PI2NOS nu ook in Noord-Oost Nederland

smildeDe crew van PI2NOS heeft nu ook een zendontvanger geactiveerd in Smilde. Daarmee beschikken de drie noordelijke provincies en delen van Overijssel en de Waddeneilanden nu ook over dekking van de bovenregionale repeater. Er wordt gebruik gemaakt van rondstralende panel antennes op circa 300 meter hoogte en een uitgangsvermogen van 20dBWatt.

Later dit jaar zal ook PI3UTR gebruik maken van hetzelfde opstelpunt en komt de bovenregionale VHF repeater ook beschikbaar voor Noord-Oost Nederland.

PI2NOS en PI3UTR zijn sinds begin 2014 bezig met de bouw van een bovenregionaal netwerk. De beheerders van de repeaters delen daarbij de infrastructuur en opstelpunten. Daarmee wordt samenwerking gezocht met bestaande repeaters voor het plaatsen van zendontvangers. Door deze samenwerking zijn er eerder (zend) ontvangers geplaatst in Noord-Scharwoude (Alkmaar), Den Haag, Amsterdam en Zierikzee/Goes.

Met de komst van Hoogersmilde telt PI2NOS een netwerk van 4 zenders en 12 ontvangers. De crew hoopt dat veel mensen uit het nieuwe dekkingsgebied zich komend weekend laten horen tijdens de 37e Landelijke Ballonvossenjacht, waar de organisatie komende zondag tussen 10.00 en 17.00 uur actief is met een Special Event station.

PI2NOS_Hoogersmilde

De ontvangst vanuit Hoogersmilde is nog beperkt. Er kan niet ontvangen worden op de zendantenne die ruim 300 meter hoog staat, omdat in de nabijheid andere sterke Digitenne zendersignalen staan. Daarom wordt gebruik gemaakt van een ontvangst-antenne op een hoogte van ongeveer 70 meter. In een later stadium worden verdere ontvangers toegevoegd zodat een goede balans ontstaat tussen het bereik van de zender en de bereikbaarheid ervan.

PI2NOS zendt uit op 430.1250 MHz en heeft vooralsnog geen CTCSS op de ingang. Meer informatie: hobbyscoop.nl.

33 antwoorden
 1. Robert/PC5E
  Robert/PC5E zegt:

  Ik had al zo’n vermoeden, al eens met Mischa hier over gehad namelijk. Hele mooi! Ga op weg naar huis morgen eens kijken of de ontvangst na Emmeloord ook verbeterd is. 🙂

  • Rob
   Rob zegt:

   Daar wordt nog aan gewerkt maar er waren zoveel klachten toen dat aan stond dat we het uit gezet hebben tot duidelijk is wat daar aan de hand is.
   Er komt een richtantenne richting zuid vanuit Nijmegen.

  • Mar Cel
   Mar Cel zegt:

   je kan niet als hobby club in 1x Nederland even vol zetten en onderhouden … het is geen verplichting voor de mannen van de pi2nos.

  • Mischa Uit Loosdrecht
   Mischa Uit Loosdrecht zegt:

   Theo Vermeulen, besef je je überhaupt ook maar een heel klein beetje hoeveel werk alles is? Ik heb liever niet dat je een donatie doet. Een donatie is namelijk een blijk van waardering en zéker geen middel om iets af te kunnen dwingen…

 2. Rob
  Rob zegt:

  Het zijn 3 zenders en 12 ontvangers. Nijmegen zendt momenteel niet, en in Hilversum staan 2 ontvangers (op 2 verschillende antenne’s).

  • PH4X
   PH4X zegt:

   20 dBW is 100 Watt. Let wel: ERP vermogen. Dat is wat de houders van een bovenregionale ATOF mogen maken. Lokale en regionale repeaters zijn wel beperkt tot enkele Watt’s. Om die reden ook, zijn er (veel) meer ontvangers dan zenders. In Noord-Oost Nederland nog even minimaal, maar de beheerders zullen de komende maanden ook een netwerk van ontvangers uit gaan rollen in de regio.

 3. andre ph5c
  andre ph5c zegt:

  Mooi werk zelfs op de portofoon in Nieuweschans had ik de volle meter uitslag , maar kon er helaas niet over werken.

 4. Anton Pa3ant
  Anton Pa3ant zegt:

  Mooie aanwinst voor noord Nederland ..!!
  73″ PA3ANT Anton Assen Top !!!

