Bovenregionaal bij de Nijmeegse Vierdaagse

erasmusOp dit moment werkt het bovenregionale team van de repeaters PI3UTR en PI2NOS aan ontsluiting van de systemen in het mid-oosten van Nederland. Onlangs kwam het aanbod om een steunpunt te activeren in Nijmegen waarmee uiteindelijk richting Noord-Oost en zuid  zal worden afgestraald zodat naar verwachting het gebied tussen Venlo en Enschede afgedekt wordt.

Het is de bedoeling om in ieder geval vóór aanvang van de Nijmeegse vierdaagse met PI2NOS op 430.125 MHz QRV te zijn middels een tijdelijke (rondstralende) opstelling vanaf het Erasmus gebouw van de Radboud Universiteit. Voor alle lopers en geïnteresseerden: Neem tijdens de vierdaagse dus een porto mee!

Het opstelpunt op het Erasmus gebouw is 88 meter hoog. De opstelplaats wordt naar verwachting definitief als de resultaten in lijn zijn met de simulaties.  PI2NOS blijft daarom vooralsnog staan maar wordt tezijnertijd vervangen door een definitieve opstelling waarbij enerzijds een veel betere antenne opstelling wordt beoogd terwijl ook PI3UTR geactiveerd zal worden.

Steun voor dit opstelpunt kwam vanuit Entropia Digital die primaire sponsor is voor de broodnodige professionele communicatie tijdens de wereld-beroemde vierdaagse van Nijmegen. In samenwerking met zendamateurs uit de regio is dit opstelpunt mogelijk gemaakt waarbij de universiteit de locatie en dataverbinding ter beschikking stelt.

Naar verwachting zal PI2NOS in de loop van maandag 20 juli QRV zijn in Nijmegen.

Entropia Website: www.entropia.eu

21 antwoorden
  • PH4X
   PH4X zegt:

   PI2NOS is geen vervanger van PI2NMG maar een aanvulling. Wil je onderling contact als loper, roep een keer op 145.5000 MHz. Wil je rond Nijmegen contact? Roep op 430.3125 MHz. Wil je contact met de rest van Nederland? Roep dan een keer op de NOS.

 1. Rob Breebaart, PA0RBI
  Rob Breebaart, PA0RBI zegt:

  Goed idee daar een 70cm repeater met landelijke dekking neer te zetten. Vele mensen met porto’s zijn straks actief in de stad. Ze mogen hem al de 18e al aanzetten, want dan begint het feestgedruis van het grootste evenement in de EU.

 2. henkie
  henkie zegt:

  Hulde ! Mooi experiment
  ( en voor alle haters die het te stil vinden op pi3nym pak de spreeksleutel and talk !!! )
  utr ook gekoppeld straks , ik krijg steeds minder zin in dmr .. analoog is wat ik gedoog

  • PDØMV
   PDØMV zegt:

   Idd henkie, mocht je een call hebben graag even vermelden. ik begrijp de gene die tegen zijn maar idd vind ik ook dat als je het op een repeater stil vind dat je zelf de aangewezen persoon bent om een CQ oproep te doen en dan zie je zelf wel of er gereageerd wordt of niet. Maargoed 😛

 3. Ronald
  Ronald zegt:

  Ja mooi project dat er tijdens de 4daagse een koppeling staat met de rest van het land, ik ben QRV met een porto en loop de 40 km zal regelmatig een aanroep doen tijdens een rust moment of tijdens het wandelen bij niet al te veel lawaai.
  Het is wel een goede test als er meerdere wandelaars meelopen met een porto, om deze repeater ook in de praktijk te kunnen testen. Misschien lopen er volgend jaar meer zendamateurs mee tijdens de 100ste editie, wie weet komt er in 2016 wel een speciale call sign in de lucht.

  Hoop dat alles precies zo werkt als bedacht is door het repeater team, grote klasse voor deze ontwikkelingen.

  met vriendelijke groet,
  PD3UTR
  73’s

  • PDØMV
   PDØMV zegt:

   Hahaha zou wel leuk zijn met SES call allemaal in colonne met QRP setje op de schouder 😀 ik denk dat er internationaal wel aandacht voor is 😀 , uiteraard niet allemaal op de zelfde frequentie, anders krijg je zo’n heerlijke cocktail aan frequentie die je bij elkaar kan optellen ( intermodulatie ), waardoor je ook ongevraagd op een andere band dan een amateurband terecht komt, wel grappig voor als er geen condities zijn dat je dan toch glashard ergens binnen komt. Maar ja dat is niet echt de bedoeling lijkt me 😀

