D-Star Vlaanderen stopt

D-starDe website D-Star Vlaanderen houdt na 6 jaar op te bestaan in zijn huidige vorm. Dat schrijft beheerder Patrick (ON4PN) als laatste blog op zijn website. Meer dan 6 jaar was dit een van de meest actuele sites als het om ontwikkelingen ging op D-Star gebied.

De beheerder geeft een uitgebreide opsomming aan de zaken die hij de afgelopen 6 jaar meegemaakt heeft.

Het was in het najaar 2008 dat we dstarvlaanderen on line plaatsten. Een website voor Oost- en West-Vlaanderen want groter was digital voice toen nog niet in het land. Veel opgestoken in die 6 jaar en hopelijk hebben jullie er ook veel aan gehad. En ook mensen ontmoet die minder digitaal ingesteld waren: schrik voor de nieuwe dingen (of om hun onkunde te verbergen). Sommigen zagen het allemaal helemaal anders…. Maar op die 6 jaar vooral veel nieuwsgierige amateurs ontmoet op zoek naar kennis. En amateurs die voor nieuwe inzichten zorgden, graag een handje hielpen in de mast of met linux. Vrienden gemaakt… Bedankt.

Helemaal stoppen doet Patrick niet. Hij geeft aan dat D-Star een belangrijk protocol was voor zendamateurs om te pionieren met digitale spraak. Zaken als DMR – inmiddels vele malen groter dan D-Star kijkend naar aantal repeaters en de dekking ervan – maar ook nieuwe ontwikkelingen met FreeDV op HF of het open source Codec2 hebben de webmaster bewogen om met een nieuwe website te komen met een veel bredere horizon. Afwachten dus…

Het hele verhaal van Patrick is te lezen op de website dstarvlaanderen.be.

2 antwoorden
 1. Sebastiaan
  Sebastiaan zegt:

  “Zaken als DMR – inmiddels vele malen groter dan D-Star ” zou ik niet durven beweren. Denk dat DMR wereldwijd nog niet in de buurt komt van D-Star. Inmiddels is ook C4FM gestart in Belgie (repeaters in Oostende,Zulzeke en binnenkort Boom,Dendermonde en Brussel).

 2. Walter
  Walter zegt:

  Hoi Sebastiaan,
  Ik denk dat Patrick bedoeld dat DMR op dit moment in Vlaanderen al stukken verder is dan dan DSTAR in hetzelfde tijdsbestek. Verder is het best wel jammer dat deze website stopt want er stond altijd actuele en bruikbare info op. Als ik het goed heb gelezen komt er een vervanging met een wat bredere insteek.

  73 Walter

Reacties zijn gesloten.