PI2NOS vanuit Nijmegen actief

erasmusGisterenmiddag hebben Mischa (PA1OKZ), Martijn (PD2NLX) en Randy (PH4X) de bovenregionale repeater PI2NOS uitgebreid met een opstelpunt in Nijmegen. Rob (PE1CHL) heeft daarbij remote de configuratie aangepast waardoor de repeater ook zichtbaar is op het dashboard.

Speciaal voor de vierdaagse is de repeater geplaatst op het 88-meter hoge Erasmusgebouw. Op het dak is een tijdelijke antenne geplaatst die in de richting Noord en West afstraalt. Later dit jaar zal deze antenne vervangen worden door panel antennes met een openingshoek van 120 graden in de richtingen Noord en Zuid.

Met de zender in Nijmegen beschikt PI2NOS over een derde zendlocatie. De zender in Nijmegen staat nog niet (goed) in sync met de hoofdzender in Hilversum en is daardoor in vermogen terug geregeld om verstoring te voorkomen. Mensen die in het overlap gebied wonen en ook de zender in Hilversum ontvangen kunnen storing ondervinden. Dit zal in de loop van volgende week verholpen worden.

20150720_152017

20150720_152129

Meer informatie: hobbyscoop.nl.

8 antwoorden
 1. Mischa Uit Loosdrecht
  Mischa Uit Loosdrecht zegt:

  Helaas niet helemaal zonder nukken, het lijkt er een beetje op dat de GPS ontvanger mankementen vertoont waardoor co-channeling niet helemaal naar behoren werkt. Maar niet getreurt, rond Nijmegen gaat het prima, volgende week even een andere GPS naar binnen hengelen…

  • Rob
   Rob zegt:

   Hij is op wat grotere afstand prima te ontvangen maar rapporten geven het idee dat het in de directe
   omgeving niet zo goed gaat. Of dat komt door het stralingspatroon of dat er andere signalen zijn waardoor
   de gemiddelde gebruiker er niet zo goed over kan werken dat is nog niet helemaal duidelijk.
   Het vermogen is momenteel 5 watt in een 2/70 rondstraler. Dat zou toch goed moeten werken op zo’n
   lokatie.

 2. Dave PD5DOF
  Dave PD5DOF zegt:

  Gister avond kwam de PI2NOS hier (Arnhem) zo hard binnen dat bij elke doorgang de S meter de set een stukje naar rechts deed opschuiven ! ondanks de problemen in het overlap gebied hier een welkome uitbreiding van het netwerk. Mooi werk mannen !

 3. Mischa Uit Loosdrecht
  Mischa Uit Loosdrecht zegt:

  Voor alle PI2NOS geïnteresseerden rond (de vierdaagst van) Nijmegen:

  Het zal zijn opgevallen dat op sommige plekken de repeater slecht verstaanbaar was gisteren. Dit wordt veroorzaakt door een vermoedelijk defecte GPS ontvanger ter plaatse.

  Hierdoor krijgt het co-channel systeem geen kans zich goed in te regelen waardoor op verschillende plaatsen interferentie ontstaat met onze zender in Hilversum, die ook nog behoorlijk sterk doorkomt aldaar.

  Vanwege de vierdaagse hebben we besloten om nu het zendvermogen met 6dB te vergroten in Nijmegen zodat naar verwachting minder interferentie wordt ervaren. Het storingsgebied zal zich echter wel meer naar de buiten gebieden verplaatsen, daar waar Hilversum sterk is.

  Helaas bestaat er geen gelegenheid om per omgaande de GPS ontvanger te wisselen, maar met deze oplossing verwachten we een redelijk compromis te bereiken.

  Onze excuses voor de zendamateurs die hierdoor enkele dagen een gestoorde ontvangst zullen ervaren.

  Mischa, PA1OKZ
  Team NOS

 4. Adriaan PE2K
  Adriaan PE2K zegt:

  Na een paar dagen luisteren, hoor ik alleen maar EEN OM die bij de start klaagt dat hij geen ontvangst heeft, die zelf niet eens meeloopt. Zij die wel meelopen hebben vast geen tijd om een QSO te maken 😉 of maken gebruik van de omzetters van Nijmegen zelf.

Reacties zijn gesloten.