VERON over PLC-storingen en KPN

KPN_PLCOp de website van VERON is een artikel verschenen van Peter (PE1GEX), die inzicht geeft in het aantal klachten van zendamateurs over onder andere PLC. Daarbij wordt ook inzicht gegeven in storingsklachten die specifiek afkomstig is van PLC’s die door KPN uitgeleverd zijn.

KPN besloot eerder om notches op de amateurbanden uit te schakelen om zodoende meer bandbreedte te kunnen leveren aan haar klanten. Het aantal storingen dat zendamateurs melden bij de EMC-EMF-commissie blijft echter bijzonder laag, zo meldt Peter.

VERON heeft eerder opgeroepen om alle klachten aan Agentschap Telecom ook aan de vereniging te melden, zodat beter inzichtelijk wordt om hoeveel klachten het gaat en hoe de toezichthouder hiermee omgaat. Dat geldt ook voor niet-leden van de landelijke vereniging.  “Op de VR2015 riepen de EMC-EMF Commissie en PE1GEX namens het HB al op om klachten bij Agentschap Telecom (AT) èn onze EMC-EMF Commissie te melden. Alleen door dit te doen ontstaat een realistisch beeld van de storingsproblematiek die wij radioamateurs ondervinden. Op het halfjaarlijkse Amateur Overleg kunnen we met het AT dan ook met betrouwbare cijfers over deze klachten en de afhandeling praten. Blijf klachten daarom ook melden.”

Voorzitter van de EMC-EMF Commssie, Jan Janssen (PA0JMG), laat op de website van VERON weten dat er sinds 2013, slechts 10 storingsmeldingen gedaan zijn bij zijn commissie. Ook dat lijkt niet in verhouding te staan met wat er op internet gemeld wordt. KPN zelf meldt dat zij in 2013 in totaal 15 meldingen heeft binnengekregen. Elf van deze meldingen zijn afgehandeld. Van drie meldingen was de oorzaak niet bekend en aan een melding wilde de klant van KPN niet meewerken. IN 2014 heeft KPN 18 meldingen ontvangen van zendamateurs. Hiervan zijn 16 klachten opgelost, van de twee andere klachten kon de bron niet gemeld worden. Dit jaar, 2015, zijn er 3 meldingen binnen gekomen bij KPN die alle drie opgelost zijn.

VERON roept op om alle klachten te melden. Dit naast de klacht die gedaan wordt bij Agentschap Telecom en/of KPN. Op de website van VERON is meer informatie te vinden.

30 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Wat is de reden dat de VERON geen info van AT kan krijgen over de klachten en afhandeling ervan, en zelf nog een aparte melding moet hebben?
  Weer een of ander bullshit verhaal over privacy wellicht?
  Het lijkt me dat als de meldingsbereidheid kennelijk al laag is, je de zaak niet verbetert door de meldingsprocedure ook nog eens lastiger te maken.

  Ook lijkt me dat de situatie rond de PLC configuratie van KPN niet gewenst is. Als de klant zomaar kan weigeren om de notches aan te zetten dan zou men dit beheer bij KPN neer moeten leggen, net als voor de Experiaboxen en TV settopboxen die ze in dezelfde deal leveren. Daar heb je als klant niks te willen, KPN configureert ze gewoon remote.
  Op die manier zou men ook PLC’s in de nabije omgeving van een zendamateur moeten kunnen notchen zonder dat de klant daarvoor moet meewerken.

 2. John
  John zegt:

  Dat T aantal klachten zo laag is komt misschien wel dat niet elke amateur weet hoe de storing precies klinkt. Want volgens mij zouden er wel degelijk meer klachten komen als men wist hoe het klinkt.
  J.Bakkenes.

 3. Stan Joosen
  Stan Joosen zegt:

  Bij deze aantallen ga ik mezelf toch afvragen waarom er op forums en hier op Facebook toch zoveel geklaagd word dat men last heeft van PLC of andere storingen. Zijn dat nou verzinsels of rapporteert men hier storingen die door onwetendheid of onkunde verkeerd worden geklassificeert?
  Roept u maar!

  • Hamnieuws
   Hamnieuws zegt:

   Tjeerd, op 2 meter was bij mij een UTP kabel de bron van ‘paaltjes’. Modem, switches en alles eens uitzetten of met een porto langs die apparaten lopen. Kijken of het gaat kraken… ^PH4X

   • Roeland Jansen
    Roeland Jansen zegt:

    de buren hier hadden ook een bijzondere UTP cable in elkaar geknutseld. Zelf de kabel getrokken voor ze met de connectors er goed op en hopsa. weg die carriers om de 50 kHz. (op alle HF banden).

