Zorgen over proef van Enexis

logo-enexisDe redactie van Hamnieuws.nl heeft diverse e-mails ontvangen van lezers die zich zorgen maken om een proef van Enexis in samenwerking met de gemeente Stadskanaal om ‘een reuze PLC’ te bouwen.

De gemeente heeft aangekondigd een proef te willen doen in het Groningse dorp Vledderveen (gemeente Stadskanaal) door Internet via het electriciteitsnet te leveren. Daarbij wil ze gebruik maken van een speciaal gelijkspanningsnet voor straatverlichting, omdat het normale energienet al ‘erg vervuild’ is, zo blijkt uit eigen woorden van Enexis.

Deze geluiden zijn ook bij VERON binnen gekomen. De vereniging heeft vandaag een reactie op haar website geplaatst waarin ze aangeeft de proef tijdens het komende Amateur Overleg, dat op 13 oktober a.s. plaatsvindt, te bespreken. Zij verzoekt Agentschap Telecom om een onderzoek in te stellen en haar EMC-EMF commissie op de hoogte te houden van vorderingen.

Ook DKARS heeft inmiddels gereageerd. In een schrijven aan Agentschap Telecom uit de belangenbehartiger voor zendamateurs haar zorgen en verzoekt zij de toezichthouder om in een vroeg stadium contact op te nemen met de netbeheerder, om op die manier meteen in te kunnen grijpen wanneer EMC-normen overschreden worden. Inmiddels heeft DKARS ook een reactie van Agentschap Telecom ontvangen. In haar magazine, dat volgend weekend verschijnt, zal ze deze publiceren.

Download hier de brief van DKARS aan Agentschap Telecom, Enexis en de gemeente Stadskanaal.

28 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Zou het niet handiger zijn om die verontruste e-mails naar de gemeente te sturen? (als je daar woont)
  Straks krijgen we weer te horen dat er geen klachten geweest zijn, terwijl de zendamateurs onderling op
  hun eigen media steen en been klagen. Net zoals AT die nauwelijks klachten krijgt over PLC.

 2. Wim PD0EDN
  Wim PD0EDN zegt:

  Daarom is het ook belangrijk dat klachten behalve naar het A.T. ook naar de verenigingen gestuurd worden.
  Als de verenigingen een flinke stapel klachten bij het A.T. op tafel kan leggen, kan het A.T. deze niet langer negeren.

 3. PD0MV
  PD0MV zegt:

  Best raar dat ze al toegeven dat het elektriciteits net vervuild is, en dan toch nog extra vervuilen maar nu gelijkstroom gestuurd. Maar goed ze zullen wel weer op de proppen komen met het zwaarder wegende maatschappelijk belang zoals ook al het geval was over de 70cm kwestie.

  • nevermind
   nevermind zegt:

   Het gaat om een separaat gelijkspanningsnet.dit heeft geen invloed op het bestaande net.never

  • PH4X
   PH4X zegt:

   De afstand Vledderveen naar de Alticom toren in Smilde bedraagt nog geen 15 kilometer. In de toren zijn meerdere glasvezel leveranciers actief met rechtstreekse verbindingen naar verschillende datacentra in Amsterdam. Voor transport naar de lichtmasten kan dus prima gebruik gemaakt worden van een wifi verbinding op 5,6 GHz. Snelheden van één Gigabit full-duplex zijn haalbaar. Vraag de mensen van HAMNET Nederland maar eens. Die hebben alle 105(!) huishoudens in het dorp voor het einde van het jaar aangesloten als het moet, ook de mensen in het buitengebied aan straten waar geen openbare verlichting is. 🙂

 4. paul
  paul zegt:

  Zo heeft dit “maatschappelijk belang” ervoor gezorgd dat mijn huis nu voorzien is van VDSL2, Docsis3 (kabel internet) én glasvezel.

  Drie lijnen voor breedbandinternet, waarvan ik er 2 niet gebruik.

  Grappig genoeg werd glasvezelmaatschappij Reggefiber een paar weken na de aanleg overgenomen door….je raadt het al….KPN.

  Vaak lijkt “maatschappelijk belang” meer op corporate aanbesteding dan dat het voor mij als eindgebruiker ook maar iets oplevert.

 5. Dj
  Dj zegt:

  Misschien moeten de amateurs eens de boel omdraaien, technieken ontwikkelen om zoveel troep het lichtnet in te jagen dat die hele PLC rommel onbruikbaar cq waardeloos word..

  Houd die rotzooi vanzelf op..

