De 20e uitgave DARU-magazine

Afgelopen weekend is de 20e uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 49-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.

In dit magazine onder andere:

  • Mijn avonturen met de Philips LOTUS mobilofoon
  • Faselus SSB
  • Human Body Communication
  • Hamgear and Gadgets
  • Lighthouse weekend 2021

Hoofdredacteur Erik (PA2TX) schrijft:

Vorige week vond de IARU regio 1 conferentie plaats. Belangrijke vraag daar was: ‘hoe moet het verder met onze toekomst, de toekomst van het radioamateurisme? Zijn we opgewassen tegen allerlei ontwikkelingen die het uitoefenen van onze hobby de komende jaren nog verdere zullen bemoeilijken?’

Het is denk ik maar net hoe je ertegenaan kijkt. Willen we veranderen of houden we vast aan wat we hebben? ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’; zo luidt een bekend gezegde. Vasthouden aan vroeger, in de veronderstelling dat dát het is en ook voor de toekomst een vaste waarde moet zijn, betekent feitelijk dat we blijven hangen in oude gewoonten en tradities. De hele wereld verandert en wij moeten daar met onze hobby in mee, of we willen of niet. Leuk? Nee niet voor iedereen. Maar ons aanpassen aan gewijzigde omstandigheden, dat kan wèl. Daarbij is van groot belang dat we ons een beeld proberen te vormen van hoe de toekomst van amateur radio er uit zou kunnen zien. We hebben dus een visie en een daarbij behorend plan nodig.

Waar je ook kijkt, overal zie je polarisatie. Belangen die vaak haaks op elkaar lijken te staan. Maar als puntje bij paaltje komt blijkt dat we eigenlijk allemaal hetzelfde willen: een leefbare samenleving. Zoiets kan alleen niet zonder goede afspraken en dat we ons houden aan de geldende normen en waarden.

We leven in een wereld waarin we uiteindelijk toch moeten samenwerken en elkaar dus ook iets moeten willen gunnen. Dat betekent ook dat we ons inleven in hoe anderen erin staan, wat hun belangen zijn en hoe we elkaar vervolgens gaan helpen. Daar hoort ook bij dat er bereidheid is om water bij de wijn te doen.

Terug naar de IARU conferentie. Interessant vond ik de SWOT-analyse (de sterke en zwakke kanten van onze hobby) die werd aangehaald. Zo’n analyse hebben we bij de DARU op een heidag eind 2019 ook al eens gedaan. Onze uitkomst was vergelijkbaar met wat we terugzagen in de resultaten van de SWOT analyse van de IARU Regio 1. Voorzitter Don Beattie G3BJ zei bij de opening van de IARU R1 conferentie over de transformatie die zich voltrekt in de wereld van radioamateurs: “We must all have a single mind of sense of direction if we want to have any chance of success!”. Allemaal één richtingsgevoel als we enige kans op succes willen hebben! Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Er moet nu echt iets gebeuren! De hele toespraak is hier te zien en horen.

Laten we ons dus focussen op die punten waar we nog wel kansen zien en waar we zelf kunnen meebepalen en -sturen. Dat betekent ook dat wij, Nederlandse radioamateurs, ons zo één mogelijk moeten organiseren en waar nodig wapenen. Alleen samen staan we sterk! Dat is echt nodig om bedreigingen van buitenaf te kunnen pareren. Of het nu gaat om overheden of commerciële instanties die onze hobby inperken door frequentieruimte ‘af te pakken’ of de ether die vervuild wordt door nog meer storende apparatuur uit China en ga zo maar door.

Er moet iets gebeuren en de tijd dringt. Niet de problemen voor ons uitschuiven en hard blijven roepen dat ‘het vroeger allemaal beter was’, maar een plan maken: het masterplan radio(zend)amateur! Hoe willen we dat onze hobbywereld er over pakweg 50 jaar uitziet? Laten we een duidelijk en realistisch plan maken, dat gaan uitvoeren en tussentijds bijstellen naar de tijdgeest. Want heus, ook over 50 jaar zijn er nog steeds radioamateurs die bezig zijn met communicatie, met de techniek erachter of gewoon mooie verbindingen maken met andere radiozendamateurs, waar ook ter wereld. Onze hobby is en blijft een waanzinnig leuke, leerzame, wetenschappelijke hobby en vooral een geweldig gaaf tijdverdrijf voor velen!

73, Jan PA0JMY