PI3UTR weer actief vanaf 350 meter hoogte

Gisteren heeft de Hobbyscoop-crew PI3UTR weer geactiveerd vanaf een hoogte van 350 meter in de Gerbrandytoren. Daarmee is ’s lands hoogste VHF-repeater weer in de lucht na bijna 9 maanden QRT geweest te zijn. In de nieuwe situatie staat de zender niet meer in de mastcabine op 220 meter hoogte maar is deze verhuisd op de 20e verdieping in de Gerbrandytoren.

Vanaf hier loopt een feeder naar de mastcabine op 220 meter hoogte met relatief dunne kabel (RG-214). Vanaf de cabine gaat het coax traject door naar een hoogte van 350 meter – boven de FM-omroep en nét onder de DVB-T antennes – waar deze naar buiten komt. Hier staat vervolgens een mastversterker die het signaal, wat er nog over is na het lange traject, opnieuw oppept door gebruik te maken van een zogenoemde ‘pallet’. De spanning die hier voor nodig is wordt beneden aangeboden. Van de 56 Volt die in de coax gaat, blijft er uiteindelijk 40 Volt over, om een idee te geven over de demping van het traject van circa 300 meter coax.

Op de website Hobbyscoop.nl is een verslag te lezen en zijn enkele foto’s te bekijken.

12 antwoorden
 1. bram
  bram zegt:

  geachte heren ik heb een vraagje is er iemand die weet of de ronde leider van vroeger de dortse ronde naam was bas pdo cav en of ik die nog kan beluisteren
  ik hoop op reactie van een van u bij voorbaat mijn dank

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Dat klopt. Voorheen stond er voor Noord Holland een zender met richtantenne naar Noord vanuit Hilversum. Deze is uitgezet en de ontvanger staat op een rondstraler vanuit Hilversum.

 2. Harry
  Harry zegt:

  Hier in het Zuid Westen (Goeree Overflakkee) is het signaal zeker niet sterker geworden, eerder zwakker.

  • PD2NLX
   PD2NLX zegt:

   ja klopt Harry. de zender in Ijsseltein is nog niet GPS gesynct dus daarom is de zender Goes tijdelijk even uitschakelt.
   gr Martijn

   • Harry
    Harry zegt:

    Hoi Martijn, en is er al zicht op wanneer dat gaat gebeuren?
    Is dat tevens ook de reden waarom ik bij het meetnetwerk Baretta Goes niet mee zie doen?

 3. Ron
  Ron zegt:

  Is het dan niet veel handiger/simpeler om een 2e zendantenne aan de noord/west kant op de Gebrandy toren te zetten?

 4. Franz
  Franz zegt:

  Goed gedaan mensen! Ik hoop de repeater te werken vanuit mijn qth in jn78, bij Wenen in de buurt. 73 de OE3FVU PE0WGA.

Reacties zijn gesloten.