    @Stan : je geeft het probleem aan — zeiken kan iedereen maar via de normale weg e.e.a. melden en dergelijke.. dat doen de meesten klaarblijkelijk niet. Da’s zonde want zo krijg je inderdaad een vertekend beeld.

    Mijn buren ergens hebben PLC, ik filter dat zonder moeite weg. ALs dat laatste niet zou lukken dan had ik wel actie ondernomen.

 4. paul
  paul zegt:

  Beste Veron. Nogmaals.

  Houd ZELF een enquête onder je leden over storingsklachten.

  Breng in kaart hoeveel zendamateurs hinder/storing ondervinden.
  Vraag wat ze met deze klacht doen, of ze vertrouwen hebben in een oplossing, en waarom ze er niet mee naar AT gaan.

  AT houdt jullie m.i. met het aantal storingsklachten in de tang. “Zie je wel het valt wel mee”.
  Hoeveel mensen in Nederland klagen daadwerkelijk over fijnstof op het totaal van de bevolking? Dus kun je handhaving daarom opheffen?

  Breng het zelf in kaart d.m.v van een eenvoudige enquête met misschien 3 of 4 vragen.
  Neem ZELF de regie en houd de uitkomst van deze enquête, samen met jullie ruismeting naast het schrikbarend schone EMC milieu dat AT claimt. Dan heb je zelf iets om te vergelijken.

 5. paul
  paul zegt:

  En dan nog dit:

  Ik hoor bijna per week al meer stroingsklachten bij zendamateurs (op de band, in fora) dan alle klachten die AT en KPN samen melden.

  Wat doet de Veron? Die gaat niet te rade bij de eigen aanhang, nee, die gaat te rade bij KPN en AT!!!

  Wie vertegenwoordigt de Veron nu eigenlijk? KPN en AT? Of de Nederlandse Zendamateur?
  Ga dan ook bij je eigen leden te rade als het gaat om storingsproblematiek!
  Houd die enquete!!!

 6. Eric
  Eric zegt:

  @ Stan,

  Je houdt de vinger precies op een zere plek, er wordt door slechts enkelen natuurlijk volledig terecht geklaagd bij AT en de VERON. De meeste zaken worden dan opgelost. Sommigen klagen graag op fora, liever dan er zelf effectief wat aan te doen. Op de VERON website is precies te vinden hoe je bij AT op een klachtformulier kunt belanden en tevens op een pagina van de EMC-EMF Cie.

 7. paul
  paul zegt:

  @Eric

  Wat zeg je precies? Sommigen klagen LIEVER?
  Waar haal je toch het rare idee vandaan dat mensen liever klagen dan met hun hobby bezig zijn.
  Is dat jouw beperkte perspectief in een vrijstaand huis met een mast van 20m hoog?

  Luister eens op de band. Luister naar de amateurs die HF opgegeven hebben omdat er toch alleen maar storende buurt “meuk” te horen is. Luister naar de indruk die ze hebben van AT die “toch niets doet” tegen PLC omdat het mag. De misverstanden die er bestaan dat je s9 aan storing moet accepteren volgens een pdf’je van AT. Dat klagen geen enkele zin heeft omdat morgen de ándere buurman wel weer iets heeft aangeschaft dat stoort.

  Nee. De Veron gaat het er nog een keer over hebben binnen de EMC-Cie, met het AT en notabene met EMC richtlijn-en-stand-der-techniek-aan-hun-laars-lappende KPN!

  Waarom zijn jullie toch zo bang om eens direct bij je leden in kaart te brengen hoe “de stand van de ether” voor de zendamateur eigenlijk is.

  Het lijkt er bijna op dat je mensen die klagen over storing als directe tegenstanders van Veron beschouwt, en dat KPN,AT jullie lang bevriende medestanders zijn.

  Neem toch eens je eigen achterban serieus. Verwijs ze niet naar AT,KPN en anderen maar inventariseer ZELF met simpele enquete. Dan weet je het.

  Koppel je overlast-inventarisatie aan callsigns en antenneregister en je hebt meteen een prachtige stortingskaart van Nederland.

