Nederland krijgt ‘Megarepeaters’

PI3UTRHet repeaterlandschap in Nederland telt vooral veel repeaters met een klein dekkingsgebied. De zogenoemde stadsrepeaters in het 12,5 KHz raster en de regionale repeaters op het 25 KHz raster. Eens per jaar, tijdens de ballonvossenjacht, worden de antennes van PI3UTR verwisseld van ruim 200 meter naar bijna 375 meter hoogte en gaat het vermogen met een factor 4 omhoog van circa 4 naar 16 Watt ERP. Stations uit heel het land zijn dan te horen en proberen een verbinding te maken. Goed nieuws, want PI3UTR krijgt waarschijnlijk de permanente status Bovenregionale Repeater.

Na de wijziging van het IARU VHF-bandplan zijn er nieuwe frequenties gekomen voor zodat er meer repeaters geplaatst kunnen worden in de VHF-band. Waar voorheen de repeaterfrequenties begonnen bij 145.6000 MHz, zal dat vanaf volgende week op 145.5750 MHz beginnen. En zo ontstaat er ruimte voor 2 extra repeaters in de 2-meter band. Agentschap Telecom gaat deze frequenties gebruiken voor bovenregionale repeaters. In Duitsland worden deze frequenties al ingezet voor onder andere D-star repeaters, zoals met conditities wel eens te horen is in Noord-Nederland.

Paul Adriaanse (PE1RJV) is verantwoordelijk voor het beheer van enkele repeaters, zowel analoog als digitaal. Zo beheert bij in Utrecht PI3UTR op VHF en PI1UTR op UHF die zowel met D-star als DMR werken. Iets verderop in HIlversum zijn de mensen van Hobbyscoop druk bezig met het in werking houden van PI2NOS, de analoge repeater die uitzend op 430.125 MHz. En zo zijn er nog wat repeaters te bedenken die allemaal gemeen hebben dat ze op grote hoogte opgestald staan en dus een groot bereik hebben.

In de uitzending van PA00NEWS van afgelopen vrijdag melde Paul zich in bij John Piek (PA0ETE) met het nieuws dat PI3UTR een nieuwe frequentie krijgt en gaat verhuizen van 145.625 naar 145.575 MHz. Op termijn zullen de antennes omgewisseld worden zodat de vossenjachtantenne op bijna 375 meter hoogte in de Gerbrandytoren de standard antenne zal worden in plaats van de antennes die nu gebruikt worden op circa 200 meter hoogte. Ook zal het vermogen van de repeater daarbij omhoog gaan van 4 Watt ERP nu, naar 20 Watt ERP in de nieuwe situatie.

“Wij hebben ondertussen de ATOF binnengrkregen om van PI3UTR een bovenregionaal relais te maken. Zo spoedig mogelijk, waarschijnlijk eind dit jaar al, zal de nieuwe frequentie 145.575 worden”, zo zegt Paul. “Dat is geen fout, het is een van de twee nieuwe repeaterfrequenties die door de IARU als aanbeveling gedaan zijn. In Nederland gaan we deze dus ook gebruiken. PI3UTR wordt een bovenregionaal station en het bereik zal dus behoorlijk toe moeten nemen. We zullen gebruik gaan maken van meerdere locaties zoals ook door het CoVersity project (PI2NON) in het Noorden van Nederland gedaan worden. Een van de eerste uitbreidingen staat gepland met een extra zendontvanger in Arnhem”.

De afgelopen tijd heeft Agentschap Telecom in de voorbereiding naar het nieuwe bandplan diverse wijzigingen doorgevoerd voor diverse ATOF’s die op de nieuwe ingangsfrequenties lagen. Voorheen werden deze onder andere gebruikt door PI1UTR op de simplex D-star relais op VHF. Of er internationale coördinatie plaatsvind bij Agentschap Telecom is op het moment van schrijven niet bekend gezien het bereik van deze nieuwe Megarepeater.

Voor Paul betekent het de komende twee weken veel werk. Zo zal hij met meetapparatuur de toren moeten bezoeken om de 2 bandpass en 4 cavity filters opnieuw af te regelen alsook de repeater om te moeten programmeren. “Hoewel de nieuwe ATOF per direct geldig is, ontving ik ook een brief dat de oude ATOF 2 dagen voor het ontvangen van de brief verlopen is. Ik neem aan dat dit een menselijke fout is en ga maandag even contact zoeken met de mensen van Agentschap Telecom om te vragen wat nu precies de juiste volgore is. We willen in ieder geval graag naar de nieuwe frequentie toe”.

Ook PI2NOS bovenregionaal
Alsof bovenstaand goed nieuws nog niet genoes was voorafgaand aan de uitzending van PA00NEWS was daar Mischa van Santen (PA1OKZ) die zich inmelde in de ronde. Niet alleen PI3UTR krijgt de bovenregionale status, ook PI2NOS in Hilversum heeft deze toezegging gekregen.
Een van de wijzigingen die deze status met zich meebrengt is een wijziging in de maximale antennehoogte. Waar deze bij normale regionale repeaters gelimiteerd is naar aanleiding van het dekkingsgebied kunnen de antennes in beide toren nu omhoog tot maximale hoogte omdat er geen beperkingen meer gelden.
Daarnaast mogen met de bovenregionale status ook meerdere locaties in gebruik nemen en dit geeft leuke mogelijkheden om te experimenteren. “Als PI2NOS crew willen we ook een 2e cel gaan bouwen om hier ervaring mee op te doen. Als die is opgedaan kunnen we in een later stadium kijken welke mogelijkheden dit geeft”, zo zegt Mischa.

