De RAZ analoge en digitale SWR-meter

raz-logoEen enkeling heeft het al gelezen in de RAZzies van september. De Zoetermeerse zendamateurs verenigd in PI4RAZ hebben een nieuw zelfbouw-project: een digitale Watt en SWR meter die analoge weergave heeft.

Deze meter zal niet alleen op de HF-banden (3-50 MHz) maar ook een voor de 4-meter of een gecombineerde probe voor de 2-meter en de 70-centimeter band. De probes zijn geschikt om in het bereik tot 200 Watt of 2.000 Watt te meten. Voor iedere zendamateur zijn er dus mogelijkheden.

In tegenstelling tot veel andere apparatuur wordt er geen gebruik gemaakt van een standaard display met twee regeld tekst maar biedt deze meter de mogelijkheid tot grafische weergave. Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden om de resultaten te presenteren. Naast tekst kunnen er ook (kleine) afbeeldingen getoond worden, zoals bijvoorbeeld de analoge meters in onderstaande afbeelding.

De zelfbouwkit bestaat uit twee printen. Een voor het display en een voor de besturing. Daarnaast is een derde print noodzakelijk om als probe te dienen. Deze wordt aangesloten tussen de zender en antenne en wordt verbonden met een seriële kabel. Het is dus niet nodig om je bestaande coaxkabels om te leggen naar de meter. Standaard ondersteund de besturing 2 probes maar dit kan eenvoudig uitgebreid worden door een oude seriële DB9-switch toe te voegen.

PI4RAZ_DigiSWR-01

De print bestaat uit conventionele componenten. SMD componenten zijn afwezig. Iedere zendamateur zou dus deel kunnen nemen aan het project zonder dat er veel ervaring nodig is. Bouwen is onder begeleiding mogelijk bij de clubavonden van PI4RAZ in Zoetermeer maar ook gewoon vanuit je eigen shack.

De digitale Watt en SWR meter kost 75 euro. Een HF probe (3-50 MHz) kost € 35 euro extra en wordt met metalen behuizing geleverd. Een probe voor de 4-meter band kost € 12,50 en wordt zonder behuizing geleverd. Hetzelfde geldt ook voor de gecombineerde 2-meter en 70-centimeter probe. Het verzenden kost € 8,50 binnen Nederland.

Meer informatie kan gevonden worden op de website van PI4RAZ waar je jezelf ook kunt inschrijven voor dit bouwproject. Houdt er rekening mee dat printen op bestelling gemaakt worden en dus eenmalig beschikbaar zijn.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.