Eerste DKARS-afdeling een feit

Nederland telt een eerste DKARS-afdeling. Tijdens haar jaarvergadering heeft een gecombineerde VERON en VRZA-afdeling Kanaalstreek (Groningen) besloten voortaan door het leven te gaan als V2D, wat staat voor VERON, VRZA en DKARS. Dat valt te lezen op de website zendamateur.com.

“Onze afdeling bestaat uit leden van de VRZA en de VERON, maar daarnaast is er een grote groep (91 %) mensen die de DKARS een zeer warm hart toedraagt. Waarbij een aantal donateur van de stichting zijn, onze voorzitter de oprichter en drijvende kracht achter het Antennebureau BOAN is, en 100% van onze leden het DKARS bulletin ontvangt.”, zo schrijft Johan (PE9DX).

23 antwoorden
 1. Peter Gouweleeuw PA2V
  Peter Gouweleeuw PA2V zegt:

  HULDE! Prima initiatief en eerste stap naar 1 grote Nederlandse radioamateur unie. Als ik mag meemaken dat dit ervan komt dan draag ik de Groningers bij de koning voor ter verkrijging van een lintje. Geen speldjes, daar doen moderne organisaties niet aan 🙂

 2. PE9DX
  PE9DX zegt:

  Even voor de duidelijkheid, wij hebben GEEN afdeling uit naam van de DKARS opgericht. Maar we zijn een afdeling welke leden herbergt van de beide verenigingen en van de stichting. Dat daarmee een nieuw logo en een nieuwe naam is gekozen waarmee we ons profileren is iets heel anders. Het bestuur van onze afdeling staat hier buiten maar is er als individu wel mee eens dat dit soort acties plaatsvindt. Artikel 22 van de VERON staat ook niet toe om als bestuur van een afdeling een andere naam aan te nemen. Dit is dus puur een actie van zendamateurs die willen dat er iets veranderd zodat de verenigingen / stichting met elkaar in gesprek gaan over de mogelijkheden. Wij hopen dat dit een zetje in de juiste richting is, zo niet jammer, maar wij blijven onder de naam V2D Kanaalstreek opereren. Wordt vast vervolgd……..

  • Hans
   Hans zegt:

   Geweldig initiatief!!

   Zo snel mogelijk eruit met die elitaire kliek en dan met frisse moed samenwerken naar uiteindelijk EEN gezamenlijke overkoepelende organisatie.

  • Ge.
   Ge. zegt:

   Als ik het goed begrijp is en blijft V2D dus een afdeling van de VERON. De afdeling heet officieel VERON kanaalstreek en blijft ook zo heten, maar noemt zichzelf voortaan V2D Kanaalstreek.

   Dat is iets anders dan wat de titel suggereert. Dkars start dus niet met afdelingen, maar de VERON Kanaalstreek maakt duidelijk dat zij er niet alleen is voor VERON-leden maar voor alle radio-geïnteresseerden. Volgens mij kennen de VRZA en VERON-afdelingen al jaren een opendeurbeleid, dus wat is het nieuws nu precies?

   Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend.
   Hier dus niet anders: V2D is en blijft gewoon een VERON-afdeling, waar alleen VERON-leden mogen stemmen, een bestuur mogen kiezen en inspraak hebben op de VERON-organisatie.

   Een veel interessantere positieve ontwikkeling vind ik dat op www,VERON.nl gewoon de aankondiging staat van de Dkars HF Weak signal dag. Goede initiatieven vanuit Dkars worden dus blijkbaar door de VERON niet langer ‘doodgezwegen’. Dat is een compliment waard!

   • PE9DX
    PE9DX zegt:

    Ge je uiteenzettend is uitermate verhelderend en waarschijnlijk niet eens heel ver naast de waarheid.
    Maar soms moet je een steen werpen in een roerloze vijver om enige beweging te krijgen wat alleen maar bedoeld is om verbetering te bewerkstelligen.

    De starre houding en reactie vanuit het HB is stuitend te noemen de laatste tijd. Daar dient verandering in te komen. Laat vooral de heren bestuurders eens goed kijken waarom DKARS in het leven is geroepen, laten ze daar eens over gaan praten. Mocht men het dan eens kunnen worden om elkaar te versterken zal er in Nederland een organisatie staan welke naar de toekomst ons als zendamateurs vele keren meer te bieden heeft dan de oude VERON nu.

    DKARS is niet opgericht om als 3e vereniging hier in den lande zich te presenteren. DKARS wil de VERON laten zien dat ze op vele vlakken geen durf en lef meer tonen, in alles veel te log en traag zijn. Een blad uitgeven wat niet meer van deze tijd is. Geen jurist meer in dienst kunnen / willen hebben om zendamateurs te ondersteunen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarvoor is DKARS in het leven geroepen om te laten zien dat het anders, sneller, flitsender, moderner, meer ondersteunend kan zijn, we leven in 2018 niet meer in 19 honderd zoveel.

