30 jaar technisch beheerder geweest van het Relaisstation PI3AMR te Geertruidenberg
  Ik weet wat het betekent als een stel lieden de hobby vergallen
  Opsporen en doorgeven aan het Agentschap Telecom zodat deze verder de stappen kunnen ondernemen
  dat is de enige juiste oplossing

  73 de Cor, PA0GTB

 3. Lola Hofman
  Lola Hofman zegt:

  Moeilyk om iedereen naar ze zin te maken voor jullie petje af lk ben zelf luisteraar en wordt er al moe van lola uit waddinxveen !!!!!!!

 4. Paul PC4T
  Paul PC4T zegt:

  Een treurige zaak, dat zieken van repeaters. Het gebeurt op veel 2 meter repeaters, maar ook soms op 70 cm. Waarom mensen dat? Ontzettend kinderachtig. Voor mij een reden om al paar jaar niet meer op VHF en 70 cm uit te komen. Ik houd het gewoon op HF.

 5. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  Ik geef de repeaterbeheerders groot gelijk.
  Wordt het niet eens tijd dat amateurs massaal in opstand komen tegen de vrije verkoop?
  Zo zonde dat zo’n uniek systeem verknald wordt!

 6. Rene PA2RU
  Rene PA2RU zegt:

  Erg jammer , maar dit was te verwachten op een repeater van dit kaliber…toen die voor het eerst in het bereik van Emmen kwam heb ik eens geluisterd : mijn eerste indruk van wat zich daar afspeelde was om te janken zo slecht..
  Kennelijk zijn we in ons land nog niet aan een dergelijke repeater toe getuige deze wantoestanden.
  Los daarvan vind ik het ook geen aanvulling op de al bestaande repeaters want met zo’n grote ga je onder de duiven schieten van de kleinere waar je dit soort fratsen veel minder tegenkomt..
  Ik hoop dat de beheerders de wijsheid kunnen opbrengen hoe het verder moet..

 7. René Berends
  René Berends zegt:

  Dat gedoe was te verwachten met zo’n grote repeater…discipline is ver te zoeken..kijk eens naar de States of wat dacht je van down under..daar gaat het op vergelijkbare praatpalen veel ordelijker aan toe..in ons land zijn we er (nog) niet aan toe kennelijk.

 8. Rolf PD1ASH
  Rolf PD1ASH zegt:

  Gewoon een D-Star Netwerk van maken welke uitsluitend beschikbaar is voor geregistreerde radiozendamateurs.

 9. Stan. PD5CN
  Stan. PD5CN zegt:

  Jammer dat een paar {{debielen}sorry voor de term} heel de goed bedoelde groep mensen in zuid west nederland laat boeten voor hun daden.
  Al weet ook ik niet een snelle oplosing voor het probleem.

 10. PD2IW
  PD2IW zegt:

  In DL heb je repeaters met een dekking verglijkbaar en zelf meer dan NOS,maar lang niet zo een puinhoop.

 11. Rick van Dalen
  Rick van Dalen zegt:

  Sinds langere tijd luisteramateur om icm de lesstof nu, weldra zelf ook te mogen zenden. Betrap mijzelf r de ltste mndn steeds vaker op “verder te scannen/zoeken” bij (vaak) OERsuffe gesprekken en stoor/treiter qso’s…
  (De daily minuts & boeiende qso’s van met name Lodewijk doen mij steeds weer “terugkomen”)… 😉

  Hoop dat “t storen/pesten” mmt van voorbijgaande aard is… en dat “de kick” van n porto’tje kopen vanaf al €20 inmidd “eraf” is danwel heeft geleid tot n registratie!!