Het  gesprek tussen John (PA0ETE/PA00NEWS), Paul (PE1RJV) en Mischa (PA1OKZ) is online te beluisteren.

Update 27/12: Op sommige websites wordt gemeld dat deze repeaters deel gaan uitmaken van het CoVersity netwerk van PI2NON in Noord-Nederland. Dit is onjuist. Hoewel co-channeling is toegestaan zal er een eigen netwerk voor de nieuwe bovenregionale repeaters gebouwd worden.

53 antwoorden
  • Bram PD0BVD
   Bram PD0BVD zegt:

   ik zit in Venray en de repeater is nu z`n 4 watt hier meestal loeihard dus die 100 km gaan ze ver voorbij

 1. Eric Jan Geertsen
  Eric Jan Geertsen zegt:

  PI3ZDM zat met 1 Watt op 80-90 mtr en daar redde je half NL al mee. Toen PI3UTR nèt begon, werd hij al ruim in DL en ON gehoord. Ben benieuwd…. 😉

 2. Eric Boot
  Eric Boot zegt:

  Zover mij bekend staat ZDM uit vanwege antenne problemen (PIM), iets waar ZAZ ook mee kampt, en dat al bij QRP vermogens!

 3. Eric Jan Geertsen
  Eric Jan Geertsen zegt:

  wel toevallig, dat er een groot aantal bijna tegelijkertijd uitgezet zijn ivm (na-)metingen, antenne problemen ed, maar ik ben benieuwd hoelang deze situatie gaat lopen. Misschien krijg je nu weer clubjes op simplex-frequenties, anders worden de rondes te lang…

 4. Marcel van den Berg
  Marcel van den Berg zegt:

  ZAZ PI3 dan, heb ik nog geen problemen bij gemerkt behalve toen een aantal weken terug de repeater steeds uitviel wanneer een illegaal station inschakelde.

 5. Joop.
  Joop. zegt:

  Goed nieuws. Ben wel benieuwd of er straks met het verwachtte bereik in de spits eerst een nummertje moet worden getrokken want het kon wel eens druk worden.

 6. Willem
  Willem zegt:

  Goed nieuws voor zendamateurs die dagelijks door het gehele land rijden. Geen last meer van de dichtsbijzijnde repeater zoeken. Makkelijk ook voor het thuisfront welke altijd meeluisterd (hi).

 7. Ad Hooymans
  Ad Hooymans zegt:

  Nu ik alleen nog maar de beschikking heb over een binnenantenne, kan ik straks weer leuke verbindingen over de repeater maken.

 8. Eric Jan Geertsen
  Eric Jan Geertsen zegt:

  Zitten meer frequenties op je radio, Allart Van Seijen…. Of zit de dial-knop vastgeroest…. HI… En hoeveel sets zijn er nog, die niet een shift kunnen maken buiten de huidige repeaterband??

  • Rob
   Rob zegt:

   Het bandplan is al een tijdje geleden aangepast door de IARU.
   Er zijn ook al andere landen waar repeaters op 145.575 gekomen zijn. Heel netjes dus.
   En bedenk dat vroeger 145.800 en heel vroeger 145.825 ook repeater kanalen waren
   dus een beetje uitbreiding naar beneden nadat deze kanalen zijn overgedragen aan
   het satelliet en ruimtestation gebruik is helemaal niet onredelijk.

 9. Ron
  Ron zegt:

  Hoop dat er dan wel ook een antenne aan de andere -west- kant van de toren komt want hier in een deel van noordholland was de repeater tijdens de balonvossenjachten altijd vrij magertjes te ontvangen!

 10. Ron
  Ron zegt:

  Over ZDM ..: de freq en de BT daarvoor is alleen voor lokale repeater-met dus de beperking van antenne hoogte…… einde ZDM..

  R2X 145,0625 145,6625

  Lokale relaisstations
  Lokale relaisstations op X-kanalen zijn bedoeld voor lokale experimenten en plaatselijke
  radiocommunicatie en kunnen onder voorwaarden in geheel Nederland worden opgericht.
  De antennehoogte mag niet meer bedragen dan 10 meter boven straatniveau, de antenne is
  rondstralend en heeft een versterking van minder dan 3 dBd, het zenderuitgangsvermogen is
  maximaal 2 watt en het relaisstation mag niet binnen 20 km van een ander FM-relaisstation
  staan dat in dezelfde frequentieband werkt. Bij gebruik van hetzelfde X-kanaal is deze afstand
  tenminste 50 km.

 11. Cor.
  Cor. zegt:

  Hier zitten we al lang op te wachten.
  Deze mensen zijn echt goed bezig!!!

Reacties zijn gesloten.