Een nieuwe start voor PI3GOE
In de afgelopen maand is er veel te doen geweest over PI3GOE; de Zeeuwse 2-meter repeater die al jarenlang de verbindende factor is geweest in het Zeeuwse Amateurradio landschap. De overheersende gedachte bestond uit het beeld dat er op een verdrietige en onverwachtte wijze afscheid genomen moest worden van PI3GOE. Aan deze situatie lijkt een onverwacht positief einde gekomen te zijn! PI3GOE ontving vandaag alsnog een nieuwe vergunning om de komende jaren haar dienstverlening aan de Zeeuwse radiozendamateurs te kunnen hervatten, op 145.775MHz. Lees op Hamnieuws.nl het verhaal van de mannen achter PI3GOE…
Dit verhaal begon in de zomer van 2015 toen de bewuste brief van het Agentschap Telecom kwam dat PI3GOE per 01-01-2016 uit moest op 145.725MHz. Reden hiervoor was dat er door een zendamateur uit de directe omgeving op 2-meter een vergunning was aangevraagd voor een digitale repeater (D-star). Het huidige beleid bepaalt dat er maar één repeater is toegestaan binnen een dekkingsgebied van 50 kilometer.
Na een teleurstellend overleg met de nieuwe aanvrager is besloten om bezwaar te maken tegen deze beslissing. De huidige beleidsnotitie bepaalt helaas dat nieuwe aanvragen per definitie de voorkeur genieten boven bestaande vergunningen. PI3GOE was, ondanks de enorme investeringen en inzet van de beheergroep verloren…
Einde experiment, zo dachten we….
Tegelijk met het ingediende bezwaar is een voorstel gedaan voor her-vergunning op een “vrije” frequentie. Na onderzoek Door Agentschap Telecom bleek deze mogelijkheid te bestaan! De oorspronkelijke vergunninghouder, zijnde Joost – PE1RMN is in die periode afgereisd naar Groningen om tijdens een hoorzitting bij het Agentschap Telecom het een en ander uit te leggen en technisch te onderbouwen. De beheergroep van PI3GOE is van mening dat dergelijke systemen gemakkelijk naast elkaar moeten kunnen bestaan. Als voorbeeld zijn PI3UTR en PI3GOE genoemd. Beide systemen maakten al gedurende langere tijd in uitstekende harmonie zelfs gebruik van dezelfde infrastructuur en antenne installatie. Dit mag toch geen belemmering zijn voor een ‘extra repeater’? Onderzoek heeft voorts uitgewezen dat voldoende frequentieruimte beschikbaar is…
Na het nodige overleg tussen de beheergroep en Agentschap Telecom (zowel Juridisch alsook frequentiemanagement) is gezamenlijk gekozen voor een nieuwe aanvraag op de nog beschikbare frequentie. Deze nieuwe aanvraag zou op technische parameters worden getoetst en rekening houden met de zuiderburen. Dit “huiswerk” hadden wij natuurlijk vooraf reeds gedaan. Mede dankzij ondersteuning door diverse radiozendamateurs die PI3GOE een warm hart toedragen is een plan van aanpak gemaakt. De aanvraag voor de vrije frequentie ging direct na de hoorzitting de deur uit naar Groningen.
En toen was het 14 januari 2016; plof op de deurmat! … fanmail uit Groningen, dit keer van de goede soort: de nieuwe vergunning voor een onbemand relaisstation genaamd PI3GOE op 145.775MHz te Goes!
Het repeaterteam maakt met de ontvangst van de nieuwe vergunning een kersverse start; de komende drie jaar is PI3GOE KEIHARD in de lucht; we gaan verder waar we in december gebleven zijn: prachtige technische experimenteren met ons relaisstation :-). Onze bijzondere dank gaat uit naar PE1RJV, PA1OKZ en PD2NLX voor hun eindeloze ondersteuning evenals alle radiozendamateurs die PI3GOE ondersteunen. Niet in de laatste plaats gaat onze dank uit naar het Agentschap Telecom die welwillend heeft gereageerd op onze voorstellen waardoor PI3GOE per omgaande QRV zal komen op 145.775MHz (CTCSS 77Hz en via Echolink #422773).