 6. Koos van den Hout PD4KH
  Koos van den Hout PD4KH zegt:

  Als Enexis alleen maar dit soort berichten ontvangt kun je zien aankomen dat ze gaan reageren in de pers met ‘zendamateurs houden snel internet tegen’ om zo de publieke opinie mee te krijgen.

  Wat ook aan Enexis gevraagd mag worden is:
  – waarom deze technologie die ondertussen al achterhaald is door storingen en lage potentiële snelheid op grotere afstanden en dus geen goede investering voor de toekomst?
  – waarom niet investeren in glasvezelaanleg? In Denemarken hebben netbeheerders bij het laatste grote onderhoud aan de electriciteitsnetten gelijk glasvezel aangelegd en nu verdienen ze daar serieus aan.
  – waarom deze keuze die ook storing kan veroorzaken voor ADSL/VDSL en kabel, de concurrerende infrastructuur?

   • Wim
    Wim zegt:

    Ha die Mark,

    Ik zie je nooit meer bij zendamateur.com en bij circuitsonline.nl Jammer, ik mis je verhelderende uitleg van elektronische zaken, inzichten, meningen en adviezen; en uiteraard de dobbelsteen die je blijkbaar gebruikt met d, dt en t op de zijvlakken.

    Maar wel verstandig dat je je aan de studie bent gaan wijden en aan het leren van Morse dahditdah dahdah (les 1) lukt het al een beetje? Welk programma gebruik je?

    Zal vast wel lukken, volhouden dus, want, als je kunt luisteren en lezen – blijkens je commentaren hier is dat zo – en begrijpbaar schrijven, is Morse leren het spreekwoordelijke fluitje van een cent; tenzij je jezelf nergens toe kunt zetten wegens aangekweekte karakterslapte in de loop der jaren.

    Daar moet men een beetje begrip voor opbrengen, en dat mankeert er nogal eens aan; zeg nu zelf.

    Kost niks dat leren. Jammer dat je nog geen antwoord hebt gegeven op mijn herhaalde vraag of je een krantenwijk zou nemen (6 keer per week om half zes opstaan) als je uitkering met de opbrengst ervan wordt verminderd. Geen antwoord is namelijk voor mij, wel een antwoord, namelijk : “NEE, ik houd liever mijn handen op dan dat ik ze laat wapperen om zover ik kan in mijn eigen levensonderhoud te voorzien. En de zeeen van tijd die ik derhalve beschikbaar heb gebruik ik om te klagen over het feit dat mijn inkomsten niet volstaan om aan al mijn adhoc wensen te voldoen”.

    Toch jammer, een uitdaging van jewelste, want dan voel je jezelf onafhankelijk, en dat is geweldig. Ik ken een PDD NOSser die de krant hier brengt, ’s winters door de sneeuw ploegt, altijd op tijd. Ik sprak hem met oudjaar 2014, omdat hij aanbelde en me gelukkig Nieuwjaar wenste. Ik schoof hem als beloning voor zijn trouwe werk een extratje toe, waar hij op een euro na zijn zendregistratie van zou kunnen betalen. Hij vertelde me desgevraagd dat hij in de bushalte zijn oogst 4 adressen terug had zitten tellen en aan 860 euro kwam. Leuk toch Mark? Hoef je niet twee vacantiebijlages op te sparen om een jappenbak te kopen. En O ja, er wordt geen belasting over ingehouden wist hij ook nog te vertellen.

    73 es 55
    Wim

 7. Dj
  Dj zegt:

  Wat ik niet begrijp is ?

  In Duitsland is dit PLC gebeuren naar ik meen een aantal jaren geleden uitvoerig getest en onderzocht.. de resultaten qua snelheid en stabiliteit en kosten voor de upgrade van Das Netz.. waren ronduit teleurstellend, tevens werden openbare diensten dermate verstoord dat men het hele project heeft afgeblazen..

  Beste Enexis, ga eens praten met de buren, dit kan u een hoop onderzoekskosten schelen.

 8. PDØMV
  PDØMV zegt:

  en mocht mijn idee ogen open dan denk ik dat je heel veel mensen mee kunt krijgen en dat je nationaal een ban op PLC kunt leggen. Samen staan we sterker 😉

 9. PDØMV
  PDØMV zegt:

  en hoe meer landen de handen in een slaan hoe meer kracht je kunt bundelen en dus juridisch sterker staat tegen over de PLC commercie

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Leg mij eens uit: Ik heb drie PLC’s thuis en totaal geen storing op de amateurbanden. Voor minder geld dan wat bekabeling kost. Waarom moet de PLC uitgebannen worden en wat is er mis met commercie als die in mijn voordeel en gemak is?