    • PE9DX
     PE9DX zegt:

     We moeten natuurlijk niet vergeten dat een V-U-SHF commissie eigen bevoegdheden heeft en onafhankelijk kan functioneren van het HB van de VERON. Het mag dan duidelijk zijn waar de moeilijkheid ligt wat betreft met elkaar om tafel te gaan.

    • Ge.
     Ge. zegt:

     De organisator PA0EHG gaf daar aan dat hij de weak signal dag organiseerde, in samenwerking met Astron, Camras en Dkars. In zijn aankondiging (nog te vinden op de site van de organisator) noemt hij de dag ook “VHF-UHF-SHF Weak Signal Dag”.

     Van ontDkars-en lijkt me dus geen sprake. ‘In samenwerking met’ is natuurlijk ook iets anders dan ‘organiseren’. Voor de weak-signal-dag dus vooral lof voor Hans PA0EHG die deze dag heeft weten op te zetten.

 3. Ludovicus
  Ludovicus zegt:

  Een duidelijke uiteenzetting waarvoor dank
  Ben benieuwd naar de reactie van de genoemde vereniging besturen.
  Reactie zal zeer overwogen worden
  Dit gebaar dient navolging te krijgen

 4. paul
  paul zegt:

  Ge: “Volgens mij kennen de VRZA en VERON-afdelingen al jaren een opendeurbeleid”

  Dan wordt het hoog tijd dat dat bij de besturen ook zo is, niet?

 5. Hans PA0EHG
  Hans PA0EHG zegt:

  Als initiatiefnemer en organisator van de DKARS Weak Signal Dagen ben ik verheugd op de manier zoals er nu op de Website van de VERON de dag aangekondigd is. Dat is inderdaad wel wat fraaier dan wat er in de versie gebeurd is waar hierboven aan gerefereerd wordt.
  Ik heb de HF Weak Signal Dag deze keer veel breder aangekondigd en deze is nu ook gepubliceerd door VRZA op hun website en in de komende CQ-PA.
  Deze dagen organiseer ik met als doel om amateurs samen te brengen en te stimuleren. Dat kan door samenwerken en gelukkig ondervind ik daarbij ook de steun van meerdere partijen.

  Ik denk dat er wel dingen in beweging zijn en ik hoop dat de komende VERON VR een omslagmoment gaat brengen. Ik hoop dat er daarna door de twee verenigingen en de stichting meer constructief met elkaar omgegaan zal worden. Daarbij ligt er ook een belangrijke taak op de schouders van de afdelingsvertegenwoordigers die naar de VR toegaan. Als die niet nodig vinden dat een omslag nodig is dan zal die er waarschijnlijk ook niet komen.

  Wat ook van belang is lijkt me dat we op deze nieuwssite en ook op andere fora wat minder polariserend en meer met respect met elkaar discussiëren over de weg die nodig is om het gewenste resultaat te bereiken.
  Het is allemaal mensenwerk en vrijwilligerswerk waar ook nog eens best veel energie en tijd voor nodig is. Des te meer respect kan je hebben voor onze mede amateurs die zich daar al heel erg lang voor inzetten.

  Laat ik ook duidelijk stellen dat ik het niet bepaald eens ben met de gebeurtenissen waarbij VERON en DKARS elkaar aanvallen en afbranden, dat heb ik ook aan beide besturen gemaild. Beide besturen hebben daarop ook naar mij toe gereageerd.

  Laten we als het enigszins kan vooral proberen om op een constructieve wijze met elkaar als hobbygenoten om te gaan. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, sterker nog dat zal zeer waarschijnlijk niet lukken, maar elkaar afbranden en negeren dat maakt onze gezamenlijke hobby alleen maar stuk. Het ligt aan ons allen of we dat laten gebeuren of juist niet.

  Hierbij dan ook mijn oproep om elkaar met respect te bejegenen. Ik hoop en verwacht dat we de komende tijd de afgelopen toestanden niet meer mee hoeven te maken.

  Ik ben er trots op dat ik de Weak Signal Dagen organiseer en de steun die ik daarbij krijg van DKARS die de dag ook daadwerkelijk mogelijk maakt. De hulp die ik verder krijg is veel breder en betreft bijdrage van VERON, VRZA, SRS, QRP club maar ook de nieuwsrubriek van PA0ETE en Hamnieuws.
  In mijn beleven is dat de weg hoe we met elkaar moeten proberen onze hobby te verrijken en leuker te maken.
  Uiteraard hoop ik ook dat er een grote groep amateurs is die naar de HF Weak Signal Dag toekomt, en daarbij zijn alle amateurs welkom die zich aangesproken voelen door het geboden programma van de dag, of ze nu wel of geen lid of donateur zijn of wat dan ook.

  Het omdopen van een afdeling naar V2D is daarbij ook een duidelijk signaal wat in mijn beleving opvolging verdient. Of het uiteindelijke resultaat zal zijn dat we een landelijke vereniging gaan krijgen weet ik niet. Wel spreek ik de hoop en verwachting uit dat de diverse betrokkenen meer respectvol met elkaar zullen gaan samenwerken.

  73 Hans PA0EHG

Reacties zijn gesloten.