  Maar goed, ik zal wel weer “Veron-bashen”…

  • Pip
   Pip zegt:

   Paul, dus, de veron vraagt haar leden om storingsklachten bij de EMC-Commissie in te dienen en jij klaagt dat de Veron bij haar leden moet inventariseren? En dat meen je serieus? Je moet het verhaal eens lezen, dan lees je dat mensen niet bij de Veron langs gaan, en dat de Veron dus maar terug moet vallen op getallen van KPN en AT. Als je wilt dat de club serieus wat voor jou doet, neem dan ook de club serieus!

   • paul
    paul zegt:

    Pip,

    Als jullie een grote deviatie blijven meten tussen “het gemor” op de band, clubavonden en in fora en de getallen van KPN en AT dan zou ik als vereniging inderdaad nu eindelijk eens willen weten hoe het zit!

    Is het probleem inderdaad te verwaarlozen zoals KPN en AT menen, of hebben je leden het idee dat klagen via de aangegeven route geen zin heeft of te omslachtig is? Denkt men soms dat de eigen storing niet ernstig genoeg is?

    Toch hadden jullie onlangs verzoek nummer 1 in de ledenvergadering van 2015.
    In de enquete van ETE zie je nu ook weer dat “extra toezicht op de amateurbanden en hulp bij ontvangst storing” een reden is om meer te willen betalen. Ook hier is het aantal amateurs dat dit aangeeft na twee dagen alweer hoger dan de KPN en AT klachten bij elkaar.

    Dus ja, ik meen serieus dat er een beter middel moet zijn om het gemor onder je leden in kaart te brengen dan je keer op keer bij de hand laten nemen door AT en KPN.

 8. Emiel
  Emiel zegt:

  “Maar goed, ik zal wel weer “Veron-bashen”…”

  Klopt paul, dat is wat je doet.

 9. paul
  paul zegt:

  Nee Emiel,

  “Veron-bashen” doet KPN.

  Door PLC notching uit te zetten in frequentiespctrum dat beschermd dient te worden voor de ITU amateur (en luchtvaart) dienst.

 10. PDØMV
  PDØMV zegt:

  hoe klinkt PLC zou wel handig zijn als er een of ander wave filetje online wordt gezet zodat het herkent kan worden. Zo heb je ook kans dat klachten gegrond worden verklaard. zonder dat zomaar een bepaald geluid gelinkt wordt aan PLC terwijl het geen PLC is. Hier in mijn nieuwe QTH wij kerk en zanen waar ik begeleid woon, hoor ik af en toe her en der wat geratel op HF 10-20-40m van zo’n 50 KHz breedt, maar ik kan niet blind afgaan op een geluid als je niet weet dat het mischien PLC is of iets anders. Wel vreemd dat klanten zeggen schap hebben over het wel of niet weigeren van het notchen van mateur banden, zeker weer typisch een gevalletje van het zwaarder wegende maatschappelijk belang. Maar goed als men een heus echt PLC geluidsfragmentje kan uploaden zodat je het kunt beluisteren dan is de kans groot dat het op grotere schaal herkent wordt met als vervolg meer meldingen naar EMC en AT. Als ik weet hoe het klinkt kan ik er alert op zijn !!

 11. Tonnie
  Tonnie zegt:

  paul. beter 30 in de hand dan 300 in de lucht. nu hebben in ieder geval 30 mensen geen storing meer. heb jij trouwens de storing al is gemeld bij at?????

  denk jij dat veron iets tegen kpn plc kan doen. kpn heeft milliarden euros, dus kunnen gewoon doen wat ze willen. als jij er zon grote problemen mee hebt omdat kpn doet wat niet mag, bel dan de politie.

  pd0mv, youtube staat vol met plc geluiden, gewoon effe zoeken op plc qrm.

  • paul
   paul zegt:

   Ja Tonnie. Ik ben vast de enige…

   http://zendamateur.com/viewtopic.php?f=12&t=15726&start=30

   In 2 dagen al 52 amateurs die willen gaan betalen voor hun registratie als er “extra toezicht komt op onze amateurbanden én extra hulp bij de storing van de ontvangst van onze amateurbanden”

   Kijk, een dergelijke simpele enquete onder alle Veron leden over storingshinder, DAT zou zin hebben.
   In plaats van het gesprek iedere keer gemakzuchtig reduceren tot “Veron bashing”.

 12. paul
  paul zegt:

  Hoi Mark,

  Als je op youtube “plc storing” intypt kom je legio voorbeelden tegen.