   • paul
    paul zegt:

    Electron heeft een SWL rubriek, toch? En geeft NL nummers uit.
    Ik dacht altijd dat dat een wezenlijk onderdeel van de hobby was, waar de Veron ook voor stond.

    Verder vraag ik me af waarom PLC emissie buiten de hambandjes de EMC richtlijn mag overschrijden.

    Onder de laatste EN50561 is dat nu toegestaan, maar het wås nooit toegestaan en er is nooit tegen opgetreden, noch met kracht geprotesteerd.

    Ik weet dat men “ergens” bang voor was, maar het is natuurlijk wel erg jammer.

    • Wim
     Wim zegt:

     Die NL ers kunnen toch naar een nul hertz tot nul meter websdr luisteren, die door gisse jongens is gemaakt en in een storingvrij gebied staat opgesteld?

     Maakt de hobby goedkoper voor ze, want een computer met Internetaansluiting hadden ze al en een antenne en ontvanger hebben ze niet meer nodig, dus dat spaart weer twee opgespaarde uitkeringsvacantieuitkeringen,

     Bovendien staan er al etiketjes bij de waterval, aangevende wat het is als ze een signaal horen, spaart een hoop tijd, en brengt de aandacht sneller op geheimzinnige signalen zonder etiketjes.

     • paul
      paul zegt:

      Wim, jij lijkt me werkelijk een uitstekende kandidaat om het volgende ” hoe om te gaan met storing”- (lees: ontmoedigings-) PDF’je van AT te schrijven!

     • Rob
      Rob zegt:

      paul: Wim is een doorgewinterd zelfbouwer/zelfontwerper waar menig hedendaagse zendamateur een voorbeeld aan kan nemen. zijn soms wat cynische kritiek op het huidige amateurgebeuren moet je vanuit dat gezichtspunt zien.

   • PDØMV
    PDØMV zegt:

    PH4X : Zo te zien post je ook onder de naam Randy ! ik voel me niet echt geroepen om jouw uitleg te geven het spijt me. want de laatste keer had je een reactie gegeven waarvan ik een zeer gore bijsmaak kreeg.

   • EEF
    EEF zegt:

    Beste Randy , moet ik je uitleggen wat PLC doet , zelfs als het zogenaamd genotched is ???in een klein frequentiegebied…..
    kom nou ij weet dat donders goed maar ik had deze post niet verwacht, dit is een regelrechte leugen buiten dat je als zendamateur donders goed weet dat plc bij de meeste amateurs de nek omdraait moet ik je rapporten over de breedbandigheid sturen??
    betekent dus dat je uit commerciele behoeften praat waarbij geld in het geding is , zelfs kpn *devolo rommel_
    geeft op dit moment met al zijn spectrum analysers toe……..dat er eigenlijk het commerciele belang prevaleert en er zoals in het buitenland de verwachting is dat ze het niet meer gaan aanbieden……
    Buiten dat kpn nu alreeds absoluut als LAATSTE mogelijkheid plc aanbiedt en dat alleen als er geen andere opties zijn, is dat soms uit te leggen ???? jazeker de wacht is op processie en processen in het kader van vervuiling die optreed van de kortegolf en niet allen de amateurbanden……… van commerciele belangenbehartigers die deze banden zoals in de luchtvaart al bijna ETOPS niet meer kunnen gebruiken door alle rotsooi die ,,gewoon,, toegestaan wordt IN DIT LAND .Waar blijft het beste jongetje van de klas???CEPT??
    laat me niet lachen , AT?? roept onterecht maatschappelijk belang en verandert de wetgeving naar eigen inzicht……..economische zaken ?? is geen PRIO ………..en het gaat maar door dus niet schrijven graag dat iemand jou moet gaan uitleggen wat PLC is , want dan stuur ik je 1000 files over de ellende erover en dat proefje in het noorden is al gepleegd in duitsland en afgewezen………hoe bedoel je doorzettingsvermogen en kletsverhalen ten spijt ……jammer ….
    gr EEF

 10. Marc
  Marc zegt:

  Enexis is in de verkooppraatjes van slinkse verkopers getrapt. De techniek is zonder dure middelen niet betrouwbaar op die plek en de internetklanten zullen dat merken. Het systeem is zo ook ontvankelijk voor ongewenste signalen van buiten. Misschien is dat op de noordpool, boorplatform of Sahara geschikt maar niet in een Nederlandse wijk. En dan heb ik het nog niet eens over de ethervervuiling die het veroorzaakt.