TUNE IN NOW!!!
Joost van Genderen – PE1RMN
technisch beheerder PI3GOE
Voorzitter Radioclub de Bevelanden
Gefeliciteerd met dit mooie resultaat mannen!
Ach, wat een herkenbaar verhaal De geschiedenis herhaalt zich.
Proficiat en mooi dat Pi3GOE weer back on the air is !
Groet Rien, PA7RA
Goed nieuws, is het dan nu de bedoeling dat de drie repeaters op dezelfde infrastructuur gaan draaien? Of komt de digitale repeater nu op een andere locatie i.v.m. de lagere antennehoogte?
hoi Remon. nee pi3utr en pi3goe delen de zelfde infrastructuur (filters/antenne).. wat de andere digi repeater doet dat is aan aan de beheerder.. waar de andere digitale repeater zou moeten komen volgens AT is een ongeveer 40meter hoge flat in goes zuid.
Jammer dat jullie met drie stations niet de infrastructuur delen, dan is iedereen tevreden en kunnen de kosten laag gehouden worden. Hoe dan ook, mooi dat PI3GOE weer terugkomt, een mooi resultaat!
Technisch was het al een hele opgave om twee systemen te laten zenden op één antennesysteem. Wanneer carriers zo dicht bij elkaar staan is er een serieuze kans op intermodulatie wanneer de eindversterkers elkaar kunnen “zien”. Met drie zenders is het in zo’n klein bandje al helemaal onbegonnen werk, grote kans dat je problemen veroorzaakt omdat tegelijk ook nog een keer terug ontvangen moet worden. Eigenlijk alle onmogelijkheden bij elkaar, maar het is toch gelukt met twee stuks.
73, Mischa
Gefeliciteerd mannen met het verkrijgen van de Atof, jullie inspanning is niet tevergeefs geweest.
Toch nog positief dus. Wel nog even de spelfouten eruit halen 😉
Hmmz, ik zag inderdaad twee foutjes. Note to self: geen artikelen meer aanmaken op mobiele telefoon, laat staan na een veel te gezellig feestje met wiebelige afloop ;-).
Geweldig voor de regio, prachtige samenwerking! Gefeliciteerd!!
Mannen, gefeliciteerd
mooi verhaal van harte daar in Goes
Van harte met jullie door zet vermogen, en een ieder die daar aan hebben bijdragen, om toch de repeater weer in de lucht te krijgen. Wens alle veel plezier met een hoop QSO’s.
met vriendelijke groet,
Ronald
PD3UTR
73’s
Hoi, de sysop van on0snw sint niklaas hier.
Hebben jullie nog plaats voor een datv relay?
Met uitgang op 5ghz bijvoorbeeld?
Gefeliciteerd Goes! Mooi resultaat!
Gefeliciteerd met dit goede nieuws … ieder die mee heeft geholpen bedankt voor de inzet.
73’s PD1AAT
prima dat er een oplossing is gekomen echter ON0FF op slechts 90Km van Goes lijkt mij zeer dicht bij elkaar voor een VHF repeater. In het verleden is ON0KTK ook al van frequentie moeten wijzigen tbv PI2NOS. Denk dat er wederom geen coördinatie is geweest met de België.
De afstand tussen beide repeaters is 90 kilometer, dat is meer dan de 60 kilometer die Agentschap Telecom hanteert voor het opnieuw uitgeven van frequenties. Daar komt bij dat ON0FF op een whopping 15 meter boven straatniveau staat. Onder normale omstandigheden zal er dus geen last overlast moeten zijn, wat tropo ducting langs de kust uitgezonderd. Wanneer stations wat verder weg hun vermogen reduceren én CTCSS gebruiken voorzie ik geen problemen.
Met betrekking tot PI2NOS en ON0KTK: Er was een goede synergie tussen beide beheerders en gezamenlijk zijn zij tot een goede oplossing gekomen. Zie daarvoor: http://www.hobbyscoop.nl/2016/happy-new-year-het-hobbyscoop-jaaroverzicht-2015/ (februari en augustus). Zowel België van noord naar zuid alsook Nederland van oost naar west blijven kleine landen met aangrenzende buren. Frequenties houden niet op bij de grens. Met een positieve insteek van beide kanten, kan echter in vrijwel alle gevallen een prima oplossing gevonden worden.