 5. Klaas PE4KD
  Klaas PE4KD zegt:

  Is inderdaad een geweldige aanwinst. Werkt super!
  73 vanuit Groningen.

 6. ON7TZ
  ON7TZ zegt:

  Mensen geef de crew van pi2nos ook de tijd om in zuid oost Nederland nog een zend/ontvanger te plaatsen. Er moet altijd iemand de laatste zijn en misschien is dat dan zo Nederland. Ik heb zelf gehoord van de crew dat ze zelf ook al willen dat het allemaal al in orde is maar dan kan helaas allemaal nog niet. Dus heb even geduld en het wachten zal wel beloond worden.
  Dave on7tz steeds s9 a s9+10 hier in de Kempen

 7. PDØMV
  PDØMV zegt:

  zet nu maar een dummyload op je porto of auto, antenne is haast overbodig 😀 ( geintje natuurlijk) Ik blijf antennes gebruiken uiteraard.

 8. Hans
  Hans zegt:

  Ook in Haselunne, pakweg 40 km oost van Emmen te ontvangen. Gewoon op de porto maar wel op de 1e verdieping van mijn woning.

  Ben benieuwd hoe het gaat als ik mobiel van Haselunne naar Hazerswoude ga, het lijkjt erop dat ik gedurende de hele rit, 250 km, bereik zal hebben op PI2NOS.

  Fraaie prestatie, complimenten aan het team van PI2NOS

  • ON7TZ
   ON7TZ zegt:

   De ontvangst vanuit Hoogersmilde is nog beperkt. Er kan niet ontvangen worden op de zendantenne die ruim 300 meter hoog staat, omdat in de nabijheid andere sterke Digitenne zendersignalen staan. Daarom wordt gebruik gemaakt van een ontvangst-antenne op een hoogte van ongeveer 70 meter. In een later stadium worden verdere ontvangers toegevoegd zodat een goede balans ontstaat tussen het bereik van de zender en de bereikbaarheid ervan.

 9. Martin NL13755
  Martin NL13755 zegt:

  Heel goed werk van de repeatergroep van PI2NOS,echter heb ik hier,in Kampen overijssel,sinds de start vanuit Smilde dat het signaal soms helemaal wegzakt onder veel geruis en gekraak.
  Dit doet zich voor op een drietal ontvangers die ik heb. Vanuit Hilversum had ik altijd een vlekkeloos stabiel signaal.Is er in mijn beurt (Kampen) nog iemand die hier last van ondervind?

 10. Tjerk
  Tjerk zegt:

  Vanuit de duitse havenstad Emden komen intussen wat protesten….
  De uitgang van Smilde schijnt op de ingang van hun lokale repeater ( Umsetzer ) te zitten en geeft veel storing.
  Men heeft dan ook het voornemen contact met Telecom op te nemen.

  Vanuit Wilhelmshaven het bericht dat op 70 cm en een 5 elements verticale antenne Smilde nog boven de ruis zit met leesbaar signaal zonder condities..

  Nu de ontvangst nog verberen

  Tjerk
  PE1IOC

  • Rob
   Rob zegt:

   Nee er is met de uitgang in Smilde helemaal niks aan de hand!
   Het probleem in Emden is dat hun repeater dezelfde ingangsfrekwentie heeft als PI2NOS.
   Er is dus geen sprake van dat PI2NOS enigerlei storing veroorzaakt in Emden, het zijn de gebruikers van PI2NOS die zij horen via hun repeater. Hun repeater heeft een shift van -7.6 MHz en PI2NOS heeft +1.6 MHz.
   Er is weinig coordinatie mbt repeater frekwenties over de grens, en uiteraard al helemaal niet met betrekking tot ONTVANGST frekwenties van repeaters, dus frekwenties waar gebruikers op zenden.
   Evengoed wordt er wel gekeken naar een oplossing van dit probleem. Gebruikers in het noordoosten kunnen echter ook meehelpen door niet onnodig veel vermogen te gebruiken, NIET met 1750 Hz te piepen (waardoor Emden open gaat, bij PI2NOS doet deze toon helemaal niets!), en vooral door de uitgang van Emden op 439.325 in de gaten te houden als men een QSO via PI2NOS wil maken.

Reacties zijn gesloten.