 11. PDØMV
  PDØMV zegt:

  Waarom geen nationale samenwerking om net als GSM 2-3-4 en zo ook 5g ook Snel WiFi nationaal Dekkend te krijgen !
  Met GSM masten lukt het ook, en dan even los van het feit dat GSM zendontvangst apparatuur onder aan de mast staat, wat natuurlijk desortreuse gevolgen heeft bij overstroming zelfde geld trouwens voor Luchtalarm palen viel me van de week op. Maar goed een veilige plek bedenken voor de apparatuur wat nu zinloos op de grond staat ver onder zee niveau daar is in de toekomst misschien wel een beter plan op te verzinnen. Maar ik zou niet weten waarom landelijke dekking wel met GSM lukt en misschien niet met WiFi ik bedoel maar de frequenties liggen niet bijster ver uit elkaar. Lekker makkelijk als je zowel GSM dekking hebt als WiFi dan kunnen de internet abo’s ook veel goedkoper gemaakt worden. Als landelijke dekking gerealiseerd kan worden ben je van die PLC bende af, die ontneem je dan geheel om nog maar 1 poot in de markt te zetten. Zonder PLC is het hoogspanningsnet al behoorlijk vervuild, je zou toch niet willen dat straks ook nog eens op het aardnet PLC signaal komt te staan.

  Als andere landen het idee overnemen, zijn we een heel wat positieve dingen rijker. En van een hoop gezeik en gezever af.
  Want het voordeel is dan wel dat je via een bepaalde poort CQ poorten het HAMNET kan doorlinken waardoor ook HAMnet landelijk dekkend is. een win-win situatie lijkt mij.

  Het is maar een idee !! En ik weet het ik ben ook maar aspirant amateur, maar ondanks dat probeer ik mijn autistisch denken eens op een geniale manier in te zetten.

  (nu wel publiceerbaar met de nodige leestekens) Zo ja, danku zeer !!

 12. Wim
  Wim zegt:

  GENIAAL,

  Precies wat ik op zendamateur.com en circuitsonline.nl. zo node miste van jouw hand .

  Jammer dat geniale ideeen gespuid worden op Internet sites zoals deze, dat is zoiets als zaad dat op de rotsen valt; want hier wordt door beleidsmakers niet gelezen, vermoed ik.

  Ik geef je in overweging dergelijke ideeen te verkopen via een op te richten ingenieursbureau, dat kan, daar hoef je geen ingenieur voor te zijn, een met goed gevolg afgelegd N Staatsexamen voor zendamateur maakt je al bekwaam en bevoegd; en het volstaat bovendien om met succes vrijstellingen aan te vragen voor tentamens bij het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs, las ik ergens op deze website als door de bedenker Emiel doordacht voorstel.

  Aanmelden bij de Kamer van Koophandel. voor registratie in het handelsregister (vergeet geen legitimatie mee te nemen) volstaat. Kost geloof ik eenmalig 10 euro. Ook niet niks, jaarlijkse bijdrage is enige jaren geleden afgeschaft maar zal ook wel weer terugkomen. De uitkeringstrekkers worden dus weer eens dubbel gepakt, een keer voor de 31 zendbijdrage en dan nog een keer voor de nu nog gratis, jaarlijkse bijdrage van een paar tientjes door Ingenieursbureau Mark V. aan de kamer van koophandel waar zijn ingenieursbureau onder ressorteert.

 13. Paul de zendamateur
  Paul de zendamateur zegt:

  Weer een hoop gezwam hier en geen conrete acties. Maak de inwoners van stadskanaal er even attent op dat ea. Een lekkere straling afgeeft vergelijkbaar met het wonen onder hoogspanningsmast. Zijn diverse wetensch artikelen van.

 14. EEF
  EEF zegt:

  hier is al reeds over geschreven zowel de ,,proef,, alswel de 31 euro , waarbij het weer eens de verkeerde kant uitgaat maar er is niemand van de zendamateurs die hier concreet wat aan doet is er iemand??? roepen is makkelijk , optreden is moeilijk, recht zo die gaat vrienden!!

 15. Wim
  Wim zegt:

  Ja EEF jij bent als jurist de aangewezen persoon om er wat aan te doen. Ik maak me niet druk, als Internet in de buitengebieden wordt aangeboden via op RF storende lantaarnpalen, dan luisteren we in de buitengebieden gewoon via het aangeboden Internet naar een WEB SDR met een antenne die staat op een plek waar er geen storende lantaarnpalen staan. Als je er echt wat aan wilt doen, omdat je het een foute ontwikkeling vindt, is dit hier niet het juiste kanaal. Denk ik.

 16. EEF
  EEF zegt:

  Wim je hebt gelijk op een puntje na>> er moet collectief gelobbied worden das beter en zekerder ,toch??
  gr EEF

Reacties zijn gesloten.