BES-eilanden en de PACC-contest

State_Coat_of_Arms_of_the_NetherlandsTijdens de Veron HF-dag die onlangs in Apeldoorn gehouden werd kwam er een interessante vraag vanuit de zaal. Remco den Besten (PA3FYM) stelde de vraag hoe we omgaan met deelnemers uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba, kortweg de BES-eilanden. Sinds 10 oktober 2010 zijn deze eilanden immers onderdeel van het land Nederland, dat weer onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden.

Dit voorstel is al eerder besproken binnen de Veron. Als we terug gaan naar de Verenigings Raad in 2011 zien we dat afdeling A08 (Utrecht e.o.) het onderwerp ook al op de agenda gezet heeft.

Het hoofdbestuur van de Veron antwoorde destijds, na overleg met het trafficbureau dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de contest:

Het Traffic Bureau heeft overleg gehad over dit voorstel en neemt vooralsnog het standpunt in dat het niet gewenst is doel en karakter van de PACC-contest te wijzigen.

Nederland wijkt hiermee af van bijvoorbeeld Frankrijk, waar overzeese gebieden (Guadeloupe, Martinique, Réunion, etc.)  gewoon mee kunnen doen met alle contesten die door de landelijke vereniging REF georganiseerd worden. Het is de vraag of de organisatie van de PACC-contest na enkele jaren anders tegen het voorstel kijkt en er wellicht verandering komt in 2014 of 2015.

6 antwoorden
 1. Anne PB1A
  Anne PB1A zegt:

  Natuurlijk horen die Eilanden er gewoon bij. Volgens mij is daar geen discussie over mogelijk.

 2. Peter de Graaf
  Peter de Graaf zegt:

  Ik woon op Bonaire(PJ4NX) en de discussie is niet of we hier mee mogen doen, maar men moet gewoon regelen dat we mee kunnen doen!
  Wij zijn hier ondanks een andere DXCC gewoon Nederlands grondgebied en vallen ook onder AT in Groningen!
  Het gaat mij niet om het winnen t.o.v. stations in NL, dat los je simpel op door een sectie Caribisch Nederland te introduceren.
  De VERON moet gewoon zijn verantwoordelijkheid nemen en de regels aanpassen, zoals er momenteel op alle niveaus gebeurd als gevolg van de nieuwe staatkundige structuur die er voor de 3 eilanden(PJ4,PJ5 en PJ6) met Nederland is sinds 10-10-2010.
  Geen argumenten meer zoeken dus waarom dit niet te doen, dat is sinds 2010 gewoon al een gepasseerd station!

 3. Franz - OE3FVU
  Franz - OE3FVU zegt:

  Mee eens, Overigens zou het leuk zijn een extra sectie te hebben voor nederlanders in het buitenland ;o) tenslotte zijn er daar genoeg. Inmiddels komen de qsl kaarten binnen van de PACC en ik ga eens kijken of ik het WAP kan aanvragen (OK, dat is weliswaar een VRZA ding, maar toch).
  73 – Franz OE3FVU en PE0WGA

Reacties zijn gesloten.