En wanneer is/gaan beide repeaters in de lucht, want ik ontvang tot nu toe niks op 145.775…en ook niet op 145.725.
Gefeliciteerd met het goede nieuws. Ik voorzie met een frequentie van 145.775 MHz een klein probleempje, op dezelfde frequentie zit ook repeater Amsterdam. Zit je tussen ongeveer tussen Goes en Amsterdam dan zou je ze beide kunnen werken. Het probleem is dat gezien de regionale indelingen van subtonen geheel West-Nederland 88,5 Hz dient te gebruiken. Het lijkt mij wijs om de repeater van Goes te voorzien van een altenatieve subtone, 71,9 Hz zoals in geheel Zuid-Nederland lijkt mij een aardig alternatief
De afstand Amsterdam-Goes is 118 kilometer. Frequenties worden doorgaans na 60 kilometer opnieuw uitgegeven in het huidige beleid. Bij normale omstandigheden (lees: Wanneer de Amsterdamse repeater het vergunde vermogen gebruikt) zou het dus geen probleem moeten zijn. Helemaal niet als vaste stations tussen beide repeaters in netjes het vermogen reduceren.
Omdat PI3ASD op 88.5 Hz zit is voor PI3GOE gekozen om de subtoon op 77 Hz te zetten.
ON0FF zit al jaren op 79,7 Hz zowel RX als TX. Dat is de CTCSS frequentie voor Oost en West Vlaanderen. Mochten ze in Goes echt zich vergewist hebben op voorhand dan hadden ze dit gezien. Die 15 meter boven straatniveau is gezien de hoogte ASL ruim voldoende om ON0FF mobiel te werken in gans West Vlaanderen tot in Zeeuws Vlaanderen. In een normale relatie komt de nieuwkomer eerst even zich voorstellen aan de langst aanwezige.
Dat laatste is pertinent onzin. Dan zou geen enkel nieuw experiment (want dat is een repeater) onmogelijk zijn. Niemand kan frequenties claimen en al helemaal niet tientellen kilometers over de grens of bijna 90 kilometer van een repeater. Zeker op VHF zijn frequenties voor repeaters schaars. Gewoon beiden de koppen bij elkaar steken en dan komt er ongetwijfeld een goede oplossing.
Als dat zo is (79,7 Hz) dan is het wellicht toch beter dat PI3GOE de toon 71,9 Hz gaat gebruiken zoals zuid Nederland ipv de nu gekozen 77 Hz.
Immers er is wel kans dat er foutieve detectie plaats vindt tussen de tonen 77 en 79,7 Hz omdat deze te dicht bij elkaar liggen.
Op 145.775 MHz zit ook de repeater ON0LB, die staat op de één na hoogste plek van Belgisch Limburg,
en is ook in een groot deel van België te werken.
Sinds een paar jaar is Amsterdam ook actief op 145.775 MHz, en horen we geregeld Mokum over dit relais.
Soms zo hard dat mobiele stations door Mokum van de repeater worden gedrukt. Afstand Vreren – Amsterdam -> 185km. Nu komt dus een nieuwe potentiële storingsbron bij. 🙁
Als de onlangs benoemde frequentiemanager van VERON (John Weijers PH3UNX) nu niet alle vergunningen in Zeeland weggekaapt heeft, om er tot nu toe geen repeaters te plaatsen, dan was deze hele actie niet nodig geweest. Je dankwoord kun je richten aan het bestuur van VERON.
Wat een larie van die 60 km tussen de 2 meter repeaters. De gangbare tussenafstand dewelke IARU prefereert is 130 km ,meer dan het dubbele dus. In Belgie wordt deze norm zo goed als gevolgd door de coördinator. Een kleinere afstand is om miserie vragen voor beide stations. Een CTCSS tone bied een minieme oplossing immers het sterkste station is er nog altijd.