De 8 Watt dual-band portofoon

kt-980-1Er is een nieuwe powerporto op de markt, de  Intek KT-980HP. Op het eerste gezicht lijkt het op een Baofeng UV-5R met een grote wijziging: het uitgangsvermogen. Volgens de fabrikant levert de portofoon een vermogen van 8 Watt op de VHF-band en een vermogen van 7 Watt op de UHF-band. 

Om dit hoge vermogen te bereiken wordt gebruik gemaakt van een andere mosfet dan in de Baofeng. Verder oogt de set identiek aan de voorganger, inclusief de accu capaciteit van 1800 mAh.

kt-980-1Voor wie de technische details wil weten kan kijken op de website van Hans, PD0AC, waar meerdere artikelen staan over diverse Chinese importapparatuur. De portofoon staan inmiddels in de webshop van PA0ETE en is per direct leverbaar voor een bedrag van € 65,99.

Het is wachten tot PD0AC een review exemplaar heeft ontvangen en zijn kritische doch goed onderbouwde mening over deze nieuwe portofoon beschikbaar heeft. Wanneer dit het geval is, zal Hamnieuws er uiteraard over schrijven.

17 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Hmmm de UV-5R is in feite al niet bruikbaar op high power, behalve voor korte opmerkingen.
  Ik heb de mijne altijd op low staan en zelfs dan wordt ie na een paar lange doorgangen zo heet dat het display gaat faden. Op high is dat al na een kort QSO met doorgangen van een minuut ofzo.
  Hopelijk hebben ze daar wel wat aan gedaan….
  Wat de accu betreft: er zijn ook accu’s van 3600 mAh voor de UV-5R, die heb ik ook.
  Daar werkt het ding erg lang op. Zeker in vergelijking met de oude tijden toen de porto’s er net kwamen.

 2. Bart
  Bart zegt:

  Ben nu 2 maanden in het bezit van de 980HP en ik kan niet anders dan zeer tevreden zijn met deze porto. Heet wordt hij niet, maar de temperatuur loopt wel op wanneer je met hogere vermogens zendt. Je kunt er echter geen water mee koken; hij wordt handwarm. Wat mij opvalt is de gevoeligheid, die op vhf en uhf erg goed is. Ik gebruik overigens de antenne van een Wouxun KG-UVD1P, die aanzienlijk beter is dan het standaard stukje rubber. Op laag vermogen open ik probleemloos de repeater van Hilversum (430.1250), hier hemelsbreed 25 km vandaan. Het meegeleverde headsetje is meuk, maar de microfoon daarin past wel erg goed bij de radio. Dus heb ik het elementje in een andere speakermike ingebouwd en de tx-audiokwaliteit is heel erg goed, mooi vol van toon en eindelijk hard genoeg, wat bij veel Chinese porto’s te wensen over laat, zoals bij de eerder genoemde Wouxun. Ik betaalde er 69,- voor bij de portoshop en durf de 980HP beslist aan te raden. In het goedkope segment is het een topper! Oh ja, hij is makkelijk te programmeren; het was bij de eerste keer raak.

 3. Rik
  Rik zegt:

  Rik
  Ben eveneens in bezit van de KT-980HP en werkt naar behoren. Heb wel een probleem met het memoriseren naar een channel in volgend geval:
  – gebruik makend voor werking met een repeater na instelling van frequentie , SFT-D, OFFSET en T-CTCSS.
  Graag de nodige hint voor memorisatie op naar channel

 4. Rob
  Rob zegt:

  Ik weet niet of dit net zo dom werkt als bij de UV-5R maar in dat geval moet je het als volgt doen:
  1. maak het memory kanaal wat je wilt gebruiken leeg (menu 28)
  2. zet de instelling voor ontvangst freq, R-CTCSS en T-CTCSS, zendvermogen zoals je die wilt hebben
  3. sla dit geheel op in een memory (menu 27)
  4. verander de frekwentie naar de zendfrekwentie en laat de rest zoals het was
  5. sla dit opnieuw op in hetzelfde memory kanaal

  Daarna werkt dit memory kanaal op die repeater en kun je er niks meer aan veranderen. wil je het anders
  dan moet je helemaal opnieuw beginnen.
  Je kunt dus NIET de shiftrichting en offset in een memory kanaal opslaan, maar uitsluitend twee aparte
  frekwenties die je zelf ingevoerd hebt.

