Nieuwbouw amateurdienst Gerbrandytoren

IJsselstein, Gerbrandytoren overdagNa maanden voorbereiding wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwbouw van diverse repeaters in de Gerbrandytoren te IJsselstein. De repeaterbeheerders zullen de huidige systemen in de mastcabine per 13 december a.s. uitschakelen. Dit is nodig omdat de veiligheidseisen momenteel aangescherpt worden. Een nieuwe plek is gevonden in het betonnen deel van de toren.
De verplaatsing betreft voor een groot gedeelte nieuwbouw waarvoor veel investeringen nodig zijn in geld, middelen en enorm veel tijd. De toekomstige her-ingebruikname van PI3UTR, PI1UTR D-star en DMR, RX-PI2NOS, RX-PI6TEN, HAMNET, de WebSDR en vooral PI6ATV zal daarom in kleine stapjes plaatsvinden…

Afgelopen weekend zijn een viertal 19″ cabinets geplaatst die een indrukwekkende verschijning vormen op de nieuwe plek. De cabinets zijn enkele maanden geleden al verworven dankzij Edwin, PA1EDL. Ook zijn een achttal vrijwel nieuwe PDU’s (Power Distribution Units) verworven dankzij Hamnieuws.nl zodat ieder apparaat op afstand aan- en uitgeschakeld kan worden. De racks zijn inmiddels gemonteerd en geplaatst, de ladderbaan voor bekabeling is aanwezig en vereffening (aarding) is inmiddels ook beschikbaar. De basis om de nieuwe infrastructuur op te bouwen krijgt hierdoor snel vorm. Er blijft echter nog genoeg voorbereidend werk over; aansluiting op de netspanning, netwerk en bekabeling naar bordes moeten nog gerealiseerd worden voordat de eerste apparatuur geplaatst kan worden.

Repeaters worden zondag uitgeschakeld
Conform de afspraak met Alticom worden de repeatersystemen komende zondag, 13 december a.s. in de avond uitgeschakeld. Het is de bedoeling om hier via de repeater PI3UTR en ATV relais PI6ATV aandacht aan te besteden. De verwachting is dat dit, onder voorbehoud, omstreeks 20 uur zal plaatsvinden.

Behoefte aan middelen
Voor verdere realisatie bestaat komende periode behoefte aan verschillende middelen. Momenteel ligt nadruk op coaxkabel, in het bijzonder 7/8 of 1/2 Cellflex met bijbehorende connectoren voor de repeaters PI1UTR (D-Star), PI1UTR (DMR), PI3UTR alsook de PI2NOS- en PI6TEN-ontvangers. Zolang nog geen passende feeders beschikbaar zijn voor transport van de signalen naar de hoge delen van de buismast worden vooralsnog tijdelijk antennes op ca. 100m geplaatst.

Voor PI6ATV bestaat voor nu behoefte aan grote lengtes low-loss 75 Ohm coax, BNC’s en F connectoren. Voor het netwerk is er behoefte aan CAT5-E UTP kabel in grotere lengtes en patchkabels in lengtes van 1, 2 en 5 meter.

Verhuizing van apparatuur gaat maanden duren
De verhuizing van alle apparatuur zal enkele maanden duren. De werkzaamheden worden uitgevoerd in vrije tijd en de bouw van infra, nieuwbouw en verplaatsing is een enorme klus. De beheerders zullen daarom proberen om eerst primaire voorzieningen te treffen en de hieropvolgende maanden gebruiken om alle systemen stapsgewijs opnieuw op te bouwen. Met name voor het ATV-relais PI6ATV komt hier veel bij kijken. PI6ATV heeft maar liefst 18 ontvangers, twee zenders en zeer geavanceerde routeringsmogelijkheden. Op de digitale DVB zender zijn daarbij een achttal kanalen te zien in een gecombineerde transportstream.

Werken aan financiele zekerheid
Om de continuiteit op langere termijn te waarborgen ontwikkelt het team momenteel een plan om de financiele positie gezond te houden, immers, de rekeningen moeten ook op langere termijn betaald worden. Inkomsten worden gezocht in donaties en giften, sponsors. Ook worden mogelijke andere bronnen van inkomsten nader onderzocht.

nieuwbouw_lpk4Centrale positie
Alle techniek in de Gerbrandytoren ten behoeve van de amateurdienst speelt een centrale rol in de verschillende communicatiekanalen waar heel veel radiozendamateurs op dagelijkse basis gebruik van maken. ATV minnend Nederland kent zonder twijfel de geavanceerde repeater PI6ATV die grote delen van Nederland in beeld en geluid met elkaar verbind. Ook PI3UTR, PI2NOS, PI6TEN de DMR en D-star repeaters PI1UTR vervullen een significante communicatierol. Veel van deze systemen worden gebruikt bij grote Nederlandse evenementen, zoals de Landelijke Ballonvossenjacht die altijd het 2e weekend van september georganiseerd wordt. Andere voorbeelden zijn de JOTA, PA00NEWS, PI4AA en noem maar op.

Over een paar dagen gaat het beeld op zwart en wordt het een heel stuk stiller in midden Nederland. In kleine stapjes wordt de complexe techniekpuzzel opnieuw gebouwd, Hamnieuws wenst de bouwers heel veel succes!

Linksom of rechtsom heeft vrijwel iedere actieve zendamateur bewust of onbewust in de afgelopen 18 jaar wel te maken gehad met de relaisstations. Met UW massale steun zijn in ieder geval de operationele kosten voor de repeaters in de komende periode gedekt.


Doneren kan via de PayPal knop hierboven (paypal@hobbyscoop.nl) of door een bankoverschrijving naar rekening NL85INGB0677410891 t.n.v. M. de Boer, Bussum (o.v.v. Gerbrandytoren + uw roepletters)


Volg de activiteiten

De beheerders geven met regelmaat updates via de verschillende websites. Meer informatie  is te vinden op onder andere:

3 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Er is vandaag 19-12 weer keihard gewerkt door 6 man, met als gevolg dat er nu kabelgoten naar de diverse rekken gemonteerd zijn, potentiaalvereffening is aangebracht, 230v spanningsvoorziening is aangebracht, en diverse apparaten zijn verhuisd van de cabine naar de rekken.
  Volgende stap is de aanleg van netwerk en coax bekabeling.

 2. paul
  paul zegt:

  Complimenten voor jullie aanhoudende superprestaties!
  Donatie onderweg.

  Iedereen die dit prachtige repeatersysteem gebruikt: stuur een kerstkaart in de vorm van euro’s 🙂
  Doen!

 3. mark weber
  mark weber zegt:

  hallo heren. hier bij mij op de flat is een telecommonteur 6 antenne pluggen vergeten mee te nemen . volgens mij zijn dit 7/8 pluggen is er een e- mail adres waar ik een kopie van de gebruiksaanweizing heen kan sturen

Reacties zijn gesloten.