  Het geluid van PLC in standby is inderdaad een ratel (als van een slecht ontstoorde motor).
  Bij data-overdracht kun je PLC storing het beste omschrijven als een krasserig,piepend of continu brommend geluid als je in AM mode luistert.

  • PDØMV
   PDØMV zegt:

   Heel af en toe hoor ik op 10-20-40 wel eens 50 KC breed idd dat gene wat je beschrijft wat betreft PLC data overdracht. Als of er een stermotor van een vliegtuig af en toe wat overslaat. voornamelijk rond 14,200 20m band. Hoe hebben ze dat voorelkaar gekregen zo’n wideband noise blanker is daar geen aparte bouw kit voor zodat je het tussen je radio en antenne kunt hangen 😀 ik weet niet of zoiets mogelijk is. ik woon sinds kort in kerk en zanen alphen aan de rijn, zelfbegeleid wonen 😀 😉 JO22HC

 13. Theo
  Theo zegt:

  Waarom zou je dit moeten melden?
  In de staat van de ether wat het AT heeft uitgebracht, weet even het jaar niet meer staat dat je voor een storing tot s9 helemaal niet meer hoeft aan te komen.
  Het is allemaal lulkoek ze weten verdoms goed wat er speelt en nu doen ze of hun neus bloed.
  Kijk eens hoe vaak amateurs de boel verkopen wegens onoplosbare storing<<<<<<!
  Ze moeten gewoon zorgen dat op die banden helemaal geen storing is.
  En als we nu weer moeten gaan betalen voor onze vergunning zorgen ze ook maar dat ik die vergunning kan gebruiken zonder storing door plc-s en ander storende troep.
  Het lijkt wel of de zendamateur vogelvrij verklaard is.

  AT en Veron en VRZA neem eens een voorbeeld aan de DKARS die staan tenminste nog ergens voor.

  Gewoon idioot om te vertellen dat we weer melding moeten gaan maken van die rot plc's.
  En gewoon schandalig dat AT toestaat dat KPN die notches lees bescherming voor de Amateur er gewoon vanaf kan gooien, werkelijk schandalig.
  Als ik moet gaan betalen voor banden waar ik niets mee kan doen door storing, dan horen we maar met de boel op dan hebben jullie je zin.

  • Wim
   Wim zegt:

   Theo,

   Je kunt naar een web receiver luisteren, als die staat opgesteld in een PLC arm gebied is dat prima te doen.

   • Theo
    Theo zegt:

    Sorry Wim maar dat vind ik een beetje bull-shit wat je daar nu zegt.
    Je hebt voor de nodige centen apparatuur staan een beam en noem maar op waar je niets meer mee kunt als je pech hebt, en dan sta je daar zonder rechten met de zooi te kijken terwijl de amateur geen milliwatt fout mag uitzenden, en geen enkel storing mag bezorgen, maar andersom mag wel!
    Nee het zit goed scheef wat dit aangaat.

    • Roeland Jansen
     Roeland Jansen zegt:

     Je geeft zelf aan “ze moeten zorgen dat…” en dat werkt alleen maar als men voldoende input heeft van mensen die ergens last van hebben. Ik heb een grote neus maar ik kan bv niet ruiken dat jij ergens last van hebt,. Hoe moet AT dat dan weten..?

     • Theo
      Theo zegt:

      Ze weten goed welke dingen storen, dus waarom niet standaard de amateurbanden notchen????
      Nee die wet gaat pas volgend jaar oktober in.
      En wat dacht je dat in de tussentijd nog van die meuk in de omloop komt?
      Ik snap KPN ook niet want volgend jaar oktober moeten die dingen er weer af gehaald worden.

      Commercie commercie en nog eens commercie daar draait het om.

 14. Wim
  Wim zegt:

  Voordeel van die PLC storing is wel, dat de rapporten 5nn weer serieus genomen kunnen worden, want minder dat S9 is onneembaar.

 15. PDØMV
  PDØMV zegt:

  Of we stappen over op de oude degelijke vonkenzenders 😀 dan heb je of een plaatselijk en of landelijk EMP dan leg je die PLC meuk ook het zwijgen op !!!
  Misschien met een zwaar opgevoerd schrikdraad generator 😀 op een beverage 😀 uiteraard voor enkele minuten daarna kun je weer genieten van QRM loos ontvangst. Is dat niet niet een leuk idee 😀

  • Wim
   Wim zegt:

   Ja, Mark, Vonkzenders en dus Morsecode.

   Hoeveel woorden per minuut kun jij op het gehoor opnemen?

Reacties zijn gesloten.