De 17e uitgave DARU-magazine

Vandaag is de zeventiende uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 50-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.

In dit magazine onder andere:

  • Van het DARU team
  • Akkoord N-herijking
  • Weak Signal communication
  • De tocht naar de F-licentie
  • De Deltaloop antenne, een prima vakantieantenne

Voorzitter Bert Woest (PD0GKB) schrijft:

Beste medeamateurs,

Eindelijk is het een feit, de regeling is gepubliceerd. Er is inmiddels veel over geschreven en vooral ook gesproken. Persoonlijk ben ik blij dat we als drie verenigingen vooral op dit onderwerp de krachten hebben gebundeld. 

In onze vorige editie deden we verslag van het feit dat afgevaardigden van het agentschap er ook behoorlijk mee in de maag zaten. Tegelijkertijd laaiden tussen zendamateurs onderling met terugwerkende kracht ook weer de discussies op over het wel of niet eens zijn met die uitbreiding. ‘Laat ze er voor leren!’ hoorde ik net even vaker dan volgens mij zou moeten. Waarom toch dat wedijveren, je stiekem meer of minder voelen? Ik schreef er al vaker over. De hobby staat al zo onder druk, het aantal beoefenaars lijkt af te nemen en is het dan niet juist beter om als zendamateurs er samen wat van te maken? Ook voor N moet je bepaalde stof beheersen toch? We moeten dus aan de bak om meer mensen enthousiast te krijgen. 

Het aantal serieuze experimenten neemt steeds meer toe zonder dat het louter en alleen om de techniek gaat. Meer en meer zijn het ook de toepassingen en combinaties van technieken die het interessanter maken. Maar er zal meer moeten gebeuren om onze hobby aantrekkelijk te maken, zoals het werken aan ons imago. Duidelijk maken naar de buitenwereld dat we geen piraten zijn, in tijden van nood nog steeds het verschil kunnen maken, het echt geen stoffige kantoorhobby is, en ook dat we ons met elkaar aan de afgesproken regels houden. Al weet ik zeker dat ik nu het boegeroep over me afroep en dik over de tong zal gaan, maar ik vind het echt niet kunnen dat sommigen van ons vrolijk babbelen met mensen zonder licentie die meestal ook nog werken met voor hen niet toegestane apparatuur. Met een beetje moeite is voor iedereen de N prima te halen. Waar nodig met een aangepast examen. Waarom steken we de energie van met hen praten niet in ze helpen met het halen van het examen? 

Vandaar het plan om een ‘deltaplan imago zendamateur’ te maken. Niet met als hoogste doel om overtredingen aan te pakken, maar om te laten zien dat we een leuke groep mensen zijn met een hobby die naar meer smaakt. Als het moet dan kun je op ons rekenen, maar bovenal is het een hartstikke gaaf tijdverdrijf. Eentje die een veelheid aan variaties kent, waarvoor je weliswaar een bepaalde basistechniek moet kunnen beheersen maar die daarnaast een keur aan toepassingsmogelijkheden kent. Eenmaal over de drempel wil je niet meer terug. 

Hamnet vind ik zo’n voorbeeld van een innovatieve missie. Althans het initiatief zoals het ooit in Oostenrijk startte door te streven naar een internet onafhankelijk autonoom netwerk via radioverbindingen. Volgens mij ook nog eens begonnen door jonge zendamateurs. Het vraagt veel tijd en vooral uithoudingsvermogen maar als je dat toch eens echt voor elkaar zou krijgen …… Wow!!! 

Als we nu vooral door de jeugd geholpen worden samen met lui die het klappen van de reclamezweep kennen en een vleugje moderner denken, dan zou het toch moeten lukken om onze liefhebberij zo te promoten dat we over een jaar of vijf minimaal in aantal zijn verdubbeld? Of nog mooier, dat steeds meer mensen willen meedoen met het doen van allerhande experimenten. Niks stoffigs aan maar juist hartstikke modern en vooruitstrevend. Hoe meer gezamenlijke uitdaging, des te minder tijd om op elkaars tekortkomingen te letten, toch? En trouwens, wil of kun je dat zendpapiertje niet halen, dan is er nog meer dan genoeg om aan mee te doen, bijvoorbeeld als luisteramateur. Het enige is accepteren dat je qua zenden minder mag dan een ander. Ik wens je veel leesplezier. 

73!
Bert Woest, PD0GKB