Friese Elfstedencontest naar de 40-meter band

De Friese Elfstedencontest zal dit jaar voor de 32e keer georganiseerd worden en vindt plaats op zondag 20 november aanstaande. Nieuw dit jaar is dat de contest, naast de 2 -meter band, ook op de 40-meter band gehouden zal worden. De 80-meter band zal dit jaar dus niet meedoen. De organisatie hoopt hiermee meer deelnemers te trekken omdat Novices ook op de 40-meter band mogen uitzenden. Het inruilen van de 80-meter voor de 40-meter band zal dit jaar als experiment gedaan worden.

Meer informatie over de Elfstedencontest is te vinden onder evenementen.

10 antwoorden
 1. Bas PE4BAS
  Bas PE4BAS zegt:

  Goed idee. Pleit hier al een tijdje voor. 40m geeft weer een heel andere uitdaging. Leuk is dat de novices nu ook mee kunnen doen.

   • Bert Schaap
    Bert Schaap zegt:

    Je hebt helemaal gelijk, maar door de ‘activiteit’ vernietigende landelijke repeaters, hebben weinig amateurs nog een beetje richtantenne’s. Men heeft meer een eigen GSM netwerk opgericht.
    De “D” licencie is toendertijd in het leven geroepen om de “communicatie” amateurs ook een mogelijkheid te geven om wat met deze hobby te doen. Voor 75 % is dat nog steeds het geval. Een stokkie op het dak en klaar. Als er geen condities zijn, ben je snel klaar met een contest op 2.

    • PH4X
     PH4X zegt:

     De antennes zijn in 2002 al weggehaald toen de HF-banden vrijgegeven werden voor Novices. De landelijke repeaters hebben daar niets van te maken. Want ook twee jaar geleden had niemand meer een richtantenne voor de hogere banden.

     Wie weet wordt het de komende jaren beter nu we een periode van zonnevlekkenminimum gaan bereiken. Anderzijds: alle (portable) stations die vanuit Friesland deelnemen werken voornamelijk ook vertikaal. De SSB ronde om de twee weken? Vertikaal. En ook dan werk je het hele land door. Met of zonder tropo.

     • Bert Schaap
      Bert Schaap zegt:

      Ik snap dat je het activiteit dodende effect van landelijke repeaters negeert. Het zonnevlekken minimum roept weer gezeur op van novice’s, om ook op 80 meter uit te mogen komen. ” In Duitsland dit en in Belgie dat”.. etc. En over 6 jaar wil men de 20 meter dan weer terug etc.
      Ook in deze gevallen wil men er zo min mogelijk voor doen. Men valt graag in een soort slachtofferrol.

 2. Rob
  Rob zegt:

  Dit gaat vast een enorm succes worden met de huidige condities op 40 meter overdag!
  (op de korte afstand)

  • PA3CNO
   PA3CNO zegt:

   Dat was mijn eerste gedachte ook. Op het tijdstip van dit schrijven is de kritische frequentie van de F2-laag volgens Digisonde (http://digisonde.oma.be/cgi-bin/latest.exe?) 5250kHz. De 7MHz-MUF ligt op 800km… En dat is nog optimistisch, want die sonde staat in zuid België. 40m is dus kansloos voor communicatie binnen Nederland.

 3. nl12386
  nl12386 zegt:

  Goed iedeee want niet iedereen kan een 80 meter antenne kwijt heb 2 jaar geleden mee gedaan met een verkorte antenne ( meer spoel als antenne ) maar dat ging niet echt leuk, hoop dat dit jaar op 40 leuker gaat en betere short skip is dan

 4. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  Sinds tijden hoor ik al een paar dagen in de namiddag Nederlandse stations (groepjes) met behoorlijke signalen op 40 meter.

Reacties zijn gesloten.