   Veel succes voor hen die meelopen, misschien leuk om een FT817 mee te nemen om te tokkelen op 40m band 😀

 4. PDØMV
  PDØMV zegt:

  op 40m band leuk als je heel vroeg opstaat met het lopen kun je even een sked maken met de VS 😀

 5. Michel PDØMAC
  Michel PDØMAC zegt:

  Sinds de ‘HAM 4 Days Marches’ in 2007, die ik samen met PD2ED en nog een paar lokale amateurs organiseerde, hoor je tijdens de Nijmeegse Vierdaagse al jarenlang maar zo’n vijf à tien “gast amateurs”. In 2007 ‘scoorde’ de H4DM-avondronde nog zo’n dertig à veertig inmelders…

  Ik vind het een aardig initiatief, maar vraag me af of die paar zendende lopers zitten te wachten op QSO’s via een toch vrije drukke PI2NOS. Persoonlijk vind ik het leuker om die gesprekken over PI3NYM of PI2ANH te voeren… en die lopers vinden het ook leuk om juist mensen in de regio Arnhem-Nijmegen te spreken. Voor ‘bovenregionaal’ pakken ze de telefoon. DSTAR via PI1KAN of DMR via PI1ANH kan trouwens ook… 🙂

  73,
  Michel (PD0MAC)

 6. Bert Schaap
  Bert Schaap zegt:

  Ligt het nu aan mij, of zijn er wat reacties verwijderd die wat minder positief waren over de aan tomeloze expansiedrift lijdende uitbreiding van dit netwerk. Waar komt het volgende opstelpunt ? Op de Eifeltoren of het Drielandenpunt. “Tijdelijk” in Gent i.v.m. de Gentse feesten ?

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Goedemorgen Bert,

   Er zijn geen reacties verwijderd. Wat wel zou kunnen – er is een koppeling met Facebook – dat mensen daar zelf hun reactie verwijderen. Deze is binnen een uur dan ook op deze site weg. Dat blijft echter onder verantwoordelijkheid van de poster zelf.

   Met betrekking tot de door je genoemde expansiedrift van de repeaters merk ik op dat PI3UTR, PI2NOS en PI2NON bovenregionale repeaters zijn. Dat wil niet zeggen landelijk, al biedt de vergunning wel die mogelijkheid. Sterker nog: het is een verplichting die bij het verkrijgen van een bovenregionale ATOF hoort.

   Heb je er niets mee, verplicht niemand je te luisteren. Genoeg andere activiteiten op de HF, VHF, UHF en SHF-frequenties. De lokale en regionale repeaters verdwijnen ook niet met de komst van deze nieuwe repeaters, zoals analoge repeaters ook niet verdwijnen met de komst van D-Star, DMR of System Fusion.

   Een ieder kan onze veelzijdige hobby op zijn of haar manier beleven. Als we ons daartoe beperken, heeft iedereen een leuke hobby. Vind je een initiatief leuk, dan doe je mee. Vind je het niets omdat je liever met een oude buizenbak CW bedrijft op 160-meter, ook prima.

   Ik heb tijdens de vierdaagse welgeteld één amateur gehoord die het allemaal slecht vond omdat hij met zijn portofoon bij het gebied rond de start- en finish last van intermodulatie en/of mengproducten had. Verder heb ik louter positieve reacties gehoord. Ook toen er een probleem met de repeater was, kwam een lokale OM nog hulp bieden met een nieuwe voeding.

   Opmerkingen als ‘reacties verwijderd’ zijn pertinent onzin, en een ’tomeloze expansiedrift’ een ongefundeerde mening denk ik, want ik mis de onderbouwing in relatie met de bovenregionale vergunning.

 7. Rob
  Rob zegt:

  Ik denk dat Bert in de war is omdat er meerdere nieuws artikelen met dit onderwerp op de site zijn waar ieder op zich reacties bij staan. Reacties die hij eerder gezien heeft bij andere onderwerpen dacht hij wellicht hier gezien te hebben….

  Die amateur die er maar op blijft hameren dat hij met zijn Baofeng UV3 de repeater niet kan ontvangen op een bepaalde plek meldde alweer dat dat nu nog steeds zo is. Je kunt niet iedereen tevreden maken vrees ik. Wellicht komt hij ooit nog eens met een rapport hoe het met een goede ontvanger gaat op die plek…

Reacties zijn gesloten.