  Op de UV-B5 werkt dit allemaal veel logischer. Hoe het op de KT-980HP is weet ik niet maar gezien het
  feit dat je er problemen mee hebt verwacht ik dat het net zo onlogisch werkt als op de UV-5R.
  (dit is ook helemaal niet beschreven in de handleiding maar alleen op websites van mensen die het ook
  hebben moeten uitzoeken)

 5. Rik
  Rik zegt:

  Dag Rob,

  Alvast mijn dank voor de hint. De programmatie van de repeaters is met je gegevens in orde kunnen komen.
  Vele groeten en nogmaals hartelijke an.

 6. Henk
  Henk zegt:

  Hallo allemaal, ik wil deze INTEK KT-980 HP aan schaffen.
  Ik heb helemaal geen ervaring met porto’s maar ik lees dat het wel goed zit.

 7. Piet
  Piet zegt:

  Met de Intek KT-980 HP heb ik toe nu toe geen enkel probleem met over verhitting geconstateerd. De porto wordt handwarm maar geeft totaal geen display kuren. Met de Diamond SRJ77CA mobile antenne bereik ik van uit Maassluis gemakkelijk de Repeaters in Utrecht en in Hilversum en ik krijg goede rapporten zonder ruis en een goede modulatie .

 8. aernout
  aernout zegt:

  Ik heb hem pas aangeschaft,maar ben onhandig met progammeren.Is er iemand in de buurt van den haag,die mij(het hoeft niet voor niks)kan helpen hier mee,ik heb ook een buitenantenne voor de porto op het dak,maar ik heb de technische kennis van een marmot!!!.Ben er ook 10 jaar uit geweest en op de 11 meter is het heel stil.Mijn dank alvast.

  • Henk
   Henk zegt:

   Hallo, ik heb deze porto ook je moet even Chirp programma downloaden. Dat programma moet je installeren en een programeer kabel aanschaffen. Het wijs de weg van zelf zo moeilijk is het echt niet. Ik woon in Rhenen dat is een beetje te ver weg. Hier is op de 11 mtr best nog wel wat te beleven.

   • aernout
    aernout zegt:

    Bedankt henk,ik heb vanmiddag online een progammeerkabel gekocht en ga kijken,of ik er uit kom morgen.Ik laat je het nog weten.

    Groetjes;

    Aernout
    Den Haag

 9. Henk
  Henk zegt:

  Het is heel makkelijk hoor het is mij ook gelukt, je kunt altijd het weer resetten naar de fabrieks instellingen.

 10. E.Bokhorst
  E.Bokhorst zegt:

  waardeloos toestel. geen ontvangst met radio ontvangst is nog geen 1000 meter, zenden is ook 1000 meter open veld. ik ben niet tevreden met de porto. de baofeng porto is toch een beter optie

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Wat had je verwacht. Dat 4 Watt extra vermogen ook maar iets uit ging halen? Een goede antenne doet meer, maar ook dan ben je – zeker in stedelijk gebied – beperkt tot maximaal een kilometer, als je het al haalt.

   N.b. Je hebt uiteraard een vergunning?

   • erwin
    erwin zegt:

    Probleem is als mijne wil ik zenden kom ik net 800 meter ver. Baofang haal ik gemakkelijk 10km op 5 watt in woongebied. Zelfs een 0.5watt komt zonder ruis binnen en de intek met sql op 0. Met ruis en wegval signaal. Antenne ontvangt geen radio op fm. .

    • john
     john zegt:

     Dat probleem had ik ook geen bereik hen toen de antenne voorzichtig open gesneden met een stanleymes bleek er een breuk in Het draadje te zitten heb er een iets dikken draadje in gesoldeerd en werkt nu als een speer

  • Piet
   Piet zegt:

   Als je de antenne er op zet gaat het beter, perfecte ontvangst en zend vermogen repeater Hilversum met gemak vanuit Maasland open te sturen r5 s9+ .

 11. Henk
  Henk zegt:

  Heb gewoon de rubbeduck antenne er op en kan de repeater Hilversum en Utrecht van uit Rhenen makkelijk openen

Reacties zijn gesloten.