Berichten

NXP organiseert een RF Design Challenge

NXP is elke zelfbouwer van (transistor) eindversterkers wel bekend. En de ontwerper van FET’s doet het goed. Enkele modules die goed zijn voor 1,5 kiloWatt en tegen een SWR van 1:60 kunnen: NXP heeft ze ontwikkeld. Het Eindhovense beursgenoteerde bedrijf doet het dan ook goed. met een omzet van bijna 10 miljard dollar. NXP staat voor Next eXPerience.

Speciaal voor zelfbouwers heeft de fabrikant een wedstrijd uitgeroepen. Ontwerp een eindversterker, stuur het schema naar NXP en ontvang een nieuwe 50 V, 100 W MRF101AN of 300 W MRF300AN RF power LDMOS transistor om je project ook daadwerkelijk te gaan bouwen. Schrijf hier een stuk over, maak er een korte video van en stuur deze voor 31 oktober a.s. in.

Het winnende ontwerp krijgt $3,000 kontant en $1,000 aan NXP-tegoedbonnen. De 2e prijs is goed voor $1,000 (en $750 aan NXP-tegoedbonnen) en de 3e prijs is goed voor $500 en $100 aan NXP-tegoedbonnen. Meer informatie is op de speciale website van NXP te lezen.

Lezing PCB-ontwerp voor de zendamateur

Bij de VERON-afdeling A08/Centrum te Utrecht zal op 12 juni a.s. een lezing gehouden worden over het ontwerpen van printplaten. Want een etsbak en de bijbehorende chemicaliën heeft niemand meer in de shack staan, maar hoe pak je het ontwerp van printplaatjes dan aan? Jeroen (PA1JRN) en Thom (PA9T) praten je graag bij.

Besproken worden onder andere deze onderwerpen:

  • Moderne CAD-ontwerptechnieken
  • Waar bestel je online je eigen ontworpen PCB?
  • Printmaterialen
  • Ontwerp tips & tricks
  • Hoogfrequent ontwerptips
  • EMC tips & tricks

Het clubgebouw van PI4UTR is te vinden aan de Daalseweg 148 Utrecht. Meer informatie: a08.veron.nl.

Laatste FOKZboxen beschikbaar

Een van de bekendste moderne peildozen voor de 2-meter band is toch wel de FOKZbox die door Mischa (PA1OKZ) ontwikkeld is. Lange tijd was deze uitverkocht. Omdat er nog steeds grote vraag is naar deze peilontvanger is besloten om nog eenmaal een batch van 25 stuks te gaan leveren.

Deze kunnen vanaf zaterdag 8 oktober om middernacht precies in de webshop besteld worden, zodat iedereen een gelijke kans heeft om er een te bemachtigen.

Redacteuren gezocht voor Hamnieuws

hamnieuwsOver enkele maanden bestaat deze website alweer drie jaar. Om ook de komende drie jaar door te gaan, zoeken we redacteuren die hun bijdrage willen leveren. Te denken valt aan een nieuw onderdeel dat zich richt op ‘Zelfbouw 2.0’, waarbij eenvoudige projecten worden besproken op basis van Arduino en/of Raspberry Pi, of de bekende 15-euro VHF/UHF modules van de Tsjechische webwinkel.

Het gaat dus specifiek om projecten tot 50 euro die voor een ieder te bouwen zijn. Eenvoudig, betaalbaar en toegankelijk. Interesse om 2-wekelijks een artikel te schrijven? Neem contact op met de redactie.

Lees meer

De RAZ analoge en digitale SWR-meter

raz-logoEen enkeling heeft het al gelezen in de RAZzies van september. De Zoetermeerse zendamateurs verenigd in PI4RAZ hebben een nieuw zelfbouw-project: een digitale Watt en SWR meter die analoge weergave heeft.

Deze meter zal niet alleen op de HF-banden (3-50 MHz) maar ook een voor de 4-meter of een gecombineerde probe voor de 2-meter en de 70-centimeter band. De probes zijn geschikt om in het bereik tot 200 Watt of 2.000 Watt te meten. Voor iedere zendamateur zijn er dus mogelijkheden.

Lees meer

Nieuwe batch callgever printjes

PIC-Callgever-PrintStan (PA8C) laat Hamnieuws weten een nieuwe batch printen te laten maken voor de eenvoudige callgever die een tijd geleden op de VERON-afdeling ’t Gooi gebouwd zijn. De eerste serie van 50 printjes was binnen mum van tijd verkocht aan verschillende zendamateurs die aan het bouwen zijn gegaan op de afdeling in Hilversum. Deze nieuwe serie printen is ook beschikbaar voor leden van buiten de afdeling. Dus ook niet-leden van de VERON kunnen deelnemen.

Lees meer

‘SDR is er nu voor iedereen’

lima-sdrDe gecombineerde VERON VRZA afdeling in Twente biedt een ieder die belangstelling heeft of kennis wil maken met Software Defined Radio de mogelijkheid deel te nemen aan het Zelfbouw project LIMA SDR  en is hiervoor een zelfbouw-project gestart.
Voor 150 euro kan een ontvanger gebouwd worden, voor 220 euro een zendontvanger, bestaande uit 159 verschillende onderdelen.

Lees meer

Zelfbouw morse callgever bij PI4RCG

PI4RCGMorse ouderwets? Nadat Agentschap Telecom gele kaarten heeft uitgedeeld is morse weer helemaal in. Veel amateurs zijn in de oude rommeldoos op zoek gegaan naar een callgever.

Heb je er zelf nog nooit een gemaakt dan biedt de VERON afdeling ’t Gooi nu de mogelijkheid om je eigen callgever te bouwen.

Lees meer

Open Source D-Star transceiver

D-starGuus (PE1PLM) is op dit moment bezig om het D-star protocol te ontrafelen. Zijn doel: Een open-source zendontvanger maken, die als zelfbouwpakket op de markt moet gaan komen. De kit moet gebruikt kunnen worden als zendontvanger en hotspot. Daarbij wil Guus gebruik maken van standaard componenten en veel taken laten afhandelen door een micro-controller in de vorm van een PIC, dus software-defined.

Lees meer

CircuitLab: online schema’s testen

circuitlab-logoAls doorgewinterde zendamateur knutsel je natuurlijk wel eens met electronica. Wie heeft er nu niet zijn eigen low-pass filter of duplex filter gebouwd, danwel electronica lopen ontstoren door ontkoppel condensatoren te plaatsen in de voedingslijnen. De tijd van de experimenteerprint is echter voorbij, als het aan CircuitLab ligt. Zij bieden een online platform om schakelingen te ontwerpen en testen.

Lees meer