De zendamateur in Curaçao

hamnieuwsNu Curaçao de beschikking heeft gekregen over een repeater die aangesloten is op het bovenregionale netwerk van PI2NOS een goede gelegenheid om eens te kijken naar wat de zendamateur op het Caribisch eiland mag. Eerder al keken we naar Duitsland, België en Duitsland.

Curaçao kent ongeveer 40 zendamateurs en twee licentieklassen: Novice en HAREC (Full). De prefix van de roepletters zijn PJ2. Novice amateurs mogen enkel uitzenden op de VHF en UHF-banden. De eilanders zijn vertegenwoordigd via de VERONA. Ook telt het eiland meerdere repeaters, waaronder nu PJ2NOS.

Andere repeaters zijn de Yaesu System Fusion repeater die uitzend op 438.600 MHz en een analoge repeater PJ2A die uitzend op 147.000 MHz. Via Echolink meeluisteren kan op node #127954. Elke 2e woensdag van de maand komen de zendamateurs bij elkaar in het clubgebouw van het Rode Kruis op een industrieterrein in Willemstad.

Omdat het Caribisch gebied onder IARU region 2 valt (alsook Noord- en Zuid Amerika en Canada) zijn er extra banden beschikbaar voor zendamateurs. Zo mag er ook uitgezonden worden op de 1.25-meter band (220-222 MHz) en de 33cm band (902-928 MHz). Andere verschillen zijn dat de 2-meter band loopt van 144 tot 148 MHz en de 70cm loopt van 420 tot 450 MHz.
Op HF zijn de banden ook ruimer toegezezen: 1.8-2.0 MHz voor de 160-meter band, 3.5-4.0 MHz voor de 80-meter band en 7.0-7.3 MHz voor de 40-meter band. De 60-meter band bestaat echter uit 5 ‘kanalen’ maar zal later naar 15 kHz gaan, zoals het waarschijnlijk ook in Nederland het geval is als de tijdelijke allocatie van 100 kHz verloopt op 1 januari 2017.

Een groot station dat met regelmaat te horen is tijdens de HF-contesten is PJ2T dat meermaals als winnaar uitgeroepen is tijdens grote contesten. Aan de andere kant van de pile-up en veelal als enige (grote) station op het eiland geniet PJ2T van veel belangstelling onder de DX’ers en contesters. Leden van deze contestclub komen echter vrijwel allemaal uit de VS en bezoeken het eiland enkel tijdens de grote contesten.

6 antwoorden
 1. Jan
  Jan zegt:

  Heb een keer de eer gehad om tijdens mijn vakantie een dag qso’s via PJ2T te mogen maken. Het station zat op ca. 200 m afstand van het gehuurde appartement waar we in verbleven. De rest van de familie op weg naar het Christoffel park en ondergetekende had ook een leuke dag.
  73
  Jan
  PJ2/PA4JJ

 2. Adriaan PE2K
  Adriaan PE2K zegt:

  Een zender met het oosten (Twente) en een zender in het zuiden (Limburg) zou het pas echt dekkend maken. Maar zoek eens een locatie op…

 3. Brett
  Brett zegt:

  Een heel interesante artiekel. Wat aanvulling: Curacao beschikt zich op 5 VHF/UHF repeaters. Als we vanaf het oosten beginnen, hebben we de PJ2R UHF repeater. In dezelfe ruimte/cabinet zit tevens PJ2NOS. Daar ligt ook de APRS server. Als we naar de midden van de eiland reizen, komen we de Dstar VHF/UHF repeater tegen. Op de mast van de lokale TV maatschappij TeleCuracao hebben we de PJ2A repeater. Dit is een VHF repeater met een SVXLink controller. Echolink draait op deze machine. Als we naar de westen rijden komen we de PJ2PZ/r VHF repeater tegen. Door zijn gunstige lokatie op Seru Gracia, kom je vaak Arubaanse en Venezuelaanse amateurs tegen. PJ2R en PJ2PZ/r repeaters zijn van de type Yaesu C4FM Fusion. Voor meer info, ga naar http://www.aprs.fi en type pj2* in de search venster. Ook hebben we een IRLP en WIRES-X nodes die voorlopig op simplex frequenties werken.

Reacties zijn gesloten.