  73’s
  “Flipje Verschuur” 😉

 12. Andre Jerphanion
  Andre Jerphanion zegt:

  .
  Ik ben 32 jaar luisteramateur.
  Wel had ik een hobby die niet werd toegestaan, maar dat stond de amateurs niet in de weg. (Nu alleen nog met evenementenvergunning en/of een stream)
  Daarbij risceerde ik zelf destijds een boete van 45.000 euro.
  Ik luister iedere dag mee en vind het wel vervelend dat men spreekt over mongolen die weer bezig zijn, en ander soort taalgebruik bij ongewenste storingen.
  Dat er ingegrepen moet worden is 1 ding wat zeker is.
  maar pas zelf ook op wat je zegt.
  Ik voel me vernederd, als men constant roept over een gefrustreerde 27mc`er,mongolen en 3mtr piraten.
  Ik ben na onze verhuizing nergens meer actief.
  Ik ben alleen nog bezig met technische aspecten en luisteren.
  Het modificeren van Changhai foejong hai portofoons zoals Baofeng vind ik leuk om te doen.
  Er staan er nog 2 nieuw in de doos klaar,met een dijk van een modulatie.
  50 euro Exl. verzending voor een set van 2 ,Baofeng UV-5R (NIEUW), kant en klaar voor gebruik en gemodificeerd in de modulatie.. (Kan op verzoek geprogrammeerd worden)
  Dat is wat mijn hobby nog inhoud, kleine dingetjes.
  Nutteloos indrukken van een microfoon ligt iig niet in mijn aard.
  Ik test, en alles op dummyload (oliegekoeld)
  Voor een liefhebber ligt hier een werkende Yeasu VX-6 met handmicrofoon (origineel) ,De accu geeft geen stroom door naar de porto waar hij het op voeding wel prima doet. (lader is onvindbaar)
  Ik gun hem 1 van jullie amateurs, om er nog plezier van te hebben.
  Rx loopt van 0 tot 1000mhz. (prijs is verzendkosten)
  Zelf voor mijn licentie gaan, doe ik niet meer,ik ben toch niet echt een prater.
  Maar ik luister wel graag met jullie mee.
  Men kan mij bereiken via mail.
  De beheerders weten mijn mailadres wel die ik gebruik op de website van PI2NOS.
  Verder heb ik nog wat antennes (immitatie Diamond 771 met rechtreekse aansluiting)
  Ze zijn 1 euro excl. verzending.
  Ik ben geen handelaar, maar het staat maar wat en het ligt maar wat, en aanbieden op een verkoopsite zal ik niet snel doen.
  Ik wist niet waar ik mijn verhaal kon doen + mijn aanbieding voor de liefhebber, maar ik wens jullie het beste, en als ik in de buurt ben van een bevriende amateur, zal ik een roepje doen met zijn of haar call. (Onder toezicht en met toestemming uiteraard)

  51e, 73e van Andre en Anita.
  Qth, Bakkeveen. (3 provinciepunt Fr/Gr/Dr)

 13. sam
  sam zegt:

  ja word er ook soms schytziek van (sorry) van t gefluit geknyp en rare en banale geluiden makende pesoon(en) op pi3nos zet m soms ook gewoon uit er zyn wel interessante gesprekken over technische dingen best wel daarom is het zonde als de repeater zou verdwynen

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Zelf maak ik zelden gebruik van PI2NOS, heel af en toe doe ik een poging een tijd te luisteren, maar meestal na enkele minuten is het irritatieniveau al bereikt en gaat de frequentie weer van mijn display af, of de radio gaat domweg uit.

   PI2NOS is mijns inziens inmiddels een verzamelplaats geworden van mensen die, met name, zichzelf graag horen praten. Dit zijn bij voorkeur niet bepaald de mensen waarmee ik mijzelf associeer, maar iedereen is anders dus laat ik het maar gaan. Het is wel elke keer het zelfde ritueel, een bonte verzameling van groene energie liefhebbers, dagelijks ‘nieuws’ met bijbehorend klapvee, dierenliefhebbers, en niet te vergeten vervelende beschonken zendamateur(s)!

   Als er dan al een amateur een amateuronderwerp aansnijdt, dan duurt dat vaak niet lang, helaas.

   Het is een mooi boven regionaal project, maar inmiddels lijkt het project verworden tot een ware ‘mongolenmagneet’ en dat is jammer. Heer eerlijk, als ik er naar luister dan schaam ik mijzelf heel erg diep voor het gedrag van deze mensen (met registratie) die zich kennelijk óók ‘zendamateur’ menen te mogen noemen. Niet bepaald een visitekaartje voor zendamateurs in Nederland, laat staan voor beginnende amateurs. Vreselijk is het om aan te horen.

   Met andere woorden het zijn niet alleen maar de knijpers, piepers, boerders, fluiters die er een potje van maken. Het zijn ook de ‘collega zendamateurs’ die er een potje van maken, we kennen ze allemaal, en spreek deze mensen aan op hun (wan)gedrag. Anders stopt het niet.

   Men zegt wel eens: “Erger u niet, verwonder u slechts!” Laat dat nu net precies zijn wat ik nu ga doen.

   Ik wens de dames en heren beheerders veel wijsheid toe.

   Martin – PA2RUS

 14. sam
  sam zegt:

  ik word er doodmoe van dat gezeik met rare dierengeluiden op de pi2nos en geknyp en gegal en ruziende amateurs ik vind dat de beheerder wel erg veel geduld heeft chapaue voor deze beheerder !!! hoorde dat het AT eindelijk eens is begonnen met opruimen van de intruders op pi2nos zou zeggen de boetes omhoog

Reacties